GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rast broja zaposlenih u travnju, nezaposlenost 6,1 posto

Rast broja zaposlenih u travnju, nezaposlenost 6,1 posto
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.05.2023 / 14:03
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Krajem travnja u Hrvatskoj je bilo 1,6 milijuna zaposlenih, što je 0,7 posto više nego u ožujku i 0,9 posto više nego u travnju lani, pri čemu je stopa registrirane nezaposlenosti iznosila 6,1 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prema podacima DZS-a, u travnju je u Hrvatskoj bilo 1.608.454 zaposlenih što je za 10.656 ili 0,7 posto više nego krajem ožujka, a 0,9 posto više na godišnjoj razini.

U pravnim osobama u travnju ove godine je bilo zaposleno 1.391.345 osoba, što je na mjesečnoj razini rast za 4.705 osoba ili 0,3 posto, a u odnosu na travanj lani za 0,8 posto.

Prema podacima koje DZS preuzima od Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, u obrtu i slobodnim profesijama je krajem travnja bilo 198.664 zaposlenih, što je 3,1 posto više nego u ožujku te 2,1 posto više nego u travnju lani.

Istodobno, broj zaposlenih osiguranih poljoprivrednika, kojih je krajem travnja bilo 18.445, na mjesečnoj razini pao za 0,2 posto, a na godišnjoj za 1,5 posto.

Podaci DZS-a pokazuju da je na mjesečnoj razini najviše porastao broj zaposlenih u ugostiteljstvu i turizmu (djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane), za 5,1 posto, na 75.789, dok je najviše pao broj zaposlenih u rudarstvu i vađenju, za 1,1 posto, na 3.732.

Na godišnjoj razini najveći postotni rast broja zaposlenih bilježi se u djelatnosti informacija i komunikacija, za 11,4 posto, na 57.078 te u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, za 4,7 posto.

Tagovi: tržište rada, burnout sindrom, depresija, anksioznost, izgaranje na poslu
PROČITAJ I OVO
Lindner: Koalicija još ima puno posla oko proračuna
PRORAČUN
Lindner: Koalicija još ima puno posla oko proračuna
BERLIN - Pred koalicijom je još puno posla u teškim raspravama o saveznom proračunu za 2025., rekao je njemački ministar financija Christian Lindner.
Njemačke mirovine mogle bi ostati samo san
MIROVINE
Njemačke mirovine mogle bi ostati samo san
BERLIN - Njemačka je doduše odlučila kako mirovine neće smjeti pasti ispod 48% prosječnog dohotka, ali još nitko ne zna – kako to učiniti? Jer kod sve manje mladih i sve više umirovljenika se to čini nemogućim.
Francuske obveznice pod velikim pritiskom investitora
PRITISCI
Francuske obveznice pod velikim pritiskom investitora
PARIZ - Ulagači zahtijevaju najveću premiju u više od desetljeća za držanje francuskih obveznica u usporedbi sa sigurnijim njemačkim dugom, jer raste zabrinutost da bi stranke koje se bore za pobjedu na predstojećim parlamentarnim izborima u Francuskoj mogle dodatno napuhati javne financije.
Britanski javni dug na najvišoj razini od 1961.
ZADUŽENOST
Britanski javni dug na najvišoj razini od 1961.
LONDON - Britanski javni dug dosegao je u svibnju više od 2700 milijardi funti (3200 milijardi eura) i iznosio je gotovo 100 posto BDP-a.
Standard u Hrvatskoj za petinu ispod prosjeka EU
SMANJEN ZAOSTATAK
Standard u Hrvatskoj za petinu ispod prosjeka EU
ZAGREB - Standard građana Hrvatske blago je poboljšan i u 2023. godini i bio je otprilike za petinu niži od prosjeka Europske unije, pokazale su procjene europskog statističkog ureda.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE