GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rast broja zaposlenih u travnju, nezaposlenost 6,1 posto

Rast broja zaposlenih u travnju, nezaposlenost 6,1 posto
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.05.2023 / 14:03
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Krajem travnja u Hrvatskoj je bilo 1,6 milijuna zaposlenih, što je 0,7 posto više nego u ožujku i 0,9 posto više nego u travnju lani, pri čemu je stopa registrirane nezaposlenosti iznosila 6,1 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prema podacima DZS-a, u travnju je u Hrvatskoj bilo 1.608.454 zaposlenih što je za 10.656 ili 0,7 posto više nego krajem ožujka, a 0,9 posto više na godišnjoj razini.

U pravnim osobama u travnju ove godine je bilo zaposleno 1.391.345 osoba, što je na mjesečnoj razini rast za 4.705 osoba ili 0,3 posto, a u odnosu na travanj lani za 0,8 posto.

Prema podacima koje DZS preuzima od Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, u obrtu i slobodnim profesijama je krajem travnja bilo 198.664 zaposlenih, što je 3,1 posto više nego u ožujku te 2,1 posto više nego u travnju lani.

Istodobno, broj zaposlenih osiguranih poljoprivrednika, kojih je krajem travnja bilo 18.445, na mjesečnoj razini pao za 0,2 posto, a na godišnjoj za 1,5 posto.

Podaci DZS-a pokazuju da je na mjesečnoj razini najviše porastao broj zaposlenih u ugostiteljstvu i turizmu (djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane), za 5,1 posto, na 75.789, dok je najviše pao broj zaposlenih u rudarstvu i vađenju, za 1,1 posto, na 3.732.

Na godišnjoj razini najveći postotni rast broja zaposlenih bilježi se u djelatnosti informacija i komunikacija, za 11,4 posto, na 57.078 te u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, za 4,7 posto.

Tagovi: tržište rada, burnout sindrom, depresija, anksioznost, izgaranje na poslu
PROČITAJ I OVO
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
AFP se raspisao o sve većem broju stranih radnika u Hrvatskoj
TRŽIŠTE RADA
AFP se raspisao o sve većem broju stranih radnika u Hrvatskoj
ZAGREB - Durga Phuyal se nadala da će početi novi život kad je sletjela u Hrvatsku, ali nepalska migrantica suočila se s teškom borbom da se prilagodi, piše u srijedu francuska novinska agencija Afp.
NBS: MMF pozitivno o makroekonomskim rezultatima Srbije
ARANŽMAN
NBS: MMF pozitivno o makroekonomskim rezultatima Srbije
BEOGRAD - Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) je na kraju posete povodom trećeg razmatranja rezultata sprovođenja dogovorenog ekonomskog programa u okviru stendbaj aranžmana ocenila da su dobri makroekonimski pokazatelji Srbije, saopštila je danas Narodna banka Srbije (NBS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE