GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rast indeksa pouzdanja u siječnju

Rast indeksa pouzdanja u siječnju
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.02.2020 / 09:52
Autor: RBA analize

ANALIZA - U siječnju je zabilježeno povećanje indeksa pouzdanja potrošača, očekivanja potrošača te raspoloženja potrošača u odnosu na mjesec prosinac, odnosno rast na mjesečnoj razini.

U siječnju je zabilježeno povećanje indeksa pouzdanja potrošača, očekivanja potrošača te raspoloženja potrošača u odnosu na mjesec prosinac, odnosno rast na mjesečnoj razini.

Naime, prema posljednjim podacima za siječanj iz Ankete o pouzdanju potrošača HNB-a (koja se provodi na mjesečnoj razini i ispituje mišljenja potrošača vezano uz trenutno stanje ekonomskih pojava s kojima se svakodnevno susreću, kao i očekivanja vezana uz buduća ekonomska kretanja u njihovom kućanstvu i Hrvatskoj) pozitivne stope rasta na godišnjoj razini bilježe sva tri podkomponentna indeksa.

Indeks pouzdanja potrošača nastavio je u mjesecu siječnju sa rastom šesti mjesec za redom te zabilježio pozitivan rezultat od 1,3 što je prvi slučaj sa pozitivnim rezultatom od kako se provode istraživanja pouzdanja potrošača. Od ostalih kompozitnih pokazatelja, indeks očekivanja potrošača u siječnju je zabilježio rezultat od 7,1 te se u najvećoj mjeri odnosi na bolja očekivanja glede potrošnje u idućih 12 mjeseci vezanih uz kupnju trajnih dobara. Indeks raspoloženja potrošača zabilježio je rezultat od -6,5 međutim i dalje je na prosječno višim razinama nego prethodnih godina.

Kompozitni indeks pouzdanja potrošača u siječnju je zabilježio mjesečni rast od 3,8 postotnih bodova, dok je u odnosu na siječanj prethodne godine njegova vrijednost viša za 5,8 postotnih bodova.

Kompozitni indeks očekivanja potrošača u odnosu na prosinac zabilježio je rast sa 1,6 na 7,1, čime je zabilježeno najveće poboljšanje od rujna 2016. godine. Na godišnjoj razini zabilježen je rast za 8,0 postotnih bodova.

Kompozitni indeks raspoloženja potrošača (koji ukazuje na promjene u financijskoj situaciji u kućanstvima u posljednjih 12 mjeseci te na promjene očekivanja ekonomske situacije i isplativosti investiranja u trajna dobra u Hrvatskoj) zabilježio je na mjesečnoj razni rast od 3,4 postotna boda, dok je u odnosu na siječanj prošle godine veći za 7,2 postotna boda.

Tagovi: indeks pouzdanja u siječnju, Anketa o pouzdanju potrošača HNB-a, raspoloženje potrošača
PROČITAJ I OVO
Banka Slovenije očekuje pad BDP-a od 6 do 16%
OČEKIVANJA
Banka Slovenije očekuje pad BDP-a od 6 do 16%

LJUBLJANA - Slovenska središnja banka procjenjuje da bi zbog pandemije bolesti Covid-19 slovenski bruto domaći proizvod (BDP) mogao pasti na godišnjoj razini između 6 i 16 posto, čime bi negativni učinak pandemije bio mnogo veći nego što ga je imala globalna financijska kriza 2008. godine.

Program ekonomskih mera Vlade Srbije za pomoć privredi
MERE
Program ekonomskih mera Vlade Srbije za pomoć privredi
BEOGRAD - Mere važe samo za one koji su otpustili manje od deset odsto radnika, ne računajući zaposlene na ugovor kojima je istekao pa nije produžen, kao i za one koji su privremeno prekinuli poslovanje posle 15. marta.
Inflacija u eurozoni snažno oslabila u ožujku
PAD CIJENA
Inflacija u eurozoni snažno oslabila u ožujku
BRUXELLES - Godišnja inflacija u eurozoni pala je u ožujku ispod jedan posto zbog oštrog pada cijena energenata, pokazale su u utorak procjene europskog statističkog ureda Eurostata.
Oreščanin: Vladine mjere pokazuju fundamentalno nepoznavanje hrvatskoga gospodarstva
PODUZETNICI
Oreščanin: Vladine mjere pokazuju fundamentalno nepoznavanje hrvatskoga gospodarstva
ZAGREB - "Vlada mora shvatiti da je privatnicima prevelik rizik u ovim neizvjesnim okolnostima prihvatiti odgodu obveza."
Plaće u Hong Kongu mogle bi pasti 20% do kraja godine
PROCJENE
Plaće u Hong Kongu mogle bi pasti 20% do kraja godine
HONG KONG – Produbljuje se ekonomska kriza u gradu koja je započela sa prodemokratskim prosvjedima prošle godine, a eskalirala sa korona-virusom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE