GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rast broja zaposlenih na mjesečnoj i godišnjoj razini

Rast broja zaposlenih na mjesečnoj i godišnjoj razini
ZAPOSLENOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.07.2022 / 08:16
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U Hrvatskoj je u lipnju bilo 1,61 milijuna zaposlenih, što je za 1,6 posto više nego u svibnju te dva posto više nego u lipnju prošle godine, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS), čiji podaci pokazuju i pad broja nezaposlenih i stope registrirane nezaposlenosti na 6,1 posto.

Podaci DZS-a pokazuju da je nezaposlenih u lipnju bilo 105.798, što je za 3,7 posto manje nego u svibnju, a na godišnjoj je razini to pad za 16,2 posto.

Stopa registrirane nezaposlenosti tako je snižena sa svibanjskih 6,5 posto, na 6,1 posto u lipnju.

Po podacima DZS-a, u Hrvatskoj je u lipnju bilo 1.617.624 zaposlenih, od čega ih je najviše bilo zaposleno u pravnim osobama, 1.387.654.

Broj zaposlenih u pravnim osobama u lipnju je na mjesečnoj razini porastao za 1,2 posto, a na godišnjoj za 1,9 posto.

Zaposlenih u obrtu i slobodnim profesijama u lipnju je bilo 211.340, što je u odnosu na svibanj ove godine porast za 4,6 posto, a u odnosu na lipanj prošle godine za 2,9 posto.

Broj zaposlenih osiguranika poljoprivrednika je na mjesečnoj razini pao za 0,2 posto, a na godišnjoj za 0,1 posto, na njih 18.630.

Detaljniji statistički podaci o zaposlenosti u pravnim osobama pokazuju da je od 19 djelatnosti u lipnju ove godine u njih 14 porastao broj zaposlenih u odnosu na svibanj, u njih četiri je pao, a u jednoj se djelatnosti broj zaposlenih nije mijenjao.

Na mjesečnoj je razini najviše, za 11,6 posto, porastao broj zaposlenih u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane. Krajem lipnja u toj je djelatnosti bilo zaposleno nešto više od 88,1 tisuća radnika, što je i 19,3 posto više nego u lipnju prošle godine.

Po broju zaposlenih i dalje je na prvom mjestu prerađivačka industrija s 229,1 tisućom, što je 0,8 posto manje nego u svibnju i 1,1 posto manje nego u lipnju lani.

U trgovini je u lipnju radilo 210,9 tisuća ljudi, što je jedan posto više nego u svibnju i 1,8 posto više nego u lipnju 2021. godine.

Na trećem mjestu po broju zaposlenih je sektor obrazovanja sa 124 tisuće, što je nepromijenjeno na mjesečnoj razini, a 2,2 posto više na godišnjoj razini.

Slijedi građevinarstvo koje je u šestom mjesecu ove godine zapošljavalo 107,87 tisuća radnika ili 0,2 posto više nego u mjesecu prije te jedan posto više nego u lipnju lani.

Tagovi: zaposlenost u Hrvatskoj, tržište rada, hrvatsko tržište rada
PROČITAJ I OVO
Proračun HZZ-a za 2023. srezan za četvrtinu
REZOVI
Proračun HZZ-a za 2023. srezan za četvrtinu
ZAGREB - S približno 115 tisuća nezaposlenih radnika usred zime, Hrvatska i dalje ima rekordno nisku nezaposlenost za domaće prilike, piše Večernji list navodeći da je proračun burze rada za 2023. srezan za četvrtinu.
Analitičar Morgan Stanleya: Dolazi labava recesija
PREDVIĐANJA
Analitičar Morgan Stanleya: Dolazi labava recesija
NEW YORK - Globalno gospodarstvo će 2023. vjerojatno rasti toliko sporo da će se sigurno osjećati kao recesija, kaže jedan ugledni analitičar..
Prosječna zagrebačka plaća 8.821 kunu
ZARADE
Prosječna zagrebačka plaća 8.821 kunu
ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Gradu Zagrebu za rujan iznosila je 8.821 kunu, što je nominalni porast za 7,5 posto u odnosu na rujan 2021., podaci su Odjela za statistiku Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada Zagreba.
Potpisan ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i SAD-a
SPORAZUM
Potpisan ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i SAD-a

WASHINGTON - Ministar financija Marko Primorac i podtajnik za gospodarski rast, energiju i okoliš u američkom State Departmentu Jose W. Fernandez u srijedu su u Washingtonu potpisali Konvenciju o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i sprječavanju porezne utaje u odnosu na poreze na dohodak, izvijestili su večeras iz Ministarstva financija.

Umar: Slovenija se presporo razvija
OCJENE
Umar: Slovenija se presporo razvija
LJUBLJANA - U pogledu produktivnosti i većine njezinih ključnih čimbenika, Slovenija postupno napreduje, no u pogledu prelaska na rast podržan inovacijama i kružno gospodarstvo razvija se presporo, s previše površnih procesa modernizacije, napominje Umar u izvješćU.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE