GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prosječna plaća za svibanj realno pala za 2,3 posto na godišnjoj razini

Prosječna plaća za svibanj realno pala za 2,3 posto na godišnjoj razini
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.07.2022 / 12:06
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj iznosila je za svibanj 7.690 kuna, što je nominalno više za 8,2 posto, a realno niže za 2,3 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS), objavljeni u srijedu.

U odnosu na plaću za travanj ove godine, prosječna neto plaća za svibanj bila je nominalno više za 1,9 posto, a realno za 0,5 posto.

Realni pad plaća na godišnjoj razini posljedica je visoke inflacije, koja se posljednjih mjeseci kreće iznad 10 posto, što je njezina najviša razina od kada DZS prati podatke o inflaciji.

Medijalna neto plaća za svibanj iznosila je 6.490 kuna, što znači da je polovica zaposlenih imala manju, a polovica veću plaću od tog iznosa.

Najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za svibanj isplaćena je u djelatnosti zračnog prijevoza, u iznosu od 12.202 kune, a najniža je isplaćena u zaštitnim i istražnim djelatnostima, 4.905 kuna.

Podaci DZS-a pokazuju da je prosječna mjesečna bruto plaća za svibanj ove godine iznosila 10.440 kuna, što je u odnosu na isti mjesec lani nominalno više za 9,3 posto, a realno niže za 1,4 posto.

U odnosu na bruto plaću za travanj 2022. nominalno je bila viša za 1,9 posto, a realno za 0,5 posto.

Najviša prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za svibanj bila je u djelatnosti vađenja sirove nafte i prirodnog plina, u iznosu od 17.889 kuna, a najniža je isplaćena u proizvodnji odjeće, 6.309 kuna.

Za razdoblje od siječnja do svibnja 2022. prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj iznosila je 7.538 kuna, što je u odnosu na isto razdoblje 2021. nominalno više za 6,6 posto, a realno niže za 1,2 posto.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po satu za svibanj ove godine iznosila je 43,01 kunu, što je u odnosu na travanj niže za 2,7 posto, a u odnosu na svibanj lani rast za 3,5 posto.

U svibnju je bilo prosječno 175 plaćenih sati, što je u odnosu na travanj rast za 4,8 posto. Najveći broj plaćenih sati bio je u djelatnosti zdravstvene zaštite, 190, a najmanji broj plaćenih sati u djelatnosti socijalne skrbi bez smještaja, 159.

Tagovi: Prosječna plaća za svibanj, realna plaća, inflacija, inflacija u Hrvatskoj, prosječna plaća u Hrvatskoj
PROČITAJ I OVO
Pad broja zaposlenih u industriji
TREND
Pad broja zaposlenih u industriji
ZAGREB - Broj zaposlenih u industriji u prosincu 2022. godine bio je manji za 0.5 posto u usporedbi sa studenim, a u usporedbi s prosincem 2021. manji je za 0.3 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Erste Grupa: U eurozoni postoje znakovi pada inflacije
ANALITIČARI
Erste Grupa: U eurozoni postoje znakovi pada inflacije
ANALIZA - U eurozoni postoje jasni znakovi pada stope inflacije kada je riječ o hrani i energentima, druga područja, poput usluga, mnogo je teže procijeniti, ocijenili su u Erste grupi.
MMF poboljšao izglede za globalni rast u 2023.
POBOLJŠANJE
MMF poboljšao izglede za globalni rast u 2023.
WASHINGTON - Međunarodni monetarni fond neznatno je povećao svoje izglede za globalni rast ove godine zbog "iznenađujuće otporne" potražnje u SAD-u i Europi, nižih troškova energije i ponovnog otvaranja kineskog gospodarstva nakon što je Peking ublažio stroga ograničenja vezana uz Covid-19.
Analitičari RBA: U 2023. rast hrvatskog BDP-a 1,2 posto, a inflacije 7,5 posto
PROGNOZE
Analitičari RBA: U 2023. rast hrvatskog BDP-a 1,2 posto, a inflacije 7,5 posto
ZAGREB - Hrvatsko gospodarstvo ove godine bi moglo porasti 1,2 posto, dok bi inflacija mogla dosegnuti 7,5 posto, istaknuto je u ponedjeljak na predstavljanju nove RBAnalize "Monetarno stezanje i fiskalno popuštanje".
Njemački BDP je prošle godine porastao 1,8 posto
SKOK
Njemački BDP je prošle godine porastao 1,8 posto
BERLIN - Bruto domaći proizvod (BDP) Njemačke porastao je prošle godine za 1,8 posto unatoč energetskoj krizi, objavio je danas državni statistički ured Destatis, prenosi njemačka novinska agencija dpa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE