GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rast nezaposlenosti u studenome na godišnjoj razini

Rast nezaposlenosti u studenome na godišnjoj razini
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.12.2019 / 09:41
Autor: RBA analize
ANALIZA - Broj nezaposlenih osoba evidentiranih pri HZZ-u povećao se u studenom u odnosu na listopad za 6.853 osoba (5,6%). 

Tako je krajem studenog pri HZZ-u je bilo registrirano 128.450 nezaposlenih osoba. Pri tome je broj ulazaka u evidenciju nezaposlenih iznosio 22.152 (-14,3% u odnosu na listopad) dok je iz evidencije nezaposlenih izašlo 15.299 osoba (-8,0%).

U ukupnome broju nezaposlenih u studenom 20.556 osoba (ili 16,0 %) bilo je bez radnoga iskustva, što je 15,2 % manje nego u isto vrijeme godine 2018. Istodobno 107.894 osobe (84,0 %) imale su prethodno radno iskustvo, a njih je 12,0 % manje nego u studenom 2018. godine. Promatrano po djelatnostima, prije prijavljivanja na evidenciju, najveći je broj radio u pružanju smještaja, pripremi i usluživanju hrane (18.680 ili 17,3 %), prerađivačkoj industriji (17.228 ili 16,0 %), trgovini na veliko i malo (16.204 ili 15,0 %) te javnoj upravi i obrani (9.245 ili 8,6 %).Takva kretanja očekivana su obzirom na završetak središnjeg dijela turističke sezone i povratak sezonskih radnika u evidenciju nezaposlenih.

S druge strane, od ukupnog broja izišlih iz evidencije zaposleno je 10.014 osoba, i to: 8.457 osoba na temelju radnoga odnosa i 1.557 osobe na temelju drugih poslovnih aktivnosti (stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa, ostvarivanje mjesečnog primitka odnosno dohotka od druge samostalne djelatnosti većega od prosječno isplaćene novčane naknade u prethodnoj kalendarskoj godini, registriranje trgovačkog društva, obrta, prijava na poljoprivredno osiguranje, zapošljavanje prema posebnim propisima i dr.). U odnosu na studeni 2018. broj nezaposlenih niži je za 18.462 osoba ili 12,6%.

Iako statistika kretanja nezaposlenosti naizgled ohrabruje činjenica je kako se nezaposlenost i dalje smanjuje dinamičnije od rasta zaposlenih. Pri tome brži oporavak zaposlenosti ograničavaju problemi na strani ponude odnosno problem manjka radne snage (osobito prisutan u pojedinim djelatnostima) kao i migracija najproduktivnijeg dijela radne snage te nepovoljni demografski pokazatelji. Tu je i značajan problem nepovoljne kvalifikacijske strukture (neusklađenost obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada). Neusklađenost ponude i potražnje za radom ograničava i dinamičniji pad stope nezaposlenosti koja je, unatoč znatnom smanjenju, u Hrvatskoj još uvijek među najvišima u EU.

Tagovi: nezaposlenost, zaposlenost, tržište rada, hrvatsko tržište rada
PROČITAJ I OVO
Vlahović: Srpska ekonomija mora rasti 7% godišnje
PROCENE
Vlahović: Srpska ekonomija mora rasti 7% godišnje
BEOGRAD – Danas više nije centralno pitanje srpske ekonomije dostizanje fiskalne i monetarne stabilnosti, već kako da robusnim rastom uhvatimo korak sa razvijenijim zemljama Evrope, smatra Aleksandar Vlahović, predsednik Programskog odbora Kopaonik biznis foruma.
Krajem siječnja 1,52 milijuna zaposlenih, stopa nezaposlenosti 8,4 posto
TRŽIŠTE RADA
Krajem siječnja 1,52 milijuna zaposlenih, stopa nezaposlenosti 8,4 posto
ZAGREB - Krajem siječnja u Hrvatskoj je bilo 1,52 milijuna zaposlenih, što je 1,4 posto ili 21.123 osoba manje nego krajem prosinca, a stopa registrirane nezaposlenosti iznosila je 8,4 posto.
Zašto nam je važno u kakvom je stanju kineska ekonomija?
SNAGA
Zašto nam je važno u kakvom je stanju kineska ekonomija?
LONDON - Kina je jedna od najvećih ekonomskih sila na svijetu. Ona proizvodi veliki broj stvari koje se prodaju na cijelu planetu, a mnoge zemlje zavise o kupovnoj moći njenih stanovnika.
MMF: Koronavirus rizik za krhki oporavak globalne ekonomije
UPOZORENJE
MMF: Koronavirus rizik za krhki oporavak globalne ekonomije
WASHINGTON - Epidemija koronavirusa već je prigušila rast kineskog gospodarstva a njezino daljnje širenje na druge zemlje moglo bi osujetiti "vrlo krhki" projicirani oporavak u globalnom gospodarstvu u 2020.
Tabaković: Srbija privukla 55% svih stranih direktnih investicija na Zapadnom Balkanu
SDI
Tabaković: Srbija privukla 55% svih stranih direktnih investicija na Zapadnom Balkanu
BEOGRAD – Strana direktna ulaganja u Srbiju iznosila su prošle godine rekordnih 3,8 milijardi evra.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE