GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rast registrirane nezaposlenosti u srpnju

Rast registrirane nezaposlenosti u srpnju
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.08.2019 / 11:22
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema podacima HZZ-a u srpnju je nastavljen pad broja nezaposlenih osoba na godišnjoj razini koji neprekidno traje od travnja 2014. 

S druge strane, na mjesečnoj razini zabilježen je porast broja nezaposlenih kao posljedica porasta broja ulazaka u evidenciju uz istovremeno smanjenje izlazaka iz evidencije nezaposlenih.

Krajem srpnja pri HZZ-u je bilo registrirano 114.389 nezaposlenih osoba što u odnosu na lipanj predstavlja povećanje za 2.220 osoba. Pri tome je broj ulazaka u evidenciju nezaposlenih iznosio 18.664 (41% u odnosu na lipanj) dok je broj izlazaka iz evidencije nezaposlenih zabilježio smanjenje za 1.091 osoba (-6,2%). Od ukupnog broja novo prijavljenih u evidenciju najveći je broj došao iz djelatnosti obrazovanja (3.110 osoba ili 22,4%), prerađivačke industrije (2.311 osoba ili 16,6%), trgovine na veliko i malo (11,7%), pružanja smještaja, priprema i usluživanje hrane (9,9%) te građevinarstva (7%).

Na godišnjoj razini, broj nezaposlenih niži je za 21.815 osoba ili 16%. Tako je u srpnju broj ulazaka u evidenciju nezaposlenih zabilježio godišnji pad za 827 osoba (-4,2%) pri čemu je 63,9% (11.921 osoba) od ukupnog broja ušlih u evidenciju kao status prije ulaska navelo radni odnos, dok je 45,5% ušlih u evidenciju kao razlog prestanka radnog odnosa navelo istek ugovora na određeno vrijeme. Broj izlazaka iz evidencije nezaposlenih na godišnjoj razini također je smanjen (-4,2%) pri čemu većina dobnih skupina i sve razine obrazovanja bilježe smanjenje broja izlazaka iz evidencije nezaposlenih.

Unatoč nastavku povoljnih kretanja na godišnjoj razini ostaje značajan problem manjka radne snage osobito prisutan u nekim djelatnostima poput ugostiteljstva i građevinarstva, koji se pokušava riješiti uvoznim kvotama. Pitanje i problemi tržišta rada poput neodgovarajuće ponude radne snage, niske stope zaposlenosti i aktivnosti te općenito problem ljudskog kapitala ostaje snažna prepreka i slabost budućeg rasta i razvoja Hrvatske.

Tagovi: nezaposlenost, stopa nezaposlenosti
PROČITAJ I OVO
Pogoršana očekivanja njemačkih potrošača za ožujak
OČEKIVANJA
Pogoršana očekivanja njemačkih potrošača za ožujak
BERLIN - Očekivanja njemačkih potrošača za ožujak blago su pogoršana pod utjecajem bojazni da bi epidemija koronavirusa u Kini mogla utjecati i na proizvodnju u Njemačkoj, pokazalo je u četvrtak istraživanje tvrtke za istraživanje tržišta GfK.
Vlahović: Srpska ekonomija mora rasti 7% godišnje
PROCENE
Vlahović: Srpska ekonomija mora rasti 7% godišnje
BEOGRAD – Danas više nije centralno pitanje srpske ekonomije dostizanje fiskalne i monetarne stabilnosti, već kako da robusnim rastom uhvatimo korak sa razvijenijim zemljama Evrope, smatra Aleksandar Vlahović, predsednik Programskog odbora Kopaonik biznis foruma.
Krajem siječnja 1,52 milijuna zaposlenih, stopa nezaposlenosti 8,4 posto
TRŽIŠTE RADA
Krajem siječnja 1,52 milijuna zaposlenih, stopa nezaposlenosti 8,4 posto
ZAGREB - Krajem siječnja u Hrvatskoj je bilo 1,52 milijuna zaposlenih, što je 1,4 posto ili 21.123 osoba manje nego krajem prosinca, a stopa registrirane nezaposlenosti iznosila je 8,4 posto.
Zašto nam je važno u kakvom je stanju kineska ekonomija?
SNAGA
Zašto nam je važno u kakvom je stanju kineska ekonomija?
LONDON - Kina je jedna od najvećih ekonomskih sila na svijetu. Ona proizvodi veliki broj stvari koje se prodaju na cijelu planetu, a mnoge zemlje zavise o kupovnoj moći njenih stanovnika.
MMF: Koronavirus rizik za krhki oporavak globalne ekonomije
UPOZORENJE
MMF: Koronavirus rizik za krhki oporavak globalne ekonomije
WASHINGTON - Epidemija koronavirusa već je prigušila rast kineskog gospodarstva a njezino daljnje širenje na druge zemlje moglo bi osujetiti "vrlo krhki" projicirani oporavak u globalnom gospodarstvu u 2020.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE