GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rekordan porast nezaposlenosti u SAD-u

Rekordan porast nezaposlenosti u SAD-u
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.03.2020 / 16:24
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Broj Amerikanaca koji su podnijeli zahtjeve za naknadu za nezaposlenost prošli je tjedan porastao na rekordnih više od tri milijuna, pošto su stroge mjere za suzbijanje pandemije koronavirusa naglo zaustavile zemlju i dovele do vala otpuštanja radnika.

Rekordan porast nezaposlenosti vjerojatno je označio kraj razdoblja velike potražnje za radnom snagom, najduljeg u američkoj povijesti.

Ti podaci, koje je u četvrtak objavilo ministarstvo rada, jako dobro ukazuju na to koliko su štetne posljedice koronavirusa za gospodarstvo, zbog čega je Američka središnja banka (FED) morala poduzeti izvanredne mjere, a Kongres donijeti rekordan stimulativni paket u vrijednosti od 2 bilijuna dolara.

Ekonomisti govore da je gospodarstvo već u recesiji.

Broj zahtjeva za naknadu za nezaposlenost u jednom tjednu jako dobro odražava sliku na tržištu rada. Taj je broj porastao u tjednu koji je završio 21. ožujka za 3.001.000 u odnosu na tjedan dana prije, na sezonski prilagođenih 3.283.000. Prethodni rekord iznosio je 695.000 koliko je zabilježeno u listopadu 1982., po podacima ministarstva rada.

Ekonomisti s kojima je Reuters razgovarao prognozirali su da će broj zahtjeva za naknadu za nezaposlenost porasti na jedan milijun, a neki su očekivali i do četiri milijuna.

Ministarstvo rada pripisuje to povećanje Covidu-19, respiratornoj bolesti koju izaziva koronavirus.

„U tjednu koji je završio 21. ožujka, povećanje broja zahtjeva za naknadu za nezaposlenost posljedica je utjecaja virusa koji uzrokuje COVID-19”, navodi se u priopćenju.

„Države i dalje navode uglavnom uslužni sektor, posebice smještaja i prehrane. Druge industrije koje se često navode u vezi povećanja uključuju zdravstvenu i socijalnu skrb, umjetnost, zabavu i rekreaciju, transport i skladištenje te proizvođačke industrije.”

Guverneri u najmanje barem 18 država, koje čine gotovo polovicu stanovništva SAD-a, naložili su građanima da većinu vremena borave kod kuće. Zatvorene su također sve ne-esencijalne tvrtke. Po procjenama ekonomista, petina radne snage u zemlji nalazi se u nekom obliku karantene.

Ekonomisti kažu da to povećanje broja zahtjeva za naknadu za nezaposlenost sugerira da je ovaj mjesec došlo do pada zaposlenosti, što bi značilo kraj gotovo devet i pol godina rasta zaposlenosti.

„Broj zaposlenih smanjit će se u ožujku”, rekao je Mark Zandi, glavni ekonomist Moody's Analyticsa u Pennsylvaniji. „Ima puno izvješća o otpuštenim radnicima koji ne mogu podnijeti zahtjev za osiguranje od nezaposlenosti jer toliko puno ljudi pokušava to učiniti u isto vrijeme. U tjednima koji dolaze bit će izgubljeni milijuni radnih mjesta.”

Tagovi: američka ekonomija, nezaposlenost, nezaposlenost u SAD-u
PROČITAJ I OVO
Srbija pregovara s Kinom da otkupi crnogorski dug za auto-put
PREGOVORI
Srbija pregovara s Kinom da otkupi crnogorski dug za auto-put
PODGORICA - Srbija je blizu dogovora sa Kinom da otkupi crnogorski dug za auto put, saznaje crnogorska Borba.
Tivat dobio 3D virtuelnu prezentaciju investicionih potencijala
INVESTICIJE
Tivat dobio 3D virtuelnu prezentaciju investicionih potencijala
TIVAT - Sekretarijat za turizam i preduzetništvo Opštine Tivat uradio je 3D virtuelnu prezentaciju investicionih potencijala na području te lokalne samouprave.
Vrijednost fiskaliziranih računa od početka koronakrize smanjena za 22,7 mlrd kuna
TEŽAK PAD
Vrijednost fiskaliziranih računa od početka koronakrize smanjena za 22,7 mlrd kuna
ZAGREB - Od početka koronakrize u Hrvatskoj, od 24. veljače pa do jučer, vrijednost fiskaliziranih računa na godišnjoj razini manja je za 22,7 milijardi kuna nego godinu dana ranije, pokazuju u ponedjeljak objavljeni podaci Porezne uprave.
Bundesbank: Oporavak njemačke ekonomije se nastavlja
OPORAVAK
Bundesbank: Oporavak njemačke ekonomije se nastavlja
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo nastavilo se snažno oporavljati od krize izazvane pandemijom koronavirusa tijekom srpnja i kolovoza, no neće ovoga ljeta dosegnuti pretkrizne razine, izvijestila je u ponedjeljak njemačka središnja banka Bundesbank.
Plenković: Prioritet je do kraja mandata povećati mirovine za 10 posto
MIROVINE
Plenković: Prioritet je do kraja mandata povećati mirovine za 10 posto
ZAGREB - Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je prilikom potpisivanja Sporazuma o osnivanju Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe poručio kako isplata mirovina nije upitna te istaknuo da je prioritet povećanje njihovog iznosa za 10 posto do kraja mandata Vlade.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE