GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Raspoloženje njemačkih potrošača narušeno širenjem zaraze

Raspoloženje njemačkih potrošača narušeno širenjem zaraze
PESIMIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.10.2020 / 12:19
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Raspoloženje njemačkih potrošača pogoršano je zbog naglog porasta broja novozaraženih koronavirusom i straha od novog 'lockdowna', pokazalo je u četvrtak najnovije istraživanje agencije GfK.

GfK-ov indeks potrošačke klime za mjesec studeni, izračunat na temelju ankete među približno 2.000 njemačkih građana, skliznuo je na minus 3,1 bod, s revidiranih minus 1,7 bodova u mjesecu ranije.

Optimizam njemačkih potrošača splasnuo je u listopadu zbog skoka broja novozaraženih u Njemačkoj koji je potaknuo strah od uvođenja novog 'lockdowna' kako bi se zaustavilo širenje zaraze, rekao je GfK-ov stručnjak za potrošače Rolf Buerkl.

"Oporavak raspoloženja među potrošačima od početka ljeta zaustavljen je i potrošačka se klima ponovno pogoršava”, rekao je Buerkl.

Broj novozaraženih u Njemačkoj naglo raste i u četvrtak je prvi puta u jednom danu porastao za više od 10 tisuća.

Odvojeno tjedno GfK-ovo izvješće, rekao je Buerkl, pokazalo je da tri četvrtine Nijemaca pandemiju Covida smatra „velikom ili vrlo velikom prijetnjom”, pri čemu više od polovine njih strahuje od utjecaja pandemije na njihov život u budućnosti.

Njihova očekivanja nisu bila tako sumorna od početka provedbe tog istraživanja u travnju ove godine, napomenuo je.

Pogoršanje raspoloženja među potrošačima odražava ponajprije slabija očekivanja za gospodarstvo i osobna primanja, te izraženiju suzdržanost u potrošnji i pojačanu sklonost štednji.

„Potrošači očito pretpostavljaju da će znatno intenzivniji proces zaraze u Njemačkoj usporiti priželjkivani brzi oporavak njemačkog gospodarstva”, rekao je Buerkl.

Njemačka vlada očekuje da će bruto domaći proizvod (BDP) ove godine pasti za 5,8 posto, nakon čega bi iduće godine trebao porasti za 4,4 posto, ali uz pretpostavku da pandemija ostane pod kontrolom.

Stabilizacija raspoloženja među potrošačima u idućim će mjesecima ovisiti o broju novih slučajeva zaraze, zaključio je Buerkl.

Tagovi: njemački potrošači, njemačka ekonomija, pesimizam, koronakriza, lockdown
PROČITAJ I OVO
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE