GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prvi rast inflacije u eurozoni u ovoj godini

Prvi rast inflacije u eurozoni u ovoj godini
INFLACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.06.2024 / 08:51
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Preliminarni podaci o svibanjskoj inflaciji u eurozoni pokazuju prvo ubrzanje indeksa potrošačkih cijena u tekućoj godini, što bi mogao biti problematičan signal za Europsku središnju banku (ECB) koja bi od lipnja trebala početi smanjivati kamatne stope.

Inflacija je u svibnju ubrzana s travanjskih 2,4 na 2,6 posto i bila je nešto iznad konsenzusa od 2,5 posto.

Temeljna inflacija, koja isključuje troškove energije i hrane, ubrzala se s 2,7 na 2,9 posto, pišu analitičari Momentuma.

Najveći doprinos višoj inflaciji i dalje ima sektor usluga, čiji je indeks cijena u svibnju porastao za 4,1 posto u odnosu na 3,7 posto u prethodnom mjesecu.

Do ovog mjeseca inflacija u eurozoni kontinuirano klizi prema ECB-ovom cilju od dva posto, što je čelnicima ove središnje banke omogućilo da objave početak smanjenja kamatnih stopa koje su na rekordnoj razini od četiri posto.

Njemačke 10-godišnje obveznice, koje se smatraju mjerilom za cijenu zaduživanja u eurozoni, zabilježile su porast prinosa na 2,7 posto, što je njihova najviša razina u više od šest mjeseci.

Nakon što su se cjenovni pritisci ubrzali i eurozona vratila na rast gospodarske aktivnosti u prvom tromjesečju, ulagači očekuju da će ECB zauzeti oprezniji pristup snižavanju kamatnih stopa te da vjerojatno neće izostati drugo uzastopno sniženje kamatnih stopa nakon lipnja.

Tagovi: inflacija, eurozona, maloprodaja, potrošnja
PROČITAJ I OVO
Ekonomska aktivnost u eurozoni u srpnju bez većih promjena
SIGNALI
Ekonomska aktivnost u eurozoni u srpnju bez većih promjena
FRANKFURT - Gospodarska aktivnost u europodručju u srpnju je praktički stagnirala, pokazalo je istraživanje analitičke tvrtke S&P Global i Hamburške komercijalne banke (HCOB).
Udio hrvatskog javnog duga u BDP-u ispod europskog prosjeka
ZADUŽENOST
Udio hrvatskog javnog duga u BDP-u ispod europskog prosjeka
ZAGREB - Hrvatski javni dug iskazan udjelom u BDP-u zadržao se i u prvom tromjesečju znatno ispod europskog prosjeka, pokazalo je u ponedjeljak izvješće europskog statističkog ureda
U Hrvatskoj porasla zaposlenost
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj porasla zaposlenost
ZAGREB - U Hrvatskoj je u lipnju ove godine bilo 1.7 milijuna zaposlenih, što je dva posto više nego mjesec ranije, a 2.2 posto više nego u lipnju lani, pri čemu je stopa registrirane nezaposlenosti pala na 4.7 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Medijalna neto plaća u svibnju 1.122 eura
ZARADE
Medijalna neto plaća u svibnju 1.122 eura
ANALIZA - Prema podacima DZS-a, u svibnju je nastavljen i nominalan i realan rast prosječnih mjesečnih isplaćenih bruto i neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama na godišnjoj razini.
U Hrvatskoj alarmantno puno prekovremenog neplaćenog rada
NEPLAĆENI RAD
U Hrvatskoj alarmantno puno prekovremenog neplaćenog rada
ZAGREB - Podaci Europske zaklade za poboljšanje životnih i radnih uvjeta (Eurofound) pokazuju da radnici u Hrvatskoj imaju najduži radni tjedan, a u to ne ulazi i neevidentiran, odnosno neplaćeni prekovremeni rad kojega je alarmantno puno, ističu u Savezu samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE