GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rekordan porast nezaposlenosti u SAD-u

Rekordan porast nezaposlenosti u SAD-u
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.03.2020 / 16:24
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Broj Amerikanaca koji su podnijeli zahtjeve za naknadu za nezaposlenost prošli je tjedan porastao na rekordnih više od tri milijuna, pošto su stroge mjere za suzbijanje pandemije koronavirusa naglo zaustavile zemlju i dovele do vala otpuštanja radnika.

Rekordan porast nezaposlenosti vjerojatno je označio kraj razdoblja velike potražnje za radnom snagom, najduljeg u američkoj povijesti.

Ti podaci, koje je u četvrtak objavilo ministarstvo rada, jako dobro ukazuju na to koliko su štetne posljedice koronavirusa za gospodarstvo, zbog čega je Američka središnja banka (FED) morala poduzeti izvanredne mjere, a Kongres donijeti rekordan stimulativni paket u vrijednosti od 2 bilijuna dolara.

Ekonomisti govore da je gospodarstvo već u recesiji.

Broj zahtjeva za naknadu za nezaposlenost u jednom tjednu jako dobro odražava sliku na tržištu rada. Taj je broj porastao u tjednu koji je završio 21. ožujka za 3.001.000 u odnosu na tjedan dana prije, na sezonski prilagođenih 3.283.000. Prethodni rekord iznosio je 695.000 koliko je zabilježeno u listopadu 1982., po podacima ministarstva rada.

Ekonomisti s kojima je Reuters razgovarao prognozirali su da će broj zahtjeva za naknadu za nezaposlenost porasti na jedan milijun, a neki su očekivali i do četiri milijuna.

Ministarstvo rada pripisuje to povećanje Covidu-19, respiratornoj bolesti koju izaziva koronavirus.

„U tjednu koji je završio 21. ožujka, povećanje broja zahtjeva za naknadu za nezaposlenost posljedica je utjecaja virusa koji uzrokuje COVID-19”, navodi se u priopćenju.

„Države i dalje navode uglavnom uslužni sektor, posebice smještaja i prehrane. Druge industrije koje se često navode u vezi povećanja uključuju zdravstvenu i socijalnu skrb, umjetnost, zabavu i rekreaciju, transport i skladištenje te proizvođačke industrije.”

Guverneri u najmanje barem 18 država, koje čine gotovo polovicu stanovništva SAD-a, naložili su građanima da većinu vremena borave kod kuće. Zatvorene su također sve ne-esencijalne tvrtke. Po procjenama ekonomista, petina radne snage u zemlji nalazi se u nekom obliku karantene.

Ekonomisti kažu da to povećanje broja zahtjeva za naknadu za nezaposlenost sugerira da je ovaj mjesec došlo do pada zaposlenosti, što bi značilo kraj gotovo devet i pol godina rasta zaposlenosti.

„Broj zaposlenih smanjit će se u ožujku”, rekao je Mark Zandi, glavni ekonomist Moody's Analyticsa u Pennsylvaniji. „Ima puno izvješća o otpuštenim radnicima koji ne mogu podnijeti zahtjev za osiguranje od nezaposlenosti jer toliko puno ljudi pokušava to učiniti u isto vrijeme. U tjednima koji dolaze bit će izgubljeni milijuni radnih mjesta.”

Tagovi: američka ekonomija, nezaposlenost, nezaposlenost u SAD-u
PROČITAJ I OVO
IJF: Četiri mjere za borbu s ekonomskim posljedicama epidemije
PRIJEDLOZI
IJF: Četiri mjere za borbu s ekonomskim posljedicama epidemije

ZAGREB - Prihvaćanje zdravstvenih i ekonomskih troškova epidemiološke krize; pomoć građanima u svladavanju iznenadnog financijskog šoka; pomoć poduzetnicima i obrtnicima da održe proizvodne kapacitete te poticanje domaće potražnje - mjere su koje predlaže Institut za javne financije (IJF) za borbu protiv krize uzrokovane koronavirusom.

Fitch: Kreditni rejting Srbije nepromenjen i uz koronavirus
REJTING
Fitch: Kreditni rejting Srbije nepromenjen i uz koronavirus
BEOGRAD - Uprkos krizi izazvanoj virusom korona, koja je pogodila sve svetske ekonomije, agencija "Fitch Ratings" potvrdila je kreditni rejting Republike Srbije na nivou BB+ sa stabilnim izgledom za dalje poboljšanje, saopštilo je Ministarstvo finansija.
MMF: Jasno je da je svijet zakoračio u recesiju
RECESIJA
MMF: Jasno je da je svijet zakoračio u recesiju
WASHINGTON - Pandemija koronavirusa gurnula je svjetsko gospodarstvo na silaznu putanju koja će zahtijevati ogromna sredstva za zemlje u razvoju, rekla je u petak izvršna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgieva.
Kongres usvojio povijesni paket ekonomske pomoći
PAKET
Kongres usvojio povijesni paket ekonomske pomoći
WASHINGTON - Zastupnički dom usvojio je u petak povijesni paket pomoći koji bi trebao omogućiti američkom gospodarstvu da izbjegne trajnu recesiju pod utjecajem pandemije novog koronavirusa.
Plenković: Gospodarske mjere uz dijalog sa sindikatima i poslodavcima
PREMIJER
Plenković: Gospodarske mjere uz dijalog sa sindikatima i poslodavcima
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je u petak nakon sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća da će Vlada u nastojanju smanjenja gospodarskih i socijalnih posljedica epidemije koronaviorusa voditi intenzivan dijalog sa sindikatima i poslodavcima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE