GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rast hrvatske industrije najjači od kraja 2016.

Rast hrvatske industrije najjači od kraja 2016.
OPORAVAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.05.2021 / 15:23
Autor: RBA analize
ANALIZA - Državni zavod za statistiku u petak je objavio podatke za industrijsku u ožujku zaokruživši statistiku prvog tromjesečja za ovaj visokofrekventni pokazatelj.

U skladu s očekivanjima, potvrđena je snažna pozitivna godišnja stopa rasta potvrđujući tako nastavak oporavka.

Uz mjesečni rast od 3,4%, kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja porasla je za 9,9%. Nastavljen je tako rast četvrti mjesec za redom, a godišnja stopa rasta najviša je od prosinca 2016. Prema Glavnim industrijskim grupacijama rast na mjesečnoj razini zabilježen je kod svih kategorija, ali se s izrazito visokom stopom rasta izdvaja Energija (11,6%).

S druge strane, s izuzetkom Energije koja je porasla 4,4%, kod svih ostalih kategorija zabilježene su izrazito visoke dvoznamenkaste godišnje stope rasta (trajni proizvodi za široku potrošnju 18,8%, kapitalni proizvodi 15,7%, trajni proizvodi za široku potrošnju 10,7% te intermedijarni proizvodi 10,4%).

Promatrano prema djelatnostima, prerađivačka industrija koja čini preko 80% ukupne proizvodnje u ožujku je bila 12,6% više na godišnjoj razini dok je u prvom tromjesečju rast iznosio 3,7%.

Naposljetku rast prisutan posljednjih mjeseci rezultirao je i razmjeno snažnim rastom obujma industrijske proizvodnje u odnosu na isto tromjesečje 2020. On je prema kalendarski prilagođenim indeksima iznosio 5,7%, a prema izvornim indeksima 4,2%.

Posljednji podaci visokofrekventnih pokazatelja o kretanju industrijske proizvodnje i trgovine na malo ohrabruju očekivanja o snažnom oporavku gospodarstva čak i unatoč visokoj razini neizvjesnosti. Uz to poslovna očekivanja u industriji tijekom ožujka ostala su na razini iz veljače, a nastavlja se i rast potrošačkog optimizma sugerirajući pozitivna kretanja i na početku drugog tromjesečja. Ipak treba napomenuti da su svi pokazatelji i dalje ispod razdoblja prije početka pandemije te da su snažne stope rasta posljedica i učinka baznog razdoblja.

Tagovi: industrija, hrvatska industrija, kapitalni proizvodi, prerađivačka industrija, energija
PROČITAJ I OVO
Unatoč pandemiji, u Njemačkoj rekordno niska stopa bolovanja
BOLOVANJA
Unatoč pandemiji, u Njemačkoj rekordno niska stopa bolovanja
BERLIN - Unatoč pandemiji koronavirusa, broj zaposlenih Nijemaca su bili na bolovanju bio je rekordno nizak u prvom tromjesečju ove godine, objavila je u ponedjeljak osiguravajuća grupa Tehniker Krankenkasse (TK).
Oxford Economics: Kinu čeka snažan rast robne razmjene
ANALITIČARI
Oxford Economics: Kinu čeka snažan rast robne razmjene
LONDON - Očekuje se da će kineski izvoz i uvoz dobiti snažan zamah tijekom sljedećih mjeseci uslijed snažnog oporavka domaće i globalne ekonomije, navodi britanski think tank Oxford Economics.
U travnju 12.162 radna mjesta više nego 2019.
TRŽIŠTE RADA
U travnju 12.162 radna mjesta više nego 2019.
ZAGREB - Broj osoba koje su u travnju uplatile mirovinsko osiguranje iznosio je 1,557.687 i bilo ih je oko 37.000 više nego u istome mjesecu lani, piše u subotu Jutarnji list.
SAD i Njemačka: Dva različita lica ekonomskog oporavka
INFLACIJA
SAD i Njemačka: Dva različita lica ekonomskog oporavka
ANALIZA - Znakovi inflacije se povećavaju, a ove godine bilježimo i visok rast cijena roba. Sve se više tvrtki suočava s nižim zalihama sirovina, bilo čelika, drva ili poluvodiča.
Biden upozorio na dalek put do oporavka ekonomije od pandemije
UPOZORENJE
Biden upozorio na dalek put do oporavka ekonomije od pandemije
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden reagirao je u petak na razočaravajuće podatke o zaposlenosti u SAD-u u travnju, kazavši da je pred američkim gospodarstvom "dalek put" do oporavka nakon pandemije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE