GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rekordan broj zaposlenih u Njemačkoj od ujedinjenja

Rekordan broj zaposlenih u Njemačkoj od ujedinjenja
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.11.2019 / 16:58
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - U Njemačkoj je, unatoč naznakama recesije, dosegnut rekordan broj zaposlenih, koji iznosi 45,4 milijuna ljudi i najveći je broj zaposlenih od ujedinjenja Njemačke, proizlazi iz statistika koje je u ponedjeljak objavio Savezni ured za statistiku u Wiesbadenu.

"U trećem tromjesečju ove godine u Njemačkoj je bilo zaposleno 45,4 milijuna osoba, što je najveći broj od ujedinjenja Njemačke 1990.", stoji u priopćenju Saveznog ureda za statistiku.

No istodobno je zabilježeno i usporavanje porasta broja zaposlenih. U usporedbi s istim tromjesečjem prošle godine broj zaposlenih u trećem kvartalu se povećao za 356.000, što je 0,8 posto, dok je u prvom tromjesečju, u usporedbi s istim razdobljem lani, porastao za 1,1 posto, što se može protumačiti smanjenim gospodarskim rastom kojeg bilježi Njemačka od početka 2019.

Daljnji pozitivni pokazatelji odnose na povećanje broja zaposlenih na neodređeno vrijeme, što se objašnjava manjkom stručne radne snage koja sve rjeđe pristaje na ugovore na određeno razdoblje.
Najveći porast zaposlenih bilježe građevinski sektor (1,4 posto) i sektor uslužnih djelatnosti (1,8 posto).

Istodobno se nastavlja trend pada broja samostalnih poduzetnika. U trećem tromjesečju je u Njemačkoj bilo prijavljeno 4,15 milijuna samostalnih poduzetnika, što je za 71.000 manje nego u istom razdoblju prošle godine.

Na njemačkom tržištu rada, prema posljednjim informacijama Saveznog ureda za zapošljavanje s početka studenog, trenutno je zbog nedostatka odgovarajuće radne snage nepopunjeno 1,36 milijuna radnih mjesta.


Tagovi: njemačka ekonomija, Njemačka
PROČITAJ I OVO
Bandić: Plaća za svibanj? Nisam siguran
SLIKOVITO
Bandić: Plaća za svibanj? Nisam siguran
ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik i višestruki optuženik USKOK-a Milan Bandić jučer je izjavio kako će Grad Zagreb obnoviti svoju imovinu, a da će vlasnici privatnih zgrada morati to učiniti sami, optuživši ih za neulaganje i neodržavanje svojih nekretnina.
Savić: Vučićev plan za spas privrede sveobuhvatan
ANALITIČARI
Savić: Vučićev plan za spas privrede sveobuhvatan
BEOGRAD - Pet milijardi evra za spas privrede od virusa korona, paket mera koji je jednim delom javnosti predočio predsednik Aleksandar Vučić, prilično je sveobuhvatan, raznovrstan i prihvatljiv, kaže profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić.
Hrvatskoj prijeti socijalna bomba: Na minimalcu 300.000 radnika
KORONAKRIZA
Hrvatskoj prijeti socijalna bomba: Na minimalcu 300.000 radnika
ZAGREB - Osam tisuća zaposlenih manje i približno 300.000 radnika na minimalcu prvi su vidljivi gubici blokade gospodarskih aktivnosti zbog koronavirusa.
Sjeverna Koreja sve privlačniji partner Kini u traženju jeftine radne snage
RADNICI
Sjeverna Koreja sve privlačniji partner Kini u traženju jeftine radne snage
DANDONG – Kina zapošljava rastući broj sjevernokorejskih radnika u svojim kineskim pogonima za proizvodnju odjeće, ali i ilegalno šalje mnogo tekstila na drugu strane granice koji se vraćaju u obliku odjeće sa „Made in China“ oznakama.
Kineska industrija pokazuje prve znakove oporavka
OPORAVAK
Kineska industrija pokazuje prve znakove oporavka
PEKING – Proizvodni PMI indeks je u ožujku porastao na 52 prema objavi kineskog Nacionalnog zavoda za statistiku što je snažan porast u odnosu na rekordno niskih 35.7 zabilježenih u veljači.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE