GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prosječna plaća za kolovoz 6.723 kune

Prosječna plaća za kolovoz 6.723 kune
ZARADE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.10.2020 / 14:30
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za kolovoz je iznosila 6.723 kune, što je realno 0,1 posto više u odnosu na srpanj, a u odnosu na lanjski kolovoz više za 3,1 posto, objavio je u utorak Državni zavod za statistiku (DZS).

Prosječna mjesečna neto plaća za kolovoz nominalno je na razini plaće za srpanj, dok je u odnosu na kolovoz prošle godine nominalno viša za tri posto.

Najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za kolovoz isplaćena je u proizvodnja rafiniranih naftnih proizvoda, u iznosu od 10.006 kuna, a najniža u proizvodnji odjeće, 4.324 kune.

Po podacima DZS-a, medijalna neto plaća za kolovoz iznosila je 5.747 kuna, što znači da je polovina zaposlenih imala manju, a polovina veću plaću od tog iznosa.

Prosječna mjesečna bruto plaća za kolovoz iznosila je 9.188 kuna, što je nominalno više za 0,2 posto, a realno za 0,3 posto u odnosu na srpanj.

Na godišnjoj razini, prema kolovozu prošle godine, prosječna bruto plaća nominalno je viša za 2,8, a realno za 2,9 posto.

U kolovozu je bilo prosječno 167 plaćenih sati, što je za 8,7 posto niže nego u srpnju 2020. godine.

Najveći broj plaćenih sati bio je u vodenom prijevozu i zdravstvenoj zaštiti (177), a najmanji u uslugama u vezi s upravljanjem i održavanjem zgrada te djelatnosti uređenja i održavanja krajolika i djelatnosti socijalne skrbi bez smještaja (153).

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po satu za kolovoz iznosila je 39,36 kuna, što je u odnosu na srpanj više za 8,6 posto, a u odnosu na isti mjesec prethodne godine više za osam posto.

Bruto plaća po satu za kolovoz iznosila je 53,78 kuna, što je na mjesečnoj razini više za 8,8 posto, a na godišnjoj više za 7,7 posto.

Tagovi: prosječna plaća u Hrvatskoj, Državni zavod za statistiku
PROČITAJ I OVO
Znatno pogoršani izgledi njemačkog izvoza
SIGNALI
Znatno pogoršani izgledi njemačkog izvoza
BERLIN - Izgledi njemačkog izvoza "znatno su se pogoršali", jer opetovano uvođenje ograničenja zbog novog vala pandemije koronavirusa u cijeloj Europi uzima danak u trgovini, objavio je istraživački institut ifo.
Broj nezaposlenih u SAD-u i dalje raste
TRŽIŠTE RADA
Broj nezaposlenih u SAD-u i dalje raste
WASHINGTON - Broj zahtjeva za isplatom naknada za nezaposlenost u SAD-u ponovo je porastao u prošlom tjednu, sugerirajući da snažan rast broja novozaraženih i restrikcije u poslovanju potkopavaju oporavak tržišta rada.
Aladrović: Svaka mjera imat će ekonomsku protumjeru
PORUKE
Aladrović: Svaka mjera imat će ekonomsku protumjeru
ZAGREB - Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović kazao je u srijedu da će svaka nova epidemiološka mjera imati i ekonomsku protumjeru, a svojevrsno obeštećenje gospodarstvu predstavit će se uskoro.
Recesija u Italiji nesrazmjerno će teško pogoditi siromašniji jug zemlje
POSLJEDICE
Recesija u Italiji nesrazmjerno će teško pogoditi siromašniji jug zemlje
RIM - Recesija u talijanskom gospodarstvu, izazvana pandemijom koronavirusa, nesrazmjerno će teško pogoditi siromašnije regije na jugu zemlje, upozorio je institut za ekonomska istraživanja SVIMEZ.
Istraživanje: Europa će biti atraktivnija za investicije nego prije pandemije
INVESTICIJE
Istraživanje: Europa će biti atraktivnija za investicije nego prije pandemije
LONDON - Menadžeri širom svijeta manje su pesimistični nego proljetos u vezi ovogodišnjih investicijskih planova za Europu a nešto su optimističniji za razdoblje nakon pandemije covida 19, pokazalo je u utorak objavljeno istraživanje EY-a.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE