GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%

Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ZARADE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.04.2024 / 12:37
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema podacima koje je DZS objavio u petak, u veljači je nastavljen realan rast prosječnih mjesečnih isplaćenih bruto i neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama na godišnjoj razini.

Prosječna mjesečna neto plaća, s iznosom od 1.248 eura, bila je nominalno viša za 12,8% u odnosu na veljaču 2023. godine. Prosječna bruto plaća po zaposlenome bila je na godišnjoj razini viša za 12,4%, a iznosila je 1.710 eura.

Realan rast prosječne mjesečne bruto plaće na godišnjoj razini traje neprekidno od početka prošle godine, a neto plaće od ožujka 2023. Prosječna neto plaća viša je realno za 8,4% u odnosu na veljaču 2023. godine dok je bruto plaća realno viša za 8,0% godišnje.

U veljači je najniža prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama isplaćena u djelatnosti Proizvodnji odjeće, u iznosu od 837 eura. S druge strane, najviša je isplaćena u djelatnosti Proizvodnja osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka, u iznosu od 2.823 eura.

Medijalna neto plaća iznosila je u veljači 1.044 eura (+13,8% godišnje i -1,4% mjesečno), što znači da je polovici zaposlenika u pravnim osobama isplaćena neto plaća bila jednaka ili manja od navedene vrijednosti, a drugoj polovici zaposlenika veća. Medijalna bruto plaća iznosila je 1.400 eura.

Nastavak rasta nominalnih i realnih plaća pogoduje jačanju kupovne moći kućanstava. U uvjetima snažnog tržišta rada te intenzivnog i ustrajnog rasta potrošačkih cijena od kraja 2021. očekivan je bio u pritisak na rast plaća. Kroz rast dohodovnih očekivanja potiče se i potražnja u gospodarstvu te posljedično i rast gospodarstva kroz komponentu osobne potrošnje. Navedeno se primjećuje i u snažnijoj potražnji za potrošačkim kreditima. S druge strane, kontinuiran rast troškova rada usporava proces dezinflacije. Očekujemo da će se tijekom ove godine, uz jenjavanje inflatornih pritisaka, realni rast plaća zadržati na prošlogodišnjim razinama.

Tagovi: plaća, zarada, prosječna plaća
PROČITAJ I OVO
Ministri G7 planiraju mjere zbog prekomjerne proizvodnje robe u Kini
DOGOVOR
Ministri G7 planiraju mjere zbog prekomjerne proizvodnje robe u Kini
STRESA - Ministri financija G7 najavili su na današnjem sastanku u Stresi u Italiji da planiraju poduzeti mjere protiv prekomjerne proizvodnje robe u Kini, zbog koje su zapadna tržišta preplavljena subvencioniranim jeftinim proizvodima – prema nacrt završnog priopćenja, u koje je agencija France Press imala uvid.
Raspoloženje američkih potrošača značajno pogoršano u svibnju
SIGNALI
Raspoloženje američkih potrošača značajno pogoršano u svibnju
WASHINGTON - Vrijednost indeksa raspoloženja potrošača o gospodarskim prilikama pala je u svibnju sa 77,2 u travnju na 69,1 bod.
Citi: Investitori se vraćaju u Tursku
ANALITIČARI
Citi: Investitori se vraćaju u Tursku
NEW YORK - Ulagači koji su masovno bježali iz Turske tijekom posljednjih nekoliko godina možda bi se željeli početi vraćati, kaže najnovije izvješće Citija.
Njemačke tvrtke očekuju stagnaciju ekonomije u ovoj godini
STAGNACIJA
Njemačke tvrtke očekuju stagnaciju ekonomije u ovoj godini
BERLIN - Njemačko gospodarstvo koči slaba domaća potražnja, a probleme mu zadaju i visoki troškovi energije i manjak kvalificiranih radnika, ugrožavajući konkurentnost, upozorili su poslovni čelnici u istraživanju Udruge njemačkih industrijskih i trgovinskih komora (DIHK).
Inflacija u Japanu u travnju usporila na 2,2 posto
USPORAVANJE
Inflacija u Japanu u travnju usporila na 2,2 posto
TOKYO - Japan je u travnju zabilježio drugo uzastopno usporavanje inflacije. Potrošačke cijene, isključujući cijene svježe hrane, u travnju su na godišnjoj razini porasle za 2,2 posto, nakon što su u ožujku porasle za 2,6 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE