GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rekordne međunarodne pričuve HNB-a

Rekordne međunarodne pričuve HNB-a
PRIČUVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.02.2023 / 13:42
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupna aktiva središnje banke je na kraju prosinca 2022. iznosila 246,9 mlrd. kuna. Na mjesečnoj razini ukupna aktiva HNB-a porasla je za 16,5 mlrd. kuna ili 7,2%, najviše od lipnja 2020.

U odnosu na prosinac 2021. ostvaren je rast od 24,8 mlrd. kuna ili 11,2%. Inozemna aktiva, kao najveća sastavnica aktive središnje banke (s udjelom u ukupnoj aktivi od 92,2%), na kraju prosinca dosegnula je gotovo 228 mlrd. kuna. Tako je ostvaren rast od 7,9% u odnosu na studeni ili 13,6% u odnosu na isto razdoblje 2021. Najveći doprinos rastu inozemne aktive na godišnjoj razini kreirale su komponente Plasmani u vrijednosne papire u devizama (+41,8 mlrd. kuna ili 45,4%), Ostala potraživanja (+5,3 mlrd. kuna ili 43%) i Oročeni depoziti u stranim bankama (+37,1 mlrd. kuna ili 137,1%), dok je u suprotnom smjeru djelovala Efektiva i depoziti po viđenju u stranim bankama (-57,9 mlrd. kuna ili -96,9%).

Inozemna aktiva predstavlja kunsku protuvrijednost međunarodnih pričuva koje su na kraju godine iznosile povijesno najviših 27,9 mlrd. eura. U odnosu na kraj studenog ostvaren je rast od 2,1% ili 581,6 mil. eura. Prema navodima HNB-a, kontinuirani rast pričuva tijekom 2022. rezultat je porasta volumena ugovorenih repo poslova, rasta deviznih depozita države kod središnje banke i otkupa deviza od države. Zabilježeno smanjenje tijekom ožujka i svibnja 2022. bilo je odraz niže razine ugovorenih repo poslova, kao i prodaje deviza bankama radi očuvanja stabilnosti tečaja kune prema euru. U odnosu na kraj 2021. godine, bruto međunarodne pričuve porasle su za 2,9 mlrd. eura ili 11,4%.

S obzirom na to da su prema valutnoj strukturi najveći udio u pričuvama činila ulaganja u eurima, a slijedila su ih ulaganja u američkim dolarima i posebnim pravima vučenja, na kunski izraz međunarodnih pričuva u bilanci HNB-a (inozemna aktiva) utjecala su i tečajna kretanja navedenih valuta. No, tečaj kune prema euru bio je stabilan u drugoj polovini 2022. U prosincu, kuna je ojačala 0,2% u odnosu na euro na mjesečnoj razini, to jest u odnosu na kraj 2021. oslabila je 0,23%.

Prema posljednjim tjednim podacima središnje banke, na dan 27. siječnja bruto međunarodne iznosile su 3,2 mlrd. eura.

Visok udio eura u međunarodnim pričuvama (prosječno oko 80%) bio je primjeran zbog iznimno visoke euriziranosti hrvatskog gospodarstva. Navedeno se zrcali u vanjskotrgovinskoj razmjeni, ali primjerice i u inozemnom zaduživanju države i poduzeća. Ulaskom Hrvatske u europodručje, HNB je postao dio Eurosustava kojeg čine Europska središnja banka i nacionalne središnje banke svih država europodručja. Stoga je najveći dio međunarodnih pričuva postao imovina u domaćoj valuti te ona više nema svrhu i ulogu međunarodnih pričuva. Međunarodne pričuve ESB-a raspoređene su u američkom dolaru, jenu, kineskom renminbiju te zlatu, a središnja banka će nastaviti, zajedno s ESB-om, upravljati međunarodnim pričuvama Eurosustava.

Tagovi: međunarodne pričuve hnb-A, hRVATSKA NARODNA BANKA
PROČITAJ I OVO
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
OČEKIVANJA
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
MOSKVA - Očekuje se da će rusko gospodarstvo ove godine rasti brže od svih naprednih gospodarstava, prema Međunarodnom monetarnom fondu.
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PROGNOZE
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PODGORICA - Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim je prognozama zadržao procjenu ovogodišnjeg rasta crnogorskog gospodarstva od 3,7 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE