GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rekordni skok potrošnje u maloprodaji u ožujku

Rekordni skok potrošnje u maloprodaji u ožujku
MALOPRODAJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.04.2021 / 12:13
Autor: SEEbiz
ANALIZA - U Hrvatskoj je u ožujku potrošnja u maloprodaji porasla drugi mjesec zaredom, i to po najvišoj stopi od kada DZS prati te podatke, a očekuje se i nastavak oporavka potrošnje idućih mjeseci.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u petak izvješće o prometu u trgovini na malo, a prema kalendarski prilagođenim podacima, potrošnja je u ožujku realno pala za 2,4 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na ožujak 2020. skočila 14,3 posto.

To je drugi mjesec zaredom kako potrošnja raste na godišnjoj razini, nakon što je pod utjecajem koronakrize padala 11 mjeseci zaredom.

A skok za 14,3 posto najveći je od 2006. godine, od kada DZS prati te podatke po postojećoj metodologiji.

Uz to, danas je objavljeno da je u ožujku snažno porasla i industrijska proizvodnja.

„U skladu s očekivanjima, snažne pozitivne godišnje stope rasta zabilježene su kod oba pokazatelja potvrđujući tako nastavak oporavka”, navode analitičari Riffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

U ožujku je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima pao za 5 posto, dok je promet od trgovine neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) skočio za 33,6 posto na godišnjoj razini, pokazuju podaci DZS-a.

„Prema izvornim indeksima, godišnji porast prometa ostvarilo je devet trgovačkih struka, koje čine 55,3 posto prometa, dok je u dvije trgovačke struke (44,7 posto ukupnog prometa) promet pao”, ističu analitičari RBA.

U prva tri mjeseca ove godine promet u trgovini na malo porastao je 6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

„Posljednji visokofrekventni pokazatelji ohrabruju očekivanja o snažnom oporavku gospodarstva čak i unatoč visokoj razini neizvjesnosti. Uz to, nastavlja se i rast potrošačkog optimizma, sugerirajući pozitivna kretanja i na početku drugog tromjesečja. Ipak, treba napomenuti da su svi pokazatelji i dalje ispod razdoblja prije početka pandemije te da su snažne stope rasta posljedica i učinka baznog razdoblja”, zaključuju analitičari RBA.

Tagovi: maloprodaja, trgovina na malo, trgovina, osobna potrošnja, potrošnja
PROČITAJ I OVO
Usvojen aranžman MMF-a i Srbije
ARANŽMAN
Usvojen aranžman MMF-a i Srbije
BEOGRAD - Odbor direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) potvrdio je danas u Vašingtonu novi savetodavni aranžman sa Srbijom, koji će trajati sledećih 30 meseci a ministar finansija Siniša Mali je ocenio da se tako šalje ozbiljna poruka finansijskoj javnosti i da Srbija kao država dobija na kredibilitetu.
Srbija: 45 miliona dinara za podršku startupovima i smart city centrima
PODRŠKA
Srbija: 45 miliona dinara za podršku startupovima i smart city centrima

BEOGRAD - Vlada Srbije će iz budžeta izdvojiti sredstva za program podrške radu regionalnih inovacionih startap i smart siti centara u 2021. godini. Ukupan iznos državne podrške je 45.000.000 dinara.

Austrija traži saveznike za borbu protiv ublaženih proračunskih propisa u EU
PRORAČUN
Austrija traži saveznike za borbu protiv ublaženih proračunskih propisa u EU
BEČ - Austrija želi oformiti koaliciju zemalja EU-a koja bi trebala spriječiti produljenje suspenzije europskih proračunskih propisa na kraju 2021. i 2022. godine i preusmjeriti fokus na smanjenje javnog duga.
U svibnju 1,3 posto više zaposlenih na godišnjoj razini
ZAPOSLENOST
U svibnju 1,3 posto više zaposlenih na godišnjoj razini
ZAGREB - Krajem svibnja u Hrvatskoj je bilo 1,54 milijuna zaposlenih, što je 0,9 posto više nego u travnju i 1,3 posto više nego u svibnju lani, dok je stopa registrirane nezaposlenosti na mjesečnoj razini pala za 0,7 postotnih bodova, na 8,2 posto, podaci su DZS-a.
Prosječna neto plaća za travanj 7.082 kune
ZARADE
Prosječna neto plaća za travanj 7.082 kune
ZAGREB - Prosječna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za travanj iznosila je 7.082 kune, što je na godišnjoj razini nominalno više za 6,9 posto, a realno za 4,7 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u petak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE