GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prošli tjedan 18 posto manje računa nego lani, iznos manji 16 posto

Prošli tjedan 18 posto manje računa nego lani, iznos manji 16 posto
RAČUNI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.06.2020 / 21:43
Autor: SEEbiz / H

ZAGREB - U svim djelatnostima iz sustava fiskalizacije u prošlom je tjednu u odnosu na usporedivi tjedan prošle godine broj računa smanjen za 18 posto, a njihov iznos za 16 posto, pokazuju u ponedjeljak objavljeni podaci Porezne uprave.

U razdoblju od 22. do 28. lipnja ove godine u svim djelatnostima izdano je 40,46 milijuna računa, što je za 18 posto manje nego u usporedivom lanjskom tjednu.

Ukupna vrijednost računa u proteklom je tjednu dosegnula 3,6 milijardi kuna, što je za 16 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju.

U trgovini je broj računa pao je za 14 posto, na 24,2 milijuna, a iznos računa za šest posto, na 2,47 milijardi kuna.

Istodobno, u ugostiteljstvu i turizmu izdano je 29 posto manje računa, ukupno njih 7,05 milijuna.

Ukupna vrijednost fiskaliziranih računa u ugostiteljstvu i turizmu je pak smanjena za 43 posto - u proteklom je tjednu iznosila 508,9 milijuna kuna, dok je u isto vrijeme lani iznos bio nešto viši od 890 milijuna kuna.

No, iako podaci o fiskalizaciji i dalje govore o velikom padu u turizmu i ugostiteljstvu na godišnjoj razini, uzlazni turistički trend vidljiv je u smanjenju tog minusu. Naime, podaci su za tjedan prije, od 15. do 21. lipnja ove u odnosu na isto lanjsko razdoblje, govorili o gotovo za trećinu manjem broju fiskalilziranih računa u ugostiteljstvu i turizmu, dok je iznos tih računa bio i više nego upola manji odnosno bilježio se minus od 56 posto.

Na tjednoj razini pad u trgovini, rast u turizmu

Kada se četvrti tjedan lipnja, tj. razdoblje od 22. do 28 lipnja uspoređuje s prethodnim tjednom, to jest razdobljem od 15. do 21. lipnja 2020. godine, ukupno se u sustavu fiskalizacije bilježi pad i broja i vrijednosti računa, i to pod utjecajem pada u trgovini na malo, dok u ugostiteljstvu raste i broj fiskaliziranih računa i njihova vrijednost.

Po podacima Porezne uprave, na tjednoj je razini broj fiskaliziranih računa u svim djelatnostima je pao za četiri posto, a njihov iznos za šest posto.

Na to su utjecala negativna kretanja u trgovini, koja bilježi pad broja izdanih računa za pet posto, a iznosa za 10 posto.

Nasuprot tomu, u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane na tjednoj je razini broj računa porastao za pet posto, a iznosa za čak 37 posto.

Od početka korona-krize vrijednost računa manja 20 posto

Od početka koronakrize u Hrvatskoj, u razdoblju od 24. veljače do 28. lipnja ove godine broj fiskaliziranih računa smanjen je u odnosu na isto lanjsko razdoblje za 31 posto, a njihov iznos za 20 posto.

Ove godine u tom je razdoblju izdano 554,56 milijuna računa, čija vrijednost doseže 51,4 milijarde kuna, a u istom lanjskom razdoblju bilo je 807,2 milijuna računa, ukupne vrijednosti 63,9 milijardi kuna.

U djelatnosti trgovine na veliko i malo, popravka motornih vozila i motocikala na godišnjoj je razini broj računa smanjen za 24 posto, na 356,3 milijun, dok je njihova vrijednost na godišnjoj razini pala 11 posto, na 38,3 milijarde kuna.

U djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane pad je osjetniji, broj fiskaliziranih računa je smanjen za 53 posto, a njihov iznos za 63 posto.

U razdoblju od 24. veljače do 28. lipnja ove godine u ugostiteljstvu i turizmu fiskalizirano je 63,9 milijuna računa, u vrijednosti 2,95 milijardi kuna, što je oko pet milijardi kuna manje nego u istom vrijeme lani. Naime, u istom je lanjskom razdoblju u ugostiteljstvu i turizmu bilo fiskalizirano više od 136 milijuna računa, a njihov je iznos bio oko 7,93 milijarde kuna.

Tagovi: računi, fiskalizacija, potrošnja, osobna potrošnja
PROČITAJ I OVO
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
IZNENAĐENJE
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
BERLIN - Privatni sektor u Njemačkoj doživio je neočekivani rast ovog mjeseca, koji je bio potaknut solidnim rastom u sektoru usluga.
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
SIGNALI
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u travnju je u odnosu na ožujak poboljšan za tri postotna boda. Njegova je vrijednost najviša od veljače 2022., ali je i dalje tri postotna boda ispod dugogodišnjeg prosjeka, objavio je danas statistički ured.
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
TRENDOVI
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
PEKING - Fiskalni prihodi Kine u prvom su tromjesečju pali za 2,3 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, objavilo je u ponedjeljak tamošnje ministarstvo financija.
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
DUG
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
ZAGREB - Hrvatski javni dug iskazan udjelom u BDP-u bio je i na kraju prosinca 2023. godine znatno niži od prosjeka eurozone i EU, pokazali su u ponedjeljak podaci europskog statističkog ureda
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ZARADE
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ANALIZA - Prema podacima koje je DZS objavio u petak, u veljači je nastavljen realan rast prosječnih mjesečnih isplaćenih bruto i neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama na godišnjoj razini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE