GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rekordni skok potrošnje u maloprodaji u ožujku

Rekordni skok potrošnje u maloprodaji u ožujku
MALOPRODAJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.04.2021 / 12:13
Autor: SEEbiz
ANALIZA - U Hrvatskoj je u ožujku potrošnja u maloprodaji porasla drugi mjesec zaredom, i to po najvišoj stopi od kada DZS prati te podatke, a očekuje se i nastavak oporavka potrošnje idućih mjeseci.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u petak izvješće o prometu u trgovini na malo, a prema kalendarski prilagođenim podacima, potrošnja je u ožujku realno pala za 2,4 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na ožujak 2020. skočila 14,3 posto.

To je drugi mjesec zaredom kako potrošnja raste na godišnjoj razini, nakon što je pod utjecajem koronakrize padala 11 mjeseci zaredom.

A skok za 14,3 posto najveći je od 2006. godine, od kada DZS prati te podatke po postojećoj metodologiji.

Uz to, danas je objavljeno da je u ožujku snažno porasla i industrijska proizvodnja.

„U skladu s očekivanjima, snažne pozitivne godišnje stope rasta zabilježene su kod oba pokazatelja potvrđujući tako nastavak oporavka”, navode analitičari Riffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

U ožujku je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima pao za 5 posto, dok je promet od trgovine neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) skočio za 33,6 posto na godišnjoj razini, pokazuju podaci DZS-a.

„Prema izvornim indeksima, godišnji porast prometa ostvarilo je devet trgovačkih struka, koje čine 55,3 posto prometa, dok je u dvije trgovačke struke (44,7 posto ukupnog prometa) promet pao”, ističu analitičari RBA.

U prva tri mjeseca ove godine promet u trgovini na malo porastao je 6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

„Posljednji visokofrekventni pokazatelji ohrabruju očekivanja o snažnom oporavku gospodarstva čak i unatoč visokoj razini neizvjesnosti. Uz to, nastavlja se i rast potrošačkog optimizma, sugerirajući pozitivna kretanja i na početku drugog tromjesečja. Ipak, treba napomenuti da su svi pokazatelji i dalje ispod razdoblja prije početka pandemije te da su snažne stope rasta posljedica i učinka baznog razdoblja”, zaključuju analitičari RBA.

Tagovi: maloprodaja, trgovina na malo, trgovina, osobna potrošnja, potrošnja
PROČITAJ I OVO
IMFC zbog neslaganja nije objavio tradicionalnu konačnu poruku
NESUGLASJE
IMFC zbog neslaganja nije objavio tradicionalnu konačnu poruku
WASHINGTON - Međunarodni monetarni i financijski odbor Međunarodnog monetarnog fonda (IMFC) danas nije postigao konsenzus o tradicionalnoj zajedničkoj poruci ili priopćenju nakon sastanka na kraju proljetnih sastanaka MMF-a i Svjetske banke, već se ograničio na izjava predsjedavajućeg, koji je opisao stanje u svjetskom gospodarstvu.
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE