GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prvi trgovinski razgovori SAD-a i Kine otkad je Biden stupio na dužnost

Prvi trgovinski razgovori SAD-a i Kine otkad je Biden stupio na dužnost
RAZGOVORI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.05.2021 / 13:29
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Američki i kineski trgovinski pregovarači uspostavili su prvi kontakt o tekućem trgovinskom sporu dviju zemalja otkako je Joe Biden postao američkim predsjednikom. Nova američka trgovinska predstavnica Katherine Tai i kineski potpredsjednik vlade Liu He razgovarali su u četvrtak, objavile su dvije strane u odvojenim priopćenjima.

"Bili su to iskreni, pragmatični i konstruktivni razgovori", objavilo je kinesko ministarstvo trgovine. SAD je dao sličnu ocjenu, navodeći "iskrenu razmjenu mišljenja" dvije strane. Takav izbor diplomatskih fraza obično ukazuje na to da su tijekom rasprava postojale razlike u mišljenjima, primjećuje dpa.

Američka strana je tijekom "uvodnog virtualnog sastanka" razgovarala o "vodećim načelima trgovinske politike Biden-Harrisove administracije i njezinoj neprekidnoj analizi američko-kineskog trgovinskog odnosa, uočavajući pritom zabrinjavajuća pitanja".

Veleposlanica Tai je istaknula da se raduje budućim razgovorima s potpredsjednikom vlade Liuom, navodi se u američkom priopćenju. Obje su strane naglasile važnost međusobnih trgovinskih odnosa.

No nova američka administracija Joea Bidena vidi Kinu kao svog najvećeg konkurenta i nagovijestila je da će slijediti oštar kurs protiv Pekinga, u suradnji s međunarodnim saveznicima. Kinu se optužuje za nepoštene trgovinske prakse, državne subvencije, tržišne zapreke, krađu intelektualnog vlasništva i prisilni transfer tehnologije.

Peking i Washington tri su godine upleteni u trgovinski rat. Posljednji kontakt pregovarača bio je u kolovozu za vrijeme administracije bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

SAD i Kina postigle su djelomični sporazum u siječnju s takozvanim trgovinskim sporazumom prve faze koji je poslužio kao prekid vatre u trgovinskom ratu.

Tim sporazumom Kina se obvezala da će značajno povećati uvoz iz SAD-a. Peking pak traži da SAD povuče kaznene carine koje je Trump uveo na gotovo sav uvoz iz Kine, na koje Peking nije mogao dostatno odgovoriti protucarinama.

Tagovi: Katherine Tai, Liu He, odnosi Kine i SAD-a, trgovinski rat
PROČITAJ I OVO
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAGREB - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
ZABRINUTOST
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
NEW YORK - Izvršni direktor JPMorgan Chasea Jamie Dimon zabrinut je da bi se američko gospodarstvo moglo suočiti s ponavljanjem problema koji su kočili zemlju tijekom 1970-ih.
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
IZNENAĐENJE
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
BERLIN - Privatni sektor u Njemačkoj doživio je neočekivani rast ovog mjeseca, koji je bio potaknut solidnim rastom u sektoru usluga.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE