GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Radosavljević: Blagi pad srpskog BDP-a tipičan za siromašne zemlje

Radosavljević: Blagi pad srpskog BDP-a tipičan za siromašne zemlje
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.08.2020 / 22:17
Autor: SEEbiz / Beta
BEOGRAD - Pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u drugom kvartalu koji je, posle Litvanije, najmanji u Evropi, ne znači mnogo jer je to "tipično za sitomašne zemlje" rekao je danas profesor FEFA fakulteta u Beogradu, Goran Radosavljević.

"U svetu ima najmanje još desetak nerazvijenih zemalja koje imaju manji pad od Srbije, a Belorusija u prvoj polovini 2020. godine zvanično ima privredni rast", rekao je Radosavljević za agenciju Beta.

Manji pad BDP-a Srbije nego drugih evropskih zemalja nije, kako je rekao, rezultat dobre ekonomske politike države, već strukture privrede koja je bazirana na sektorima koji nisu pretrpeli veliki pad usled pandemije.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je juče da je drugi kvartal završen s padom BDP-a od 6,5 odsto, iako je projektovan bio mnogo veći, minus 15,4 odsto.

Ona je rekla da je već u junu ostvaren blagi rast od 0,1 odsto i da je Srbija u drugom kvartalu bila druga najbrže rastuća ekonomija u Evropi, odmah iza Litvanije.

Radosavljević je medjutim rekao da predstavnici vlasti objavljivanjem informacija pre no što ih saopšte nadležne službe, "derogiraju institucije".

"Do početka epidemije, Ministarstvo finansija je objavljivalo prezentaciju sa detaljnim makroekonomskim podacima, pa su mogli da se prate i uporedjuju s prethodnim periodom, naročito podaci o spoljnoj trgovini, ali je ukinulo tu praksu, verovatno usled loših rezultata" rekao je Radosavljević.

Dodao je da istovremeno predstavnici vlasti saopštavaju rezultate o 'fenomenalno' niskom rastu pre no što to učine nadležne institucije i time neopravdano sebi pripisuju zasluge.

On je rekao da, sudeći po objavljenim podacima o industrijskoj proizvodnji, rast vuku prehrambena, hemijska i Naftna industrija Srbije koja prošle godine zbog remonta nije radila.

Medjutim, posmatranje kratkih serija podataka, po rečima Radosavljevića, ništa ne govori o jednoj ekonomiji.

Tagovi: Goran Radosavljević, srpski BDP, srpska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Onlajn misija MMF 5. oktobra u Srbiji
MMF-SRBIJA
Onlajn misija MMF 5. oktobra u Srbiji
BEOGRAD - Misija Međunarodnog monetarnog fonda održaće virtuelne sastanke sa srpskim vlastima u periodu od 5. do 16. oktobra, na petom i poslednjem pregledu u okviru Instrumenta za koordinaciju politika, najavio je danas šef Kancelarije MMF - a u Srbiji Sebastijan Sosa.
Državne financije iduće godine poprilično ovise o povlačenju novca iz EU
PRORAČUN
Državne financije iduće godine poprilično ovise o povlačenju novca iz EU
ZAGREB - Uz gospodarski oporavak, presudan utjecaj na kretanje proračuna imat će povlačenje novca iz europskih fondova, uključujući i novi instrument Nove generacije, ne samo u idućoj godini, već tijekom cijelog projiciranog razdoblja do 2023. godine.
Agencija Fitch zadržala kreditni rejting Srbije
REJTING
Agencija Fitch zadržala kreditni rejting Srbije
BEOGRAD - Rejting agencija Fitch Ratings zadržala je kreditni rejting Srbije za dugoročno zaduživanje u domaćoj i stranoj valuti na nivou od BB+, uz stabilne izglede za njegovo dalje povećanje, zahvaljujući dobrim ekonomskim pokazateljima Srbije koji su zadržani i tokom pandemije virusa COVID-19, saopštila je u petak uveče Narodna banka Srbije (NBS).
MMF: Izgledi za globalno gospodarstvo manje sumorni nego u lipnju
POBOLJŠANJE
MMF: Izgledi za globalno gospodarstvo manje sumorni nego u lipnju
WASHINGTON - Izgledi za globalno gospodarstvo nisu tako sumorni kao što se procjenjivalo prije tri mjeseca, izjavio je dužnosnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), ukazujući na bolje od očekivanih pokazatelje iz razvijenih gospodarstava i Kine.
Njemačko tržište rada pod velikim pritiskom; oporavak u 2021.
TRŽIŠTE RADA
Njemačko tržište rada pod velikim pritiskom; oporavak u 2021.
BERLIN - Njemačko tržište rada ove će godine ostati pod velikim pritiskom zbog koronakrize a u 2021. trebalo bi se oporaviti, pokazalo je u petak istraživanje instituta IAB.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE