GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prosječna stopa inflacije u prvoj polovici godine 0,7%

Prosječna stopa inflacije u prvoj polovici godine 0,7%
CIJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.07.2019 / 07:58
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema posljednjim podacima DZS-a cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju mjerene indeksom potrošačkih cijena u lipnju su, uz pad na mjesečnoj razini (-0,3%), usporile s godišnjom stopom rasta na 0,6% (s 0,9% u svibnju ).

Najznačajniji doprinos padu potrošačkih cijena na mjesečnoj razini (-0,26%) došao je od nižih cijena Odjeće i obuće koje su zabilježile pad za 4,1% kao posljedica sezonskih sniženja. Snažniji pad zaustavljen je rastom cijena Restorana i hotela (%2B1,4%) uz najveći doprinos rastu indeksa za 0,06%.

U odnosu na lipanj 2018., nastavak blagih stopa rasta potrošačkih cijena (od prosinca 2018. godišnje stope rasta su ispod 1%), podržane su višim cijenama Alkoholnih pića i duhana koje u strukturi potrošačke košarice čine gotovo 5%, a ostvarile su godišnji rast cijena od 4,9% te cijene Stanovanja, vode, električne energije, plina i goriva s udjelom od 16,5% i rastom cijena od 3,9%. S obzirom na povećanje cijene plina za kućanstva od 1. travnja ove godine cijene plina u lipnju na godišnjoj razni bile više za 5,9%.

Snažniji rast godišnje stope inflacije obuzdale su niže cijene Hrane i bezalkoholnih pića koje čine gotovo 28% u strukturi potrošačke košarice, a na godišnjoj razini su niže za 0,3%. Pri tome je pad cijena Hrane i bezalkoholnih pića nastavljen šesti mjesec za redom podržan prvenstveno izraženijim padom cijena voća (-11%), a djelomično je odraz niže stope PDV-a na niz prehrambenih proizvoda. Usporavanje godišnje stope inflacije posljedica je i nižih cijena Prijevoza koje čine udio od 12,4%, a zabilježile su pad za 1,4% podržane i nižim cijenama Goriva i maziva za osobna prijevozna sredstva (-2,7%). Izuzmemo li cijene energije, rast potrošačkih cijena na godišnjoj razini bio je još blaži (0,5%).

Kumulativno, prosječna stopa inflacije potrošačkih cijena u prvoj polovici godine ostala je skromna na razini 0,7% s osjetno jačim doprinosom cijena energije. Doprinos usluga očekivano je veći od doprinosa dobara, što i ne iznenađuje s obzirom na snažnu potražnju u turizmu, otvorenost ekonomije i tendenciju konvergencije cijenama prema europskom tržištu. Treće tromjesečje moglo bi donijeti blago uzlaznu tendenciju jačanja inflacije, ali bi ona na razini cijele godine trebala usporiti na ispod jedan posto. I naredno srednjoročno razdoblje trebalo bi donijeti umjerene stope inflacije (ispod 2%). Pritom kao i u euro području veći odmak od trenutnih prognoza mogu uzrokovati neočekivani i teško predvidivi poremećaji na svjetskim robnim tržištima (poput sirove nafte i hrane).

Tagovi: inflacija, stopa inflacije
PROČITAJ I OVO
Fondovi EU držat će hrvatsku ekonomiju na životu
EFEKTI
Fondovi EU držat će hrvatsku ekonomiju na životu
ZAGREB - U  idućem desetljeću IIF procjenjuje da će najveću korist od fondova EU imati Hrvatska: doprinos rastu BDP-a iznosit će 0,7 od 0,8 postotnih poena.
HDZ nema većinu za zabranu rada nedjeljom
NESLOGA
HDZ nema većinu za zabranu rada nedjeljom
ZAGREB - U HNS-u najavljuju da neće poduprijeti prijedlog HDZ-a da se trgovinama nedjeljom stavi ključ u bravu.
Kineska središnja banka najavljuje daljnje ekonomske poticaje
POTICAJI
Kineska središnja banka najavljuje daljnje ekonomske poticaje
PEKING - Kineska središnja banka će poduzeti daljnje korake kako bi podržala ekonomiju pogođenu koronavirusom, uključujući oslobađanje veće likvidnosti i smanjenje troškova financiranja tvrtkama, rekao je viceguverner banke državnim medijima.
Summit EU-a završen bez dogovora o proračunu
EPILOG
Summit EU-a završen bez dogovora o proračunu
BRUXELLES - Izvanredni sastanak čelnika 27 zemalja članica EU-a završen je u petak navečer bez dogovora o novom višegodišnjem proračunu.
Novi prijedlog proračuna EU-a na stolu
EU
Novi prijedlog proračuna EU-a na stolu
BRUXELLES - Europska komisija, koja pruža stručnu pomoć predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu, podijelila je dokument s novim prijedlogom da sljedeći sedmogodišnji proračun EU-a bude 1,07 posto bruto nacionalnog dohotka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE