GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rast direktnih investicija u Sloveniju

Rast direktnih investicija u Sloveniju
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.08.2021 / 19:32
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Izravna ulaganja u Sloveniju u lipnju iznosila su 0,4 milijarde eura priljeva kapitala, što je više od polovice ukupnog priljeva u posljednjih 12 mjeseci.

Njihovo analitičko predstavljanje prema smjerovima ulaganja pokazalo je relativno visok porast ovih ulaganja, koji se povećao za 1,3 milijarde eura u posljednjih 12 mjeseci.

U međuvremenu, slovenska izravna ulaganja u inozemstvu nisu se puno promijenila u lipnju, ali su se povećala za 0,7 milijardi eura u posljednjih 12 mjeseci, objavila je Banka Slovenije u najnovijoj publikaciji Ekonomski odnosi Slovenije sa stranim zemljama.

U lipnju je bruto dug prema ostatku svijeta iznosio 50 milijardi eura, što je za 1,8 milijardi eura više nego prije godinu dana. U posljednjih godinu dana središnja banka i tvrtke povezane sa inozemstvom najviše su povećale svoju zaduženost, dok je država smanjila njezino zaduženje za 1,4 milijarde eura. Gotovo polovica bruto vanjskog duga pripada sektoru države.

Saldo kapitalnog računa bio je gotovo poništen u lipnju, dok je financijski račun pokazao deficit od 0,3 milijarde eura. Ovaj mjesec nije bilo velikih nepodmirenih transakcija, a analitičari su spomenuli smanjenje dužničkih obveza jer su državne obveznice otplaćene u iznosu od 0,3 milijarde eura.

U prvih šest mjeseci višak tekućeg računa iznosio je 1,4 milijarde eura, što je 326 milijuna eura manje nego u istom razdoblju prošle godine. Trgovinski suficit smanjen je za 347 milijuna eura, dok je trgovinski suficit povećan za 67 milijuna eura.

Suficit tekućeg računa iznosio je 3,1 milijardu eura u posljednjih 12 mjeseci. Tekući račun u lipnju je pokazao suficit od 156 milijuna eura, što je znatno manje u odnosu na lipanj prethodne godine, kada je višak iznosio 307 milijuna eura. Trgovina robama i uslugama imala je višak od 279 milijuna eura.

Tagovi: strane investicije u Sloveniju, slovenska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Prihvaćen proračun Grada Zagreba za 2023. težak 2,2 milijarde eura
PRORAČUN
Prihvaćen proračun Grada Zagreba za 2023. težak 2,2 milijarde eura
ZAGREB - Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u četvrtak su s 25 glasova "za" i jednim suzdržanim, bez oporbe, prihvatili proračun Grada Zagreba za 2023. vrijedan 16,6 milijardi kuna (2,2 milijarde eura), koji predviđa trostruko veća kapitalna ulaganja od čak 778 milijuna kuna.
Njemačka industrijska proizvodnja posustala na početku četvrtog kvartala
TREND
Njemačka industrijska proizvodnja posustala na početku četvrtog kvartala
WIESBADEN- Industrijska aktivnost u Njemačkoj naglo je posustala u listopadu pod pritiskom energetske krize, inflacije i problema s opskrbom, pokazuju preliminarni podaci statističkog ureda Destatisa.
Proračun HZZ-a za 2023. srezan za četvrtinu
REZOVI
Proračun HZZ-a za 2023. srezan za četvrtinu
ZAGREB - S približno 115 tisuća nezaposlenih radnika usred zime, Hrvatska i dalje ima rekordno nisku nezaposlenost za domaće prilike, piše Večernji list navodeći da je proračun burze rada za 2023. srezan za četvrtinu.
Analitičar Morgan Stanleya: Dolazi labava recesija
PREDVIĐANJA
Analitičar Morgan Stanleya: Dolazi labava recesija
NEW YORK - Globalno gospodarstvo će 2023. vjerojatno rasti toliko sporo da će se sigurno osjećati kao recesija, kaže jedan ugledni analitičar..
Prosječna zagrebačka plaća 8.821 kunu
ZARADE
Prosječna zagrebačka plaća 8.821 kunu
ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Gradu Zagrebu za rujan iznosila je 8.821 kunu, što je nominalni porast za 7,5 posto u odnosu na rujan 2021., podaci su Odjela za statistiku Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada Zagreba.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE