GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rast BDP-a u četvrtom lanjskom kvartalu usporio na 2,5 posto

Rast BDP-a u četvrtom lanjskom kvartalu usporio na 2,5 posto
USPORAVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.02.2020 / 11:47
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatsko gospodarstvo poraslo je u četvrtom tromjesečju prošle godine za 2,5 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije, što je sporiji rast u odnosu na prethodni kvartal, kada je poraslo 2,9 posto.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u petak prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u proteklom kvartalu porastao za 2,5 posto na godišnjoj razini, što je već 22. tromjesečje zaredom kako BDP raste, ali sporije nego u prethodnom.

U cijeloj prošloj godini BDP je, pak, porastao za 2,9 posto, što je brže nego godinu dana prije kada je rast iznosio 2,65 posto.

Brži rast BDP u prošloj godini ponajviše se zahvaljuje snažnom, 4,1-postotnom skoku u prvom tromjesečju, dok je u drugom kvartalu BDP porastao 2,4, a u trećem 2,9 posto na godišnjoj razini.

Najveći pozitivni doprinos BDP-u u posljednjem lanjskom tromjesečju ostvaren je rastom izvoza roba i usluga te potrošnje kućanstava, priopćio je DZS.

No, doprinos neto inozemne potražnje bio je negativan.

Potrošnja kućanstava u četvrtom lanjskom tromjesečju porasla je za 4 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije, što je brži rast u odnosu na prethodni kvartal, kada je porasla 3,1 posto.

Izvoz roba i usluga porastao je u proteklom kvartalu 5,6 posto na godišnjoj razini, brže u odnosu na 5,1 posto u prethodnom tromjesečju.

Pritom je izvoz roba porastao 2,1 posto, dok je izvoz usluga skočio za 12,1 posto.

Uvoz roba i usluga porastao je istodobno za 0,1 posto na godišnjoj razini, znatno manje nego u prethodnom tromjesečju, kada je uvećan za 4,3 posto.

Pritom je uvoz roba ojačao za 0,8 posto, dok je uvoz usluga pao za 3,1 posto.

U proteklom kvartalu bruto investicije u fiksni kapital porasle su za 4 posto na godišnjoj razini, što je sporije u odnosu na rast od 5 posto u prethodnom tromjesečju.

U četvrtom je tromjesečju porasla i državna potrošnja, za 3,5 posto na godišnjoj razini, što je brži rast u odnosu na prethodni kvartal, kada je iznosio 2,9 posto.

Prema sezonski prilagođenim podacima, BDP je u četvrtom lanjskom tromjesečju ojačao za 0,3 posto u odnosu na prethodni kvartal, dok je na godišnjoj razini porastao za 2,7 posto.

To je brži rast u odnosu na prosjek Europske unije, s obzirom da je Eurostat nedavno objavio kako je gospodarstvo EU-a u četvrtom lanjskom tromjesečju poraslo za 1,2 posto na godišnjoj razini, a 0,1 posto na kvartalnoj razini.

Tagovi: hrvatski BDP, hrvatski izvoz, hrvatska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
AFP se raspisao o sve većem broju stranih radnika u Hrvatskoj
TRŽIŠTE RADA
AFP se raspisao o sve većem broju stranih radnika u Hrvatskoj
ZAGREB - Durga Phuyal se nadala da će početi novi život kad je sletjela u Hrvatsku, ali nepalska migrantica suočila se s teškom borbom da se prilagodi, piše u srijedu francuska novinska agencija Afp.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE