GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rast slovenske industrijske proizvodnje

Rast slovenske industrijske proizvodnje
TRENDOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.03.2024 / 12:47
Autor: SEEbiz / STA
LJUBLJANA - Ukupna vrijednost industrijske proizvodnje u siječnju bila je 10,7 posto viša nego u prosincu te 12,2 posto više nego u siječnju prošle godine.

Ukupni prihodi od prodaje u industriji porasli su na mjesečnoj razini za 0,4 posto, a na godišnjoj za 1,4 posto, objavio je statistički ured.

U prvom mjesecu ove godine vrijednost industrijske proizvodnje najviše je porasla u prerađivačkim djelatnostima, i to za 16,3 posto, zatim u rudarstvu s 11,0 posto, dok je u opskrbi električnom energijom, plinom i parom smanjena za 5,7 posto.

Najveći rast, 17 posto, statističari su zabilježili u proizvodnji proizvoda za međufaznu potrošnju. Kod investicijskih proizvoda vrijednost je porasla za 8,4 posto, a kod proizvoda široke potrošnje za 6,3 posto.

Ukupni prihodi od prodaje u industriji porasli su 0,4 posto na mjesečnoj razini. U prerađivačkoj industriji porasla je za 0,4 posto, au rudarstvu za 0,2 posto.

Na godišnjoj su razini ukupni prihodi najviše porasli u rudarstvu, za 44,6 posto, au prerađivačkoj industriji veći su za 1,0 posto.

Na mjesečnoj su razini porasli prihodi od prodaje proizvoda za široku potrošnju (za 2,4 posto), dok su pali kod proizvoda za međufaznu potrošnju i investicije (kod prvih za 1,4 posto, kod potonji za 3,2 posto).

Ukupna vrijednost zaliha u industrijskoj proizvodnji bila je 3,2 posto viša nego u prosincu te 1,5 posto više nego u siječnju prošle godine.

Vrijednost zaliha na godišnjoj je razini veća samo kod proizvoda za investicije (za 15,8 posto), kod proizvoda za široku potrošnju ostala je ista, a kod proizvoda za međufaznu potrošnju manja (za 4,3 posto), također su objavili. statistika.

Tagovi: INDUSTRIJA, SLOVENIJA
PROČITAJ I OVO
Inflacija u Njemačkoj nepromijenjena u travnju
CIJENE
Inflacija u Njemačkoj nepromijenjena u travnju
BERLIN - Godišnja stopa inflacije u Njemačkoj u travnju je iznosila 2,2 posto, što je jednako kao i u ožujku, prenosi francuska novinska agencija AFP, objavio je danas Savezni zavod za statistiku.
Ekonomska klima u travnju u Hrvatskoj naglo se pogoršala
SIGNALI
Ekonomska klima u travnju u Hrvatskoj naglo se pogoršala
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu zamjetno su pogoršana u travnju, odražavajući lošije procjene industrijske proizvodnje i potražnje za uslugama, pokazalo je u ponedjeljak mjesečno istraživanje Europske komisije.
Predsjednik WEF-a: Ovakva razina duga nije viđena od Napoleonovih ratova
DUG
Predsjednik WEF-a: Ovakva razina duga nije viđena od Napoleonovih ratova
OSLO - Borge Brende, predsjednik Svjetskog ekonomskog foruma, dao je oštru prognozu globalnog gospodarstva rekavši da se svijet suočava s desetljećem niskog rasta ako se ne primijene prave ekonomske mjere.
Slovenija: Prosječni dohodak po stanovniku najveći u općini Kranjska Gora
STATISTIKA
Slovenija: Prosječni dohodak po stanovniku najveći u općini Kranjska Gora
LJUBLJANA - U Sloveniji je prosječni godišnji bruto dohodak po stanovniku 2022. godine iznosio 15.990 eura, a neto dohodak 12.343 eura.
ILO: Svake godine u svijetu zbog vrućine na radnom mjestu umre 19.000 ljudi
VRUĆINA
ILO: Svake godine u svijetu zbog vrućine na radnom mjestu umre 19.000 ljudi
PARIZ - Klimatske promjene stvaraju niz opasnosti koje bi mogle utjecati na 70 posto svjetske radne snage, zaključuje Međunarodna organizacija rada (ILO) u svom najnovijem izvješću. Prema procjeni organizacije, 19.000 ljudi u svijetu svake godine umre zbog izloženosti pretjeranoj vrućini na radnom mjestu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE