GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Racionalizacija potrošnje struje zakočila kinesku industriju u rujnu

Racionalizacija potrošnje struje zakočila kinesku industriju u rujnu
KOČNICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.09.2021 / 11:27
Autor: SEEbiz / H
PEKING - Kineska industrija posustala je u rujnu zbog visokih cijena sirovina i racionalizacije potrošnje struje dok se uslužni sektor oporavio zahvaljujući stišavanju ljetnog vala zaraze covidom 19, pokazalo je u četvrtak službeno istraživanje.

Kinesko gospodarstvo brzo se oporavilo od pandemijske krize, ali industriju su proteklih mjeseci pritisnuli veći troškovi, uska grla u proizvodnji, a odnedavno i racionalizacija potrošnje električne energije.

Službeni indeks menadžera nabave (PMI) u industriji pao je u rujnu za pola boda u odnosu na kolovoz, na 49,6 bodova, izvijestio je Državni zavod za statistiku (NBS).

Vrijednosti niže od 50 bodova pokazuju pad aktivnosti, što znači da je kineska industrija u mjesecu na izmaku gotovo stagnirala.

„PMI u industriji pao je u rujnu ispod kritične točke zbog čimbenika kao što su mali obujam poslova u kompanijama koje troše puno energije", rekao je viši statističar NBS-a Zhao Qinghe.

Kineske vlasti ograničile su potrošnju struje u najmanje 20 provincija i regija zbog rekordnih cijena ugljena, postroženih standarda emisije štetnih plinova i velike potražnje u proizvodnom sektoru.

„Dva indeksa u sektorima s velikom potrošnjom energije, poput prerade nafte, ugljena i drugih goriva, te proizvodnje kemijskih vlakana, proizvoda od gume i plastike, taljenja željeza i valjanja niža su od 45 bodova, što pokazuje značajan pad ponude i potražnje“, dodao je Zhao.

Porasli su i troškovi drugih sirovina, što se očitovalo u rastu njihovog indeksa za 2,2 boda, na 63,5 bodova.

Potražnja je pak oslabila, drugi mjesec zaredom.

Aktivnosti u uslužnom sektoru snažno su pak porasle u mjesecu na izmaku, prema skoku PBS-ovog indeksa menadžera nabave u rujnu za 5,7 bodova u odnosu na kolovoz, kada je njegova vrijednost pala prvi puta od prošlogodišnjeg vrhunca pandemije.

Zaraza se ovoga ljeta širila u brojnim kineskim gradovima, što je poremetilo aktivnosti i u uslužnom i proizvodnom sektoru, osobito u malim poduzećima i tvornicama.

Broj zaraženih u rujnu se počeo smanjivati, što je utrlo put oporavku sektora usluga i poduprlo gospodarstvo u cjelini, prema rastu ukupnog PMI-ja državnog zavoda za statistiku za 2,8 bodova u odnosu na kolovoz, na 51,7 bodova.

Tagovi: kineska industrijska proizvodnja, kineska industrija, kineska ekonomija, sirovine, cijene sirovina
PROČITAJ I OVO
Što pokazuje usporedba hrvatskih realnih plaća s regijom?
PLAĆE
Što pokazuje usporedba hrvatskih realnih plaća s regijom?
ANALIZA - Prema posljednjim dostupnim podacima WIIW Instituta (The Vienna Institute for International Economic Studies) prosječna bruto plaća u Hrvatskoj iznosila je 1.620 eura u prosincu 2023.
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE