GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prošli tjedan izdano 22 posto manje računa nego lani, vrijednost pala 19 posto

Prošli tjedan izdano 22 posto manje računa nego lani, vrijednost pala 19 posto
RAČUNI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.09.2020 / 16:27
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U svim djelatnostima iz sustava fiskalizacije u prošlom je tjednu broj računa smanjen za 22 posto u odnosu na usporedivi tjedan prošle godine, a njihov iznos za 19 posto, pokazuju u ponedjeljak objavljeni podaci Porezne uprave.

U razdoblju od 31. kolovoza do 6. rujna ove godine u svim djelatnostima izdano je 41,3 milijuna računa, što je za 22 posto manje nego u usporedivom lanjskom tjednu.

Ukupna vrijednost računa u proteklom je tjednu dosegnula 3,78 milijardi kuna, što je 19 posto ili 863,5 milijuna kuna manje nego u istom lanjskom razdoblju.

U djelatnosti trgovine na veliko i malo, popravka motornih vozila i motocikala broj je računa pao za 17 posto, na 24,6 milijuna. Vrijednost tiha računa iznosila je 2,6 milijardi kuna, što je pad za sedam posto, ili 205,9 milijuna kuna.

Istodobno, u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane izdano je 32 posto manje računa, ukupno njih 6,86 milijuna. Vrijednost fiskaliziranih računa u ugostiteljstvu i turizmu iznosila je 440,2 milijuna kuna, što je upola manje nego u istom razdoblju lani (pad za 51 posto), ili smanjenje za 464,6 milijuna kuna.

U odnosu na prethodni tjedan, odnosno na razdoblje od 24. do 30. kolovoza 2020. godine, broj fiskaliziranih računa u svim djelatnostima smanjen je prošloga tjedna za tri posto, koliko je pao i njihov iznos.

Pritom je u trgovini vidljivo smanjenje broja računa za jedan posto, dok je za tri posto povećana njihova vrijednost.

U ugostiteljstvu i turizmu, pak, broj računa je pao za 10 posto, a njihova vrijednost za 31 posto.

Od početka koronakrize u Hrvatskoj, u razdoblju od 24. veljače do 6. rujna ove u odnosu na isto razdoblje prošle godine broj fiskaliziranih računa smanjen je za 27 posto, a njihov iznos za 19 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Ove godine u tom je razdoblju izdano nešto više od jedne milijarde računa, čija vrijednost doseže 93,1 milijardu kuna, a u istom lanjskom razdoblju bilo je izdano 1,37 milijardi računa, ukupne vrijednosti 114,2 milijarde kuna.

Sukladno tim podacima, vrijednost fiskaliziranih računa u razdoblju od početka koronakrize do jučer u odnosu na isto razdoblje 2019. godine je manja za 21,1 milijardu kuna.

U trgovini je na godišnjoj razini broj računa smanjen za 21 posto, na 614,7 milijuna, dok je njihova vrijednost pala 10 posto, na 65,3 milijarde kuna, s prošlogodišnjih 72,7 milijardi kuna.

U ugostiteljstvu i turizmu broj fiskaliziranih računa pao je 42 posto, na 147,5 milijuna, dok je vrijednost računa manja za 47 posto. Naime, vrijednost fiskaliziranih računa u ugostiteljstvu i turizmu u razdoblju 24. veljače do 6. rujna ove godine iznosi 10,46 milijardi kuna, dok je u istom lanjskom razdoblju iznosila 19,6 milijardi kuna.

Tagovi: fiskalizirani računi, fiskalizacija, Porezna uprava, trgovina, ugostiteljstvo
PROČITAJ I OVO
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
OČEKIVANJA
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
MOSKVA - Očekuje se da će rusko gospodarstvo ove godine rasti brže od svih naprednih gospodarstava, prema Međunarodnom monetarnom fondu.
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PROGNOZE
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PODGORICA - Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim je prognozama zadržao procjenu ovogodišnjeg rasta crnogorskog gospodarstva od 3,7 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE