GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rast maloprodaje doprinijet će skoku BDP-a u drugom kvartalu

Rast maloprodaje doprinijet će skoku BDP-a u drugom kvartalu
POTROŠNJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.07.2021 / 07:37
Autor: RBA analize
ANALIZA - Dvoznamenkaste realne godišnje stope rasta prometa u trgovini na malo nastavljene su i četvrti mjesec za redom.

Naime, prema najnovijim podacima DZS-a, unatoč smanjenju na mjesečnoj razini po realnoj stopi od 3,8% promet u trgovini na malu u lipnju porastao je 10,9% u odnosu na lipanj 2020. (kalendarski prilagođen promet). Pritom je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao za 10,2%, dok je promet od trgovine neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) porastao za 7,5%.

Osim učinka baznog razdoblja na snažan rast godišnjeg prometa već ranije je ukazivao rast potrošačkog optimizma, polagana normalizacija putovanja, umjereno pozitivni trendovi na tržištu rada te naposljetku i podaci fiskalnih računa.

Posljednji podaci zaokružili su i statistiku ovog pokazatelja za drugo tromjesečje. Nakon rasta od 5,9% u prvom tromjesečju, realan promet u trgovini na malo u razdoblju od travnja do lipnja viši je za preko 19,2% u odnosu na isto razdoblje 2020. Stoga tijekom drugog tromjesečja možemo očekivati i razmjerno snažan doprinos osobne potrošnje oporavku gospodarstva. U razdoblju od siječnja do lipnja promet u maloprodaji realno je viši za 12,6% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Oporavak trgovine na malo očekuje se i u nadolazećim mjesecima podržan rastućim očekivanjima potrošača, solidnim podacima tijekom turističke sezone i daljnjim umjereno pozitivnim trendovima na tržištu rada.

Tagovi: maloprodaja, trgovina na malo, trgovina, osobna potrošnja, potrošnja
PROČITAJ I OVO
Tabaković: Smanjenje inflacije u poslednjem kvartalu godine
INFLACIJA
Tabaković: Smanjenje inflacije u poslednjem kvartalu godine
BEOGRAD - Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je da centralna banka i dalje ostaje pri oceni da će se inflacija u narednom periodu smanjivati, ali nije realno da to bude pre poslednjeg kvartala ove godine.
Njemačka na rubu recesije
SUMORNO
Njemačka na rubu recesije
BERLIN - Sve više podataka iz privrede pokazuje da se ekonomija u Njemačkoj nalazi u padu. Taj trend bi se mogao pojačati, ovisno o tome koliko će teška biti iduća zima.
Musk: Vrhunac inflacije je iza nas
PROCJENE
Musk: Vrhunac inflacije je iza nas
NEW YORK - Multimilijareder Elon Musk je mišljenja da je najgori dio inflacije prošao te očekuje 18-mjesečnu recesiju, za koju je naveo da će biti relativno blaga.
Američko tržište rada nadmašilo očekivanja
TRŽIŠTE RADA
Američko tržište rada nadmašilo očekivanja
WASHINGTON - Zapošljavanje u Sjedinjenim Državama daleko je premašilo očekivanja u srpnju, prkoseći mnogim drugim znakovima da gospodarski oporavak gubi na snazi, izvijestilo je danas američko Ministarstvo rada.
Italija s dodatnih 14,3 mlrd eura pomaže građanima i kompanijama u borbi s inflacijom
POMOĆ
Italija s dodatnih 14,3 mlrd eura pomaže građanima i kompanijama u borbi s inflacijom
RIM - Italija u četvrtak planira odobriti novi paket pomoći, vrijedan 14,3 milijarde eura, s ciljem da zaštiti kompanije i kućanstva od naglog rasta troškova energije i cijena potrošačkih roba.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE