GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rast maloprodaje doprinijet će skoku BDP-a u drugom kvartalu

Rast maloprodaje doprinijet će skoku BDP-a u drugom kvartalu
POTROŠNJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.07.2021 / 07:37
Autor: RBA analize
ANALIZA - Dvoznamenkaste realne godišnje stope rasta prometa u trgovini na malo nastavljene su i četvrti mjesec za redom.

Naime, prema najnovijim podacima DZS-a, unatoč smanjenju na mjesečnoj razini po realnoj stopi od 3,8% promet u trgovini na malu u lipnju porastao je 10,9% u odnosu na lipanj 2020. (kalendarski prilagođen promet). Pritom je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao za 10,2%, dok je promet od trgovine neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) porastao za 7,5%.

Osim učinka baznog razdoblja na snažan rast godišnjeg prometa već ranije je ukazivao rast potrošačkog optimizma, polagana normalizacija putovanja, umjereno pozitivni trendovi na tržištu rada te naposljetku i podaci fiskalnih računa.

Posljednji podaci zaokružili su i statistiku ovog pokazatelja za drugo tromjesečje. Nakon rasta od 5,9% u prvom tromjesečju, realan promet u trgovini na malo u razdoblju od travnja do lipnja viši je za preko 19,2% u odnosu na isto razdoblje 2020. Stoga tijekom drugog tromjesečja možemo očekivati i razmjerno snažan doprinos osobne potrošnje oporavku gospodarstva. U razdoblju od siječnja do lipnja promet u maloprodaji realno je viši za 12,6% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Oporavak trgovine na malo očekuje se i u nadolazećim mjesecima podržan rastućim očekivanjima potrošača, solidnim podacima tijekom turističke sezone i daljnjim umjereno pozitivnim trendovima na tržištu rada.

Tagovi: maloprodaja, trgovina na malo, trgovina, osobna potrošnja, potrošnja
PROČITAJ I OVO
Marić osniva 14 novih odjela zbog eura
POTEZI
Marić osniva 14 novih odjela zbog eura
ZAGREB - Pored još nepoznatih efekata koje će na Hrvatsku imati uvođenje eura, zasad je jedino sigurno da će prelazak na zajedničku europsku valutu kao posljedicu imati povećanje broja rukovoditelja na razini Ministarstva financija, a moguće i nova zapošljavanja.
EK predlaže novi sustav povlaštenog pristupa svome tržištu
PRIJEDLOZI
EK predlaže novi sustav povlaštenog pristupa svome tržištu
BRUXELLES - Europska komisija je u srijedu predložila novi Opći sustav povlastica (OSP), kojim želi osigurati da zemlje u razvoju poštuju ekološke standarde i odredbe o ljudskim i radnim pravima.
Poremećaji u opskrbnim lancima koče oporavak njemačke ekonomije
KOČNICA
Poremećaji u opskrbnim lancima koče oporavak njemačke ekonomije
BERLIN - Njemačko gospodarstvo porast će ove godine slabije no što se očekivalo zbog poremećaja u opskrbnim lancima i nestašice čipova i drugih poluproizvoda koji koče oporavak od posljedica pandemije, objavio je u srijedu ekonomski institut Ifo.
Marić: Inflaciju treba shvatiti vrlo ozbiljno
INFLACIJA
Marić: Inflaciju treba shvatiti vrlo ozbiljno
ZAGREB - Inflaciju treba shvatiti vrlo ozbiljno, zbog ispunjavanja kriterija za uvođenje eura, ali i standarda građana, rekao je u srijedu ministar financija Zdravko Marić u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada".
IT sektor generira najveći broj novozaposlenih
ZAPOSLENOST
IT sektor generira najveći broj novozaposlenih
ANALIZA - Prema posljednjim podacima DZS-a registrirana stopa nezaposlenosti u srpnju se nastavila kretati silaznom putanjom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE