GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rekordni pad realnih plaća u Britaniji

Rekordni pad realnih plaća u Britaniji
ZARADE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.08.2022 / 14:00
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Realne plaće radnika u Britatniji pale su u tromjesečnom razdoblju zaključno s lipnjem najsnažnije otkada je ured za statistiku počeo objavljivati podatke.

U razdoblju od travnja travnja do lipnja plaće su porasle 4,7 posto, objavio je ONS u ponedjeljak.

Inflacija je pak u lipnju dosegnula 9,4 posto, najvišu razinu u 40 godina, a vrhunac bi trebala zabilježiti krajem godine kada bi, kako se očekuje, trebala iznositi 11 posto.

To znači da su realne plaće pale za 4,1 posto, najsnažnije otkada je ONS počeo evidentirati podatke 2001. godine.

Službeni podaci također pokazuju da su poslodavci u srpnju zaposlili 73.000 novih radnika, pa je broj zaposlenih porastao na 29,7 milijuna.

U drugom tromjesečju stopa nezaposlenosti blago je pak porasla, na 3,8 posto.

„Broj zaposlenih porastao je u drugom kvartalu 2022. godine, dok su stope nezaposlenosti i broj ljudi koji ne rade niti traže posao bile gotovo nepromijenjene“, rekao je direktor ONS-a za ekonomsku statistiku Darren Morgan.

"Čini se da se ukupan broj radnih sati u tjednu istodobno stabilizirao tik ispod pretpandemijske razine", dodao je Morgan, a broj nepopunjenih radnih mjesta, iako još uvijek jako visok, pao je prvi puta od ljeta 2020.

To bi značilo da poslodavci imaju nešto manje problema s pronalaženjem radnika.

"Današnja statistika pokazuje da je stanje na tržištu rada jako dobro, nezaposlenost je niža nego unatrag gotovo 40 godina", rekao je ministar financija Nadhim Zahawi.

Tagovi: realne plaće, Velika Britanija, inflacija
PROČITAJ I OVO
Industrijska proizvodnja nastavila rast
TREND
Industrijska proizvodnja nastavila rast
ANALIZA - Prema posljednjim podacima DZS-a, ukupna sezonski i kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja u kolovozu je u usporedbi s srpnjem bila niža za 0,8%.
Pad broja zaposlenih u industriji
ZAPOSLENOST
Pad broja zaposlenih u industriji
ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih u hrvatskoj industriji u kolovozu ove godine pao je za 0,2 posto prema srpnju te 0,4 posto u odnosu na kolovoz prošle godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Inflacija u Turskoj skočila na 83,45%
CIJENE
Inflacija u Turskoj skočila na 83,45%
ANKARA - Turski predsjednik svakako želi biti i politički i gospodarski čimbenik ne samo u regiji. Ali gospodarski je to teško moguće dok se turska lira sve više približava hiperinflaciji: u rujnu je dostigla 83,45%.
Grad Zagreb zadužuje se za 40 milijuna eura.
ZADUŽIVANJE
Grad Zagreb zadužuje se za 40 milijuna eura.
ZAGREB - Nakon što su prošlog mjeseca zastupnici u Skupštini Grada Zagreba dignuli ruke za kredit u visini od 240 milijuna eura za Zagrebački holding sada na sjednicu gradskog parlamenta, zakazanu za 13. listopada, stiže zaduženje od 40 milijuna eura (300 milijuna kuna) za Grad.
Mirovine u istočnoj Njemačkoj i dalje su niže nego u zapadnoj Njemačkoj
USPOREDBE
Mirovine u istočnoj Njemačkoj i dalje su niže nego u zapadnoj Njemačkoj
BERLIN - Više od 30 godina nakon ponovnog ujedinjenja zemlje mirovine u Istočnoj Njemačkoj znatno su niže nego u Zapadnoj Njemačkoj. Umirovljenici na istoku zemlje lani su nakon 45 godina uplate u prosjeku dobili 1329 eura, a na zapadu 1527 eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE