GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prošli tjedan vrijednost fiskaliziranih računa 30 posto veća nego lani

Prošli tjedan vrijednost fiskaliziranih računa 30 posto veća nego lani
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.07.2021 / 15:57
Autor: SEEbiz

ZAGREB - U svim djelatnostima iz sustava fiskalizacije prošli je tjedan broj fiskaliziranih računa porastao za 21 posto u odnosu na isto razdoblje lani, a njihova vrijednost za 30 posto, dok je u odnosu na isto razdoblje 2019. računa bilo 7 posto manje, ali je njihova vrijednost veća za 5 posto, pokazuju u ponedjeljak objavljeni podatci Porezne uprave.

Takvi postoci ostvareni su u tjednu od 19. do 25. srpnja ove godine s fiskaliziranih ukupno 54,5 milijuna računa, čiji je ukupni iznos oko 5,5 milijardi kuna, što je za oko 441 milijun kuna više nego u istom lanjskom tjednu.

U najvažnijoj djelatnosti u sustavu fiskalizacije - trgovini na veliko i malo, popravku motornih vozila i motocikala prošli je tjedan fiskaliziran 31 milijun računa, što je za 20 posto više nego u isto vrijeme 2020. godine. Iznos fiskaliziranih računa u trgovini je, pak, povećan za 16 posto, na gotovo 3,2 milijarde kuna.

U ugostiteljstvu i turizmu odnosno djelatnosti pružanja smještaja i pripreme i usluživanja hrane fiskaliziranih računa je bilo 14 posto više nego lani ili njih gotovo 10 milijuna, dok je njihova vrijednost snažno porasla, za 71 posto, na više od 1,3 milijarde kuna.

U objavi Porezne uprave dana je i usporedba prošlog tjedna ove godine s istim razdobljem pretpandemijske 2019. godine, a ti podaci pokazuju da je ukupno izdano 7 posto manje računa, ali im je istovremeno vrijednost bila veća za 5 posto.

Pritom je u trgovini prošli tjedan u odnosu na isti tjedan 2019. godine bilo 3,5 posto manje fiskaliziranih računa, ali je njihova vrijednost porasla za 5 posto.

U ugostiteljstvu i turizmu je, pak, prošli tjedan u odnosu na isti tjedan pretpandemijske 2019. godine zabilježeno smanjenje broja fiskaliziranih računa za 19,2 posto, no istodobno je njihova vrijednost porasla za 7,8 posto.

Statistika Porezne uprave na tjednoj razini, u razdoblju 19.-25. srpnja u odnosu na tjedan od 12. do 18. srpnja ove godine, pokazuje da je ukupno u sustavu fiskalizacije zabilježeno povećanje i broja računa i njihova iznosa za po 3 posto.

Pritom je u trgovini broj računa na tjednoj razini porastao za 1 posto, a iznos se smanjio za 2 posto, dok je u ugostiteljstvu i turizmu broj fiskaliziranih računa porastao za 11 posto, a njihova vrijednost za 18 posto.

Od 22. veljače do 25. srpnja vrijednost računa veća 15,5 milijardi kuna

Prvi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj zabilježen je 25. veljače prošle godine pa poreznici iznose i kumulativne podatke - od 22. veljače do 25. srpnja ove u odnosu na razdoblje 24. veljače do 26. srpnja 2020. godine, prema kojima je u ovoj godini broj fiskaliziranih računa veći za 27 posto, a njihov iznos za 23 posto ili za 15,5 milijardi kuna.

Naime, u svim je djelatnostima u razdoblju od 22. veljače do 25. srpnja ove godine fiskaliziano ukupno 931,2 milijuna računa, čiji je ukupni iznos 83,3 milijarde kuna.

Pritom je u trgovini broj računa porastao za 27 posto, na njih 587,2 milijuna, te iznos za 17 posto, na 57,6 milijardi kuna.

U ugostiteljstvu i turizmu je fiskalizirano 111,4 milijuna računa, što je na godišnjoj razini porast za 16 posto, a njihova vrijednost je porasla za 60 posto, na 8,9 milijardi kuna.

Usporedba s istim razdobljem pretkrizne 2019. godine pokazuje da je ove godine broj fiskaliziranih računa smanjen za 10,3 posto, a njihov iznos za 1,4 posto.

U trgovini na veliko i malo, popravak motornih vozila i motocikala broj računa u razdoblju od 22. veljače do 25. srpnja 2021. godine u odnosu na isto razdoblje 2019. godine fiskalizirano 2 posto manje računa, ali je ukupan iznos na njima gotovo 4 posto veći.

Ugostiteljstvo i turizam, pak, u odnosu na pretpandemijsku godinu i dalje bilježe osjetnije minuse s oko 39 posto manjim brojem računa i 29 posto manjim iznosom tih računa.

Tagovi: fiskalizirani računi, potrošnja, maloprodaja
PROČITAJ I OVO
Powell promijenio mišljenje o inflaciji
INFLACIJA
Powell promijenio mišljenje o inflaciji
WASHINGTON - Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell rekao je u izvješću Odboru za bankarstvo Senata o odgovoru Fed-a na krizu zbog pandemije covida-19 da bi inflatorni pritisci mogli trajati duže nego što se prvotno predviđalo.
Očekivanja njemačkih potrošača na najvišoj razini od početka pandemije
TREND
Očekivanja njemačkih potrošača na najvišoj razini od početka pandemije
BERLIN - Očekivanja njemačkih potrošača na pragu listopada dosegnula su najvišu razinu od početka pandemije covida 19, pokazali su u utorak rezultati istraživanja agencije za istraživanje tržišta GfK.
Vlada: Uplata predujma od 818,4 milijuna eura najveća dosad u državni proračun
UPLATA
Vlada: Uplata predujma od 818,4 milijuna eura najveća dosad u državni proračun
ZAGREB - Europska komisija isplatila je predujam Hrvatskoj iz Mehanizma oporavka i otpornosti od 818,4 milijuna eura odnosno 6,14 milijardi kuna, što je najveća pojedinačna uplata EU-ovih sredstava u državni proračun od kad je Hrvatska članica Europske unije.
Promet industrije porastao 17,8 posto na godišnjoj razini
RAST
Promet industrije porastao 17,8 posto na godišnjoj razini
ZAGREB - Ukupan je promet industrije u srpnju bio za 17,8 posto veći u odnosu na isti mjesec lani, dok je u odnosu na lipanj pao za 0,5 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Bundesbank: Nova njemačka vlada naslijedit će solidnu ekonomiju
STANJE
Bundesbank: Nova njemačka vlada naslijedit će solidnu ekonomiju
BERLIN - Nova njemačka vlada naslijedit će gospodarstvo koje posljednjih mjeseci bilježi ubrzani rast aktivnosti, pokazalo je u ponedjeljak izvješće središnje banke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE