GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prošli tjedan vrijednost fiskaliziranih računa 25 posto veća nego lani

Prošli tjedan vrijednost fiskaliziranih računa 25 posto veća nego lani
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.07.2021 / 12:48
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U svim djelatnostima iz sustava fiskalizacije prošli tjedan vrijednost računa povećana je za 25 posto u odnosu na usporedivi tjedan 2020. godine, a za tri posto u odnosu na isto razdoblje 2019. godine, pokazuju u ponedjeljak objavljeni podaci Porezne uprave.

U razdoblju od 5. do 11. srpnja 2021. godine u svim djelatnostima ukupna vrijednost fiskaliziranih računa dosegnula je 5,06 milijardi kuna, što je za 1,02 milijarde kuna ili 25 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Istovremeno, broj izdanih računa porastao je za 16 posto, na 52,1 milijun.

Pritom je u trgovini na veliko i malo, popravku motornih vozila i motocikala broj računa povećan za 15 posto, na 30,5 milijuna, a vrijednost im je porasla za 14 posto, na 3,1 milijardu kuna.

U ugostiteljstvu i turizmu, odnosno djelatnosti pružanje smještaja te pripreme i usluživanja hrane vidljivo je povećanje broja računa od devet posto, na 8,8 milijuna, uz rast njihove vrijednosti za 65 posto, na 996,9 milijuna kuna.

Naime, stroge epidemiološke mjere, koje su između ostalog uključivale i zatvaranje ugostiteljskih objekata, trgovačkih centara te uslužnih obrta, poput frizera i kozmetičara, lani su stupile na snagu 19. ožujka. Prva faza popuštanja u 2020. je počela 27. travnja (omogućen rad svim djelatnostima trgovine, osim onih koji posluju unutar trgovačkih centara), druga je uslijedila 4. svibnja (omogućen rad npr. frizerima, kozmetičarima, brijačima i sl.), a treća faza popuštanja je počela 11. svibnja (počeli raditi trgovački centri, kafići i restorani, itd.).

Ove su godine, pak, uslijed popuštanja epidemioloških mjera, ugostitelji od 1. ožujka dobili mogućnost otvaranja terasa kafića i restorana, a na kojima u tri mjeseca koja su prethodila prvom danu ožujka nisu smjeli posluživati svoje goste. Od 28. svibnja dopušten je rad restorana i usluživanje gostiju u zatvorenim prostorima, dok kafići i objekti koji poslužuju samo pića i dalje mogu raditi samo na otvorenom.

U objavi Porezne uprave dana je i usporedba prošlog tjedna ove godine s istim razdobljem 2019. godine, a ti podaci pokazuju da je izdano sedam posto manje računa, ali im je istovremeno vrijednost bila veća za tri posto.

U odnosu na razdoblje od 5. do 11. srpnja 2019., u prošlome tjednu je u trgovini broj računa je bio manji za dva posto, dok im je vrijednost porasla za pet posto. U ugostiteljstvu i turizmu, pak, broj računa je pao za 21 posto, a njihov iznos za četiri posto, odnosno za 43,5 milijuna kuna.

Rast vrijednosti računa na tjednoj razini za devet posto

U tjednu od 5. do 11. srpnja ove godine u odnosu na prethodni tjedan, to jest razdoblje od 28. lipnja do 4. srpnja 2021. godine, vidljivo je povećanje broja računa za šest posto, a njihovog iznosa za devet posto.

Pritom, u trgovini je u prošlom tjednu broj računa porastao za četiri posto, a njihova vrijednost za pet posto. Rast je zabilježen i u segmentu pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane - u broju izdanih računa za 15 posto, a u vrijednosti za 24 posto.

Od 22. veljače do 11. srpnja vrijednost računa veća 13,2 mlrd kuna

Lanjske 25. veljače zabilježen je prvi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj. U izvješću Porezne uprave je dana usporedba razdoblja od 22. veljače do 11. srpnja ove godine u odnosu na razdoblje od 24. veljače do 12. srpnja 2020. godine, prema kojoj je u ovoj godini broj fiskaliziranih računa veći za 28 posto, a njihov iznos za 22 posto ili 13,2 milijarde kuna.

U razdoblju od 22. veljače do 11. srpnja ove godine tako je izdano 823,7 milijuna računa, čija vrijednost doseže 72,6 milijardi kuna, dok je u razdoblju od 24. veljače do 12. srpnja 2020. godine bilo izdano 643,2 milijuna računa, ukupne vrijednosti 59,4 milijarde kuna.

Pritom je u trgovini broj računa porastao za 28 posto te iznos za 17 posto, a u ugostiteljstvu i turizmu za 16 i 58 posto.

U razdoblju, pak, od 22. veljače do 11. srpnja ove godine u odnosu na razdoblje od 25. veljače do 14. srpnja pretkrizne 2019. godine, broj fiskaliziranih računa je u ovoj godini bio manji za 11 posto, a njihov iznos za dva posto.

Pritom trgovina bilježi smanjenje broja računa za dva posto, a rast iznosa za četiri posto, dok je ugostiteljstvu i turizmu vidljivo smanjenje broja računa za 42 posto, a njihove vrijednosti za 37 posto.

Tagovi: fiskalizirani računi, fiskalizacija, Porezna uprava, trgovina, ugostiteljstvo
PROČITAJ I OVO
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
OČEKIVANJA
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
MOSKVA - Očekuje se da će rusko gospodarstvo ove godine rasti brže od svih naprednih gospodarstava, prema Međunarodnom monetarnom fondu.
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PROGNOZE
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PODGORICA - Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim je prognozama zadržao procjenu ovogodišnjeg rasta crnogorskog gospodarstva od 3,7 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE