GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

PwC: Rekordni pesimizam generalnih direktora

PwC: Rekordni pesimizam generalnih direktora
PESIMIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.01.2020 / 14:18
Autor: SEEbiz
DAVOS – Generalni direktori kompanija iz 83 zemlje svijeta pokazuju na početku novoga desetljeća rekordne razine pesimizma u pogledu globalne ekonomije, prema rezultatima istraživanja revizorsko-konzultantske kuće PwC, koji su predstavljeni sinoć na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Čak 53 posto od ukupno 1.581 anketiranih svetskih direktora predviđa pad stope ekonomskog rasta u 2020. godini, što predstavlja porast u odnosu na 29 posto u 2019. i na samo pet posto u 2018. godini.

Ovo je najviša razina pesimizma od 2012. godine, kada je kompanija PwC prvi put postavila ovo pitanje u svom globalnom istraživanju, navedeno je.

Istodobno, broj generalnih direktora koji predviđa porast stope ekonomskog rasta pao je sa 42 posto, koliko je iznosio u 2019. godini, na samo 22 posto u 2020. godini.

Ovo su neki od ključnih rezultata 23. ankete koju je kompanija PwC sprovela među gotovo 1.600 generalnih direktora iz 83 zemlje svijeta, a koji su predstavljeni na godišnjem skupu Svetskog ekonomskog foruma koji se održava u Davosu, u Švicarskoj.

Pesimizam generalnih direktora je posebno zastupljen u Sjevernoj Americi, Zapadnoj Europi i na Bliskom Istoku, gdje 63 posto, 59 posto, odnosno 57 posto direktora predviđa niži globalni rast u ovoj godini.

Generalni direktori također nemaju pozitivno mišljenje o izgledima njihovih kompanija u godini koja je pred njima, jer je samo 27 posto „vrlo sigurno“ u rast svojih kompanija u narednih godinu dana – što je najmanji postoak još od 2009. godine i pad u odnosu na prošlogodišnjih 35 posto.

Tagovi: pesimizam, globalna ekonomija, globalni rast,
PROČITAJ I OVO
WTO očekuje slabašan rast globalne trgovine na početku 2020.
OČEKIVANJA
WTO očekuje slabašan rast globalne trgovine na početku 2020.
ŽENEVA - Globalna robna razmjena vjerojatno će slabašno rasti i na početku 2020. godine a dodatnu prijetnju predstavlja epidemija novog koronavirusa, pokazuje tromjesečno izvješće Svjetske trgovinske organizacije.
Marić: Nizak trošak inauguracije predsjednika šalje dobru poruku javnosti
STAVOVI
Marić: Nizak trošak inauguracije predsjednika šalje dobru poruku javnosti
BRUXELLES - Ministar financija Zdravko Marić u utorak je čestitao predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću na inauguraciji, ustvrdivši da nizak trošak njegove inauguracije šalje dobru simboličnu poruku javnosti.
Izdani jednogodišnji trezorski zapisi vrijedni nešto više od milijardu kuna
TREZORCI
Izdani jednogodišnji trezorski zapisi vrijedni nešto više od milijardu kuna
ZAGREB - Ministarstvo financija u utorak je na aukciji prodalo 1,014 milijardi kuna trezorskih zapisa, što je 14 milijuna kuna više nego je planirano, po kamatnoj stopi koja od svega 0,06 posto.
Ministri financija EU dopunili popis poreznih oaza
POTEZI
Ministri financija EU dopunili popis poreznih oaza
BRUXELLES - Vijeće ministara financija EU-a je dodalo na crnu listu poreznih oaza, tzv. nekooperativnih poreznih jurisdikcija, Panamu, Sejšele, Kajmanske otoke i Palau, dok je Turska dobila dodatno vrijeme kako bi izbjegla opasnost uvrštavanja na taj popis.
Samo pet županija prestiglo zaposlenost iz 2008.
ZAPOSLENOST
Samo pet županija prestiglo zaposlenost iz 2008.
ZAGREB - Samo pet hrvatskih županija, i to tri jadranske i dvije kontinentalne, danas imaju više zaposlenih nego što su ih imale pretkrizne 2008.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE