GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Recesija ipak zaobilazi Njemačku

Recesija ipak zaobilazi Njemačku
SIGNALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.03.2023 / 20:52
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Njemačko će gospodarstvo, po svemu sudeći, izbjeći recesiju od koje se bojalo i umjesto pada bruto domaćeg proizvoda ostvariti krhki rast, ocijenilo je Vijeće ekonomista u novom izvješću s procjenama.

Ocjena je nešto povoljnija nego jesenas, prvenstveno jer je opskrba energijom ostala stabilna, navodi tijelo zaduženo za savjetovanje njemačke vlade o gospodarskoj politici.

Međutim, situacija je i dalje napeta. Ove godine umjesto recesije od 0,2 posto Vijeće očekuje toliki rast, a iduće godine snažniji plus od 1,3 posto.

"Pad kupovne moći zbog inflacije, nepovoljniji uvjeti financiranja i spor oporavak inozemne potražnje ometat će gospodarstvo ove i sljedeće godine", kaže predsjednica Vijeća Monika Schnitzer.

Osjetnije popuštanje inflacije Vijeće očekuje tek sljedeće godine, jer će rast plaća i proizvođačkih cijena zasad nastaviti poticati maloprodajne cijene, rekao je član Vijeća Martin Werding (Werding).

"Front inflacije širi se gospodarstvom", dodao je Werding. U 2023. godini ekonomisti očekuju stopu od 6,6 posto, a sljedeće tri. Europska središnja banka inače pokušava zadržati rast cijena ispod dva posto.

Vijeće je u jesenskom izvješću ukazalo na značajan rizik od nestašica plina i prognoziralo recesiju. Uz štednju i relativno blagu zimu, kao i zbog uvoza iz izvora kojim Njemačka nadomješta isporuke iz Rusije, plinska kriza je izostala.

No, rizik nije nestao, upozorava Vijeće.

"Kako bismo u potpunosti napunili skladišta plina i spriječili zimske nestašice, moramo nastaviti štedjeti", rekla je članica Vijeća Veronica Grimm, naglašavajući da to vrijedi čak i ako Njemačka nastavi širiti uvoz iz neruskih izvora.

Tagovi: njemačka ekonomija, inflacija u Njemačkoj, Bundesbank
PROČITAJ I OVO
Powell: Ove godine slabo napredujemo s inflacijom
FED
Powell: Ove godine slabo napredujemo s inflacijom
WASHINGTON - Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell rekao je da američko gospodarstvo, iako je inače snažno, nije doživjelo povratak inflacije na cilj središnje banke.
EU signalizira kraj besplatnog novca za siromašnije članice
LOŠE VIJESTI
EU signalizira kraj besplatnog novca za siromašnije članice
ZAGREB - Europska komisija staje uz skupinu fiskalno konzervativnih vlada država članica pod vodstvom Njemačke, odupirući se zahtjevima da se potrošnja financira putem većeg zaduživanja - povrh pritiska da se dodatno uvjetuje dodjela stotina milijardi eura najsiromašnijim zemljama Europske unije, piše Politico, referirajući se na dva neimenovana visoka dužnosnika iz Komisije.
ZEW indeks njemačkog gospodarskog raspoloženja najviši u posljednje dvije godine
SIGNALI
ZEW indeks njemačkog gospodarskog raspoloženja najviši u posljednje dvije godine
BERLIN - Centar za europska ekonomska istraživanja Leibniz (ZEW) objavio je u utorak da je njegov barometar raspoloženja porastao za 11,2 boda na 42,9 bodova u usporedbi s prethodnim mjesecom.
MMF poboljšao prognoze hrvatskog rasta
BOLJE PROGNOZE
MMF poboljšao prognoze hrvatskog rasta
ZAGREB - Hrvatsko gospodarstvo porast će u ovoj godini za tri posto, snažnije no što su pokazivale procjene od prošle jeseni i višestruko jače od prosjeka eurozone, izračunao je Međunarodni monetarni fond (MMF) u redovnom proljetnom izvješću, objavljenom u utorak.
Druga procjena potvrdila: Inflacija u ožujku porasla 4,1%
CIJENE
Druga procjena potvrdila: Inflacija u ožujku porasla 4,1%
ZAGREB - Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u ožujku i 4,1 posto više u odnosu na isti lanjski mjesec, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE