GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Referentna kamata NBS ostaje na nivou 1,25 posto

Referentna kamata NBS ostaje na nivou 1,25 posto
KAMATNE STOPE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.09.2020 / 19:05
Autor: SEEbiz / Tanjug

BEOGRAD - Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da zadrži referentnu kamatnu stopu na nivou od 1,25 posto.
Prilikom donošenja te odluke, Izvršni odbor je, pre svega, imao u vidu ostvarene i očekivane efekte prethodno preduzetih mera monetarne politike radi ublažavanja negativnih posledica pandemije i podsticanja privrednog rasta, saopšteno je iz NBS.

U centralnom banci ocenjuju da će dosadašnje ublažavanje monetarne politike, pre svega smanjenje referentne kamate za jedan procentni poen u odnosu na pretkrizni nivo, nastaviti da doprinosi očuvanju povoljnih uslova finansiranja privrede i građana i rastu njihovog raspoloživog dohotka u narednom periodu.

Izvršni odbor ističe da je ekonomski oporavak Srbije, koji je usledio od maja, u većini proizvodnih i uslužnih sektora bio brži od očekivanja, te da je, prema proceni Republičkog zavoda za statistiku, privredna aktivnost u prvoj polovini godine bila za oko 0,8 odsto manja nego u istom periodu 2019, što je bolji ishod od prvobitno očekivanog.

Iz NBS ističu da je Srbija ovu globalnu krizu dočekala u znatno povoljnijoj poziciji u odnosu na prethodne krize, i da je to stvorilo prostor za donošenje obimnih monetarnih i fiskalnih mera, kao i za eventualne buduće mere ukoliko bude potrebe, bez ugrožavanja cenovne i finansijske stabilnosti, kao i fiskalne pozicije države.

Izvršni odbor ocekuje da će ekonomski oporavak biti nastavljen u narednom periodu i da će već naredne godine biti prestignut pretkrizni nivo privredne aktivnosti.

Bržem oporavku domaće privrede trebalo bi da doprinesu i stimulativne mere NBS koje, pored omogućenog produženog zastoja u otplati kreditnih obaveza i obaveza po osnovu finansijskog lizinga za dva meseca, preduzećima obezbeđuju povoljnije uslove finansiranja u dinarima u okviru garantne šeme Vlade Srbije, a stanovništvu olakšavaju uzimanje stambenih kredita, kao i otplatu kredita i za ostale namene, navodi se u saopštenju centralne banke.

Dodaje se da je Izvršni odbor imao u vidu i očekivane efekte obimnog paketa fiskalnih mera (u ukupnom iznosu od preko 12 posto BDP-a), kojima je obezbeđena snažna podrška privatnom sektoru, kako bi oporavak privrede od pandemije bio što brži.

NBS naglasava da je donošenje pomenutih podsticajnih mera bilo moguće u uslovima očuvane niske i stabilne inflacije, čemu su doprineli, pre svega, obezbeđena relativna stabilnost deviznog kursa i puna snabdevenost tržišta robom i u uslovima krize, kao i usidrena inflaciona očekivanja.

Inflacija je, podseća centralna banka, u julu iznosila 2,0 posto međugodišnje, a Izvršni odbor očekuje da će nastaviti da se kreće oko tog nivoa i u narednim mesecima.

Postepeno približavanje inflacije centralnoj vrednosti cilja (3,0 posto+/- 1,5 p.p.) očekuje se u srednjem roku, čemu bi trebalo da doprinese oporavak tražnje, podstaknut merama monetarne i fiskalne politike.

U saopštenju se takođe konstatuje da je, posle velikog pada privredne aktivnosti na globalnom novou tokom drugog tromesečja zbog pandemije virusa korona, počeo oporavak ekonomske aktivnosti podstaknut u mnogim zemljama ekspanzivnim merama monetarne i fiskalne politike.

NBS upozorava, međutim, da su kretanja na međunarodnom robnom i finansijskom tržištu i dalje volatilna, na šta, pored neizvesnosti oko toka pandemije, utiču i ekonomske tenzije između SAD i Kine.

Naredna sednica Izvršnog odbora NBS na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 8. oktobra.

Tagovi: referentna kamatna stopa, Narodna banka Srbije
PROČITAJ I OVO
EK: Rast poslovnog raspoloženja i zapošljavanja u Srbiji
INDIKATORI
EK: Rast poslovnog raspoloženja i zapošljavanja u Srbiji
BEOGRAD - Optimizam među privrednicima u Srbiji i njihova očekivanja u pogledu budućeg zapošljavanja ojačali su u septembru 2020. u odnosu na prethodni mesec, pokazuje istraživanje Evropske komisije koje je objavljeno danas.
Očekivanja za hrvatsku ekonomiju blago pogoršana u rujnu
SIGNALI
Očekivanja za hrvatsku ekonomiju blago pogoršana u rujnu
ZAGREB - Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo blago su pogoršana u rujnu, prigušena valom pesimizma u uslužnom sektoru, ali poslovni čelnici i dalje očekuju da će zapošljavati nove radnike, pokazuje u utorak objavljeno izvješće Europske komisije.
Njemačka zbog pandemije bilježi rekordan javni dug
JAVNI DUG
Njemačka zbog pandemije bilježi rekordan javni dug
BERLIN - Javni dug Njemačke ove godine je zbog korona krize dosegno rekordnih 2,1 bilijuna eura, objavio je u utorak državni ured za statistiku.
Svjetska banka: Zbog pandemije rast u Aziji na najnižoj razini od 1967.
PROGNOZE
Svjetska banka: Zbog pandemije rast u Aziji na najnižoj razini od 1967.
WASHINGTON - Pandemija koronavirusa izazvat će u Istočnoj Aziji i Pacifiku, kao i u Kini, najsporiji gospodarski rast u preko 50 godina, upozorila je u ponedjeljak Svjetska banka.
Usvojen rebalans budžeta Grada Beograda
BUDŽET
Usvojen rebalans budžeta Grada Beograda
BEOGRAD - Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su rebalans budžeta, po kojem gradski budžet iznosi 110 milijardi dinara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE