GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prosječna plaća za kolovoz 6.723 kune

Prosječna plaća za kolovoz 6.723 kune
ZARADE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.10.2020 / 14:30
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za kolovoz je iznosila 6.723 kune, što je realno 0,1 posto više u odnosu na srpanj, a u odnosu na lanjski kolovoz više za 3,1 posto, objavio je u utorak Državni zavod za statistiku (DZS).

Prosječna mjesečna neto plaća za kolovoz nominalno je na razini plaće za srpanj, dok je u odnosu na kolovoz prošle godine nominalno viša za tri posto.

Najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za kolovoz isplaćena je u proizvodnja rafiniranih naftnih proizvoda, u iznosu od 10.006 kuna, a najniža u proizvodnji odjeće, 4.324 kune.

Po podacima DZS-a, medijalna neto plaća za kolovoz iznosila je 5.747 kuna, što znači da je polovina zaposlenih imala manju, a polovina veću plaću od tog iznosa.

Prosječna mjesečna bruto plaća za kolovoz iznosila je 9.188 kuna, što je nominalno više za 0,2 posto, a realno za 0,3 posto u odnosu na srpanj.

Na godišnjoj razini, prema kolovozu prošle godine, prosječna bruto plaća nominalno je viša za 2,8, a realno za 2,9 posto.

U kolovozu je bilo prosječno 167 plaćenih sati, što je za 8,7 posto niže nego u srpnju 2020. godine.

Najveći broj plaćenih sati bio je u vodenom prijevozu i zdravstvenoj zaštiti (177), a najmanji u uslugama u vezi s upravljanjem i održavanjem zgrada te djelatnosti uređenja i održavanja krajolika i djelatnosti socijalne skrbi bez smještaja (153).

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po satu za kolovoz iznosila je 39,36 kuna, što je u odnosu na srpanj više za 8,6 posto, a u odnosu na isti mjesec prethodne godine više za osam posto.

Bruto plaća po satu za kolovoz iznosila je 53,78 kuna, što je na mjesečnoj razini više za 8,8 posto, a na godišnjoj više za 7,7 posto.

Tagovi: prosječna plaća u Hrvatskoj, Državni zavod za statistiku
PROČITAJ I OVO
Ograničen domet oporavka industrijske proizvodnje
SKROMNO
Ograničen domet oporavka industrijske proizvodnje
ANALIZA - Nakon povratka pozitivnim vrijednostima na godišnjoj razini u prosincu, industrijska proizvodnja tijekom siječnja nastavila je s godišnjim rastom.
Snažan uzlet zapošljavanja u SAD-u u veljači
TRŽIŠTE RADA
Snažan uzlet zapošljavanja u SAD-u u veljači
WASHINGTON - Američki poslodavci otvorili su u veljači gotovo 380 tisuća novih radnih mjesta, većinom u sektoru ugostiteljstva i aktivnosti u slobodno vrijeme, pokazalo je u petak izvješće ministarstva rada.
Američki javni dug bit će do sredine stoljeća dvostruko veći od BDP-a
DUG
Američki javni dug bit će do sredine stoljeća dvostruko veći od BDP-a
WASHINGTON - Američki javni dug izjednačit će se u 2021. godini s vrijednošću BDP-a, a do sredine stoljeća bit će dvostruko veći, procjenio je neovisni institut CBO, napominjući da u procjene nije uključio učinke predloženih poticaja u koronakrizi.
EU prepustio Hrvatskoj odluku o raspodjeli novca iz Fonda za oporavak
ODLUKE
EU prepustio Hrvatskoj odluku o raspodjeli novca iz Fonda za oporavak
ZAGREB - Bruxelles prepušta Zagrebu odluku o raspodjeli novca iz Fonda za oporavak, tako da nema ograničenja za pomoć poduzetnicima.
Kina ove godine očekuje rast od šest posto
OČEKIVANJA
Kina ove godine očekuje rast od šest posto
PEKING - U Pekingu je započelo godišnje redovno zasjedanje nacionalnog kongresa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE