GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rast hrvatske industrije najjači od kraja 2016.

Rast hrvatske industrije najjači od kraja 2016.
OPORAVAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.05.2021 / 15:23
Autor: RBA analize
ANALIZA - Državni zavod za statistiku u petak je objavio podatke za industrijsku u ožujku zaokruživši statistiku prvog tromjesečja za ovaj visokofrekventni pokazatelj.

U skladu s očekivanjima, potvrđena je snažna pozitivna godišnja stopa rasta potvrđujući tako nastavak oporavka.

Uz mjesečni rast od 3,4%, kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja porasla je za 9,9%. Nastavljen je tako rast četvrti mjesec za redom, a godišnja stopa rasta najviša je od prosinca 2016. Prema Glavnim industrijskim grupacijama rast na mjesečnoj razini zabilježen je kod svih kategorija, ali se s izrazito visokom stopom rasta izdvaja Energija (11,6%).

S druge strane, s izuzetkom Energije koja je porasla 4,4%, kod svih ostalih kategorija zabilježene su izrazito visoke dvoznamenkaste godišnje stope rasta (trajni proizvodi za široku potrošnju 18,8%, kapitalni proizvodi 15,7%, trajni proizvodi za široku potrošnju 10,7% te intermedijarni proizvodi 10,4%).

Promatrano prema djelatnostima, prerađivačka industrija koja čini preko 80% ukupne proizvodnje u ožujku je bila 12,6% više na godišnjoj razini dok je u prvom tromjesečju rast iznosio 3,7%.

Naposljetku rast prisutan posljednjih mjeseci rezultirao je i razmjeno snažnim rastom obujma industrijske proizvodnje u odnosu na isto tromjesečje 2020. On je prema kalendarski prilagođenim indeksima iznosio 5,7%, a prema izvornim indeksima 4,2%.

Posljednji podaci visokofrekventnih pokazatelja o kretanju industrijske proizvodnje i trgovine na malo ohrabruju očekivanja o snažnom oporavku gospodarstva čak i unatoč visokoj razini neizvjesnosti. Uz to poslovna očekivanja u industriji tijekom ožujka ostala su na razini iz veljače, a nastavlja se i rast potrošačkog optimizma sugerirajući pozitivna kretanja i na početku drugog tromjesečja. Ipak treba napomenuti da su svi pokazatelji i dalje ispod razdoblja prije početka pandemije te da su snažne stope rasta posljedica i učinka baznog razdoblja.

Tagovi: industrija, hrvatska industrija, kapitalni proizvodi, prerađivačka industrija, energija
PROČITAJ I OVO
Marić: Dosad smo platili šest milijardi kuna veledrogerijama, ali ne vidimo smanjenje dugova
DUG BOLNICA
Marić: Dosad smo platili šest milijardi kuna veledrogerijama, ali ne vidimo smanjenje dugova
ZAGREB - Ministar financija Zdravko Marić komentirao je stanje nacionalne ekonomije. Mišljenja je da novo financijsko izvješće kreditnih agencija najbolje pokazuje situaciju u zemlji.
Plenković: Investicijski rejting potvrda dobre Vladine politike
REAKCIJE
Plenković: Investicijski rejting potvrda dobre Vladine politike
ZAGREB - Premijer Andrej Plenković objavio je u subotu da je potvrda investicijskog rejtinga Hrvatske i procjena gospodarskog rasta u ovoj godini od 6,5 posto, potvrda dobre Vladine politike koja je u razdoblju pandemije očuvala hrvatsku gospodarsku i financijsku stabilnost.
S&P potvrdio rejting Hrvatske i stabilne izglede
REJTING
S&P potvrdio rejting Hrvatske i stabilne izglede
ZAGREB - Agencija Standard & Poor's potvrdila je u petak rejting Hrvatske 'BBB-/A-3', uz stabilne izglede, istaknuvši da je oporavak gospodarstva zahvaljujući turizmu stvorio uvjete za smanjenje javnog duga u ovoj godini s rekordne razine u pandemijskoj 2020.
Plenković: Hrvatska uskoro dobiva više od 800 milijuna eura za NPOO
DOBRE VIJESTI
Plenković: Hrvatska uskoro dobiva više od 800 milijuna eura za NPOO
ATENA - Hrvatska će uskoro dobiti više od 800 milijuna eura za početak provedbe projekata iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO), najavio je premijer Andrej Plenković nakon susreta s predsjednicom Europske komisije Ursule von der Leyen u petak u Ateni.
Svjetska banka otkazala izvješće Doing Business zbog namještanja ljestvice
SKANDALI
Svjetska banka otkazala izvješće Doing Business zbog namještanja ljestvice
WASHINGTON - Svjetska banka otkazala je objavu izvješća o regulativi poslovanja u zemljama širom svijeta nakon što je istraga razotkrila "neprimjereni pritisak" čelnika pri sastavljanju ljestvice i sporni plasman Kine, ali i Saudijske Arabije, UAE-a i Azerbajdžana.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE