GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Raspoloženje slovenskih potrošača dodatno pogoršano

Raspoloženje slovenskih potrošača dodatno pogoršano
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.08.2021 / 21:13
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Raspoloženje potrošača u Sloveniji pogoršalo se u kolovozu drugi mjesec zaredom. Pokazatelj povjerenja potrošača pao je za dva postotna boda na mjesečnoj razini. Unatoč pogoršanju, i dalje je bio jedan postotni bod veći od dugoročnog prosjeka. Na godišnjoj razini porastao je za dva postotna boda, priopćio je zavod za statistiku.

Među pojedinačnim pokazateljima koji čine pokazatelj povjerenja potrošača, tri su se pogoršala: očekivanja veće kupnje (za sedam postotnih bodova), očekivanja u vezi s financijskim stanjem u kućanstvu (za dva postotna boda) i trenutno financijsko stanje u kućanstvu (za dva postotna boda). S druge strane, pokazatelj očekivanja o ekonomskoj situaciji u zemlji poboljšao se za tri postotna boda.

„Osim pogoršanja raspoloženja posljednjih mjeseci, potrošači očito osjećaju i rast cijena. Vrijednost pokazatelja kretanja cijena u posljednjih 12 mjeseci raste od siječnja ove godine i dosegla je najvišu razinu od studenog 2008. godine ", navodi se u državnoj statistici.

Povećanje povjerenja potrošača na godišnjoj razini u međuvremenu je uglavnom posljedica optimističnijih očekivanja potrošača o ekonomskoj situaciji u zemlji (za 11 postotnih bodova) i mišljenja potrošača o trenutnoj financijskoj situaciji kućanstva (za jedan postotni bod) ). Očekivanja potrošača o financijskoj situaciji u kućanstvu (niža za tri postotna boda) i o većim kupnjama (za jedan postotni bod) bila su manje optimistična.

Od prosjeka prethodne godine, pokazatelj povjerenja potrošača povećan je za šest postotnih bodova u tekućem mjesecu.

Tagovi: Raspoloženje slovenskih potrošača, slovenska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE