GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rast direktnih investicija u Sloveniju

Rast direktnih investicija u Sloveniju
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.08.2021 / 19:32
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Izravna ulaganja u Sloveniju u lipnju iznosila su 0,4 milijarde eura priljeva kapitala, što je više od polovice ukupnog priljeva u posljednjih 12 mjeseci.

Njihovo analitičko predstavljanje prema smjerovima ulaganja pokazalo je relativno visok porast ovih ulaganja, koji se povećao za 1,3 milijarde eura u posljednjih 12 mjeseci.

U međuvremenu, slovenska izravna ulaganja u inozemstvu nisu se puno promijenila u lipnju, ali su se povećala za 0,7 milijardi eura u posljednjih 12 mjeseci, objavila je Banka Slovenije u najnovijoj publikaciji Ekonomski odnosi Slovenije sa stranim zemljama.

U lipnju je bruto dug prema ostatku svijeta iznosio 50 milijardi eura, što je za 1,8 milijardi eura više nego prije godinu dana. U posljednjih godinu dana središnja banka i tvrtke povezane sa inozemstvom najviše su povećale svoju zaduženost, dok je država smanjila njezino zaduženje za 1,4 milijarde eura. Gotovo polovica bruto vanjskog duga pripada sektoru države.

Saldo kapitalnog računa bio je gotovo poništen u lipnju, dok je financijski račun pokazao deficit od 0,3 milijarde eura. Ovaj mjesec nije bilo velikih nepodmirenih transakcija, a analitičari su spomenuli smanjenje dužničkih obveza jer su državne obveznice otplaćene u iznosu od 0,3 milijarde eura.

U prvih šest mjeseci višak tekućeg računa iznosio je 1,4 milijarde eura, što je 326 milijuna eura manje nego u istom razdoblju prošle godine. Trgovinski suficit smanjen je za 347 milijuna eura, dok je trgovinski suficit povećan za 67 milijuna eura.

Suficit tekućeg računa iznosio je 3,1 milijardu eura u posljednjih 12 mjeseci. Tekući račun u lipnju je pokazao suficit od 156 milijuna eura, što je znatno manje u odnosu na lipanj prethodne godine, kada je višak iznosio 307 milijuna eura. Trgovina robama i uslugama imala je višak od 279 milijuna eura.

Tagovi: strane investicije u Sloveniju, slovenska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
SIGNALI
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u travnju je u odnosu na ožujak poboljšan za tri postotna boda. Njegova je vrijednost najviša od veljače 2022., ali je i dalje tri postotna boda ispod dugogodišnjeg prosjeka, objavio je danas statistički ured.
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
TRENDOVI
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
PEKING - Fiskalni prihodi Kine u prvom su tromjesečju pali za 2,3 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, objavilo je u ponedjeljak tamošnje ministarstvo financija.
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
DUG
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
ZAGREB - Hrvatski javni dug iskazan udjelom u BDP-u bio je i na kraju prosinca 2023. godine znatno niži od prosjeka eurozone i EU, pokazali su u ponedjeljak podaci europskog statističkog ureda
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ZARADE
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ANALIZA - Prema podacima koje je DZS objavio u petak, u veljači je nastavljen realan rast prosječnih mjesečnih isplaćenih bruto i neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama na godišnjoj razini.
Hrvati među nacijama koje najranije idu u mirovinu
MIROVINE
Hrvati među nacijama koje najranije idu u mirovinu
ZAGREB - Prosječni Hrvat u mirovinu ide s nepunih 60 godina, zbog čega su naši novopečeni umirovljenici neki od najmlađih u Europi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE