GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rast maloprodaje će usporiti

Rast maloprodaje će usporiti
USPORAVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.04.2022 / 21:52
Autor: SEEbiz / H
ANALIZA - Prema podacima koje je danas objavio DZS, uz mjesečni rast za 2%, realan promet u trgovini na malo tijekom ožujka nastavio je bilježiti, i četrnaesti mjesec za redom, pozitivne godišnje promjene.

Realna stopa rasta ubrzala je na 3,6% (kalendarski prilagođeni indeksi) u odnosu na prošlogodišnji ožujak.

U odnosu na veljaču realan promet od trgovine na malo prehrambenim proizvodima porastao je za 5,8%, dok je promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) pao za 0,9%. Na godišnjoj razini promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao je za 2,7%, dok je promet od trgovine neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) porastao za 1,1%.

Nominalne promjene zamjetno su veće pa je i prema izvornim i kalendarski prilagođenim indeksima nominalan promet veći za 12% odnosno 14,6% u odnosu na ožujak 2021.

Godišnji porast prometa, ostvarilo je devet od ukupno jedanaest trgovačkih struka, dok je najveći doprinos porastu nominalnog prometa u odnosu na ožujak 2021., prema izvornim indeksima, došao od trgovačke struke Motorna goriva i maziva, s porastom prometa od 37,6% i s utjecajem na ukupan indeks prometa od 7,6%, te Nespecijalizirane prodavaonice pretežno živežnim namirnicama, s porastom prometa od 5,7% i s utjecajem na ukupan indeks prometa od 1,9%.

Neizvjesnost i visoki inflatorni pritisci već utječu na pojedine visokofrekventne pokazatelje poput prometa u trgovini na malo čija je prosječna realna stopa rasta u prvom tromjesečju usporila na 2% (kalendarski prilagođeni podaci).

Učinak baznog razdoblja i snažna neizvjesnost zbog geopolitičkih događanja, koji se ogleda u pogoršanju indeksa pouzdanja, očekivanja i raspoloženja potrošača zasigurno će usporiti dinamiku pozitivnih promjena u trgovačkoj djelatnosti. Na obuzdavanje potrošnje djeluje i visoka percepcija inflacije koja je pod snažnim utjecajem rasta cijena hrane i energije. S druge strane, po umjerenim stopama nastavit će se rast zaposlenosti i pad nezaposlenosti. Uz to ostajemo pozitivni spram ovogodišnje turističke sezone budući da i kod fizičkih pokazatelja, a osobito kod financijskih očekujemo dvoznamenkaste stope rasta. To će zasigurno djelovati na očuvanje raspoloživog dohotka te tako utjecati u pozitivnom smjeru na maloprodajna kretanja.

Tagovi: maloprodaja u EU, eurostat, maloprodaja, trgovina na malo, potrošnja
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE