GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rekordne međunarodne pričuve HNB-a

Rekordne međunarodne pričuve HNB-a
PRIČUVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.02.2023 / 13:42
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupna aktiva središnje banke je na kraju prosinca 2022. iznosila 246,9 mlrd. kuna. Na mjesečnoj razini ukupna aktiva HNB-a porasla je za 16,5 mlrd. kuna ili 7,2%, najviše od lipnja 2020.

U odnosu na prosinac 2021. ostvaren je rast od 24,8 mlrd. kuna ili 11,2%. Inozemna aktiva, kao najveća sastavnica aktive središnje banke (s udjelom u ukupnoj aktivi od 92,2%), na kraju prosinca dosegnula je gotovo 228 mlrd. kuna. Tako je ostvaren rast od 7,9% u odnosu na studeni ili 13,6% u odnosu na isto razdoblje 2021. Najveći doprinos rastu inozemne aktive na godišnjoj razini kreirale su komponente Plasmani u vrijednosne papire u devizama (+41,8 mlrd. kuna ili 45,4%), Ostala potraživanja (+5,3 mlrd. kuna ili 43%) i Oročeni depoziti u stranim bankama (+37,1 mlrd. kuna ili 137,1%), dok je u suprotnom smjeru djelovala Efektiva i depoziti po viđenju u stranim bankama (-57,9 mlrd. kuna ili -96,9%).

Inozemna aktiva predstavlja kunsku protuvrijednost međunarodnih pričuva koje su na kraju godine iznosile povijesno najviših 27,9 mlrd. eura. U odnosu na kraj studenog ostvaren je rast od 2,1% ili 581,6 mil. eura. Prema navodima HNB-a, kontinuirani rast pričuva tijekom 2022. rezultat je porasta volumena ugovorenih repo poslova, rasta deviznih depozita države kod središnje banke i otkupa deviza od države. Zabilježeno smanjenje tijekom ožujka i svibnja 2022. bilo je odraz niže razine ugovorenih repo poslova, kao i prodaje deviza bankama radi očuvanja stabilnosti tečaja kune prema euru. U odnosu na kraj 2021. godine, bruto međunarodne pričuve porasle su za 2,9 mlrd. eura ili 11,4%.

S obzirom na to da su prema valutnoj strukturi najveći udio u pričuvama činila ulaganja u eurima, a slijedila su ih ulaganja u američkim dolarima i posebnim pravima vučenja, na kunski izraz međunarodnih pričuva u bilanci HNB-a (inozemna aktiva) utjecala su i tečajna kretanja navedenih valuta. No, tečaj kune prema euru bio je stabilan u drugoj polovini 2022. U prosincu, kuna je ojačala 0,2% u odnosu na euro na mjesečnoj razini, to jest u odnosu na kraj 2021. oslabila je 0,23%.

Prema posljednjim tjednim podacima središnje banke, na dan 27. siječnja bruto međunarodne iznosile su 3,2 mlrd. eura.

Visok udio eura u međunarodnim pričuvama (prosječno oko 80%) bio je primjeran zbog iznimno visoke euriziranosti hrvatskog gospodarstva. Navedeno se zrcali u vanjskotrgovinskoj razmjeni, ali primjerice i u inozemnom zaduživanju države i poduzeća. Ulaskom Hrvatske u europodručje, HNB je postao dio Eurosustava kojeg čine Europska središnja banka i nacionalne središnje banke svih država europodručja. Stoga je najveći dio međunarodnih pričuva postao imovina u domaćoj valuti te ona više nema svrhu i ulogu međunarodnih pričuva. Međunarodne pričuve ESB-a raspoređene su u američkom dolaru, jenu, kineskom renminbiju te zlatu, a središnja banka će nastaviti, zajedno s ESB-om, upravljati međunarodnim pričuvama Eurosustava.

Tagovi: međunarodne pričuve hnb-A, hRVATSKA NARODNA BANKA
PROČITAJ I OVO
MMF Ukrajini odobrio kredit od 15,6 milijardi dolara
KREDITI
MMF Ukrajini odobrio kredit od 15,6 milijardi dolara
WASHINGTON - Međunarodni monetarni fond (MMF) odobrio je Ukrajini četverogodišnji zajam od 15,6 milijardi dolara (14,3 milijarde eura), objavljeno je danas.
Godišnja inflacija u ožujku u Sloveniji najviša u sedam mjeseci
CIJENE
Godišnja inflacija u ožujku u Sloveniji najviša u sedam mjeseci
LJUBLJANA - Godišnja stopa inflacije u Sloveniji u ožujku je iznosila 10,5 posto, što je 1,2 postotna boda više nego u veljači i najviše od kolovoza prošle godine. Inflaciji su najviše pridonijele poskupljenja hrane i struje. Na mjesečnoj su razini cijene ostale nepromijenjene nakon mjesečnog rasta cijena od 0,7 posto u veljači, objavio je Državni ured za statistiku.
Inflacija u eurozoni značajno usporila
USPORAVANJE
Inflacija u eurozoni značajno usporila
FRANKFURT - Inflacija u eurozoni zamjetno je popustila u ožujku, kliznuvši na 6,9 posto, zahvaljujući jeftinijoj energiji, a Hrvatska se dvanaesti mjesec zaredom našla u skupini zemalja s dvoznamenkastim rastom cijena, pokazale su u petak prve procjene Eurostata.
Industrijska proizvodnja u veljači porasla 0,7 posto
RAST
Industrijska proizvodnja u veljači porasla 0,7 posto
ANALIZA - Industrijska proizvoda u veljači nastavlja s negativnim godišnjim stopama rasta četvrti mjesec zaredom. Prema podacima koje je danas objavio DZS, u veljači, u odnosu na veljaču 2022., obujam industrijske proizvodnje manji je za 1,7%.
Nastavljen pad njemačke maloprodaje
TREND
Nastavljen pad njemačke maloprodaje
BERLIN - Promet njemačke maloprodaje se i dalje smanjuje unatoč padu stope inflacije, priopćio je u petak Savezni ured za statistiku u Wiesbadenu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE