GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prosječna plaća u 2023. realno porasla 4,6%

Prosječna plaća u 2023. realno porasla 4,6%
ZARADE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.02.2024 / 16:32
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Prema jučer objavljenim podacima Državnog zavoda za statistiku, u prosincu 2023. nastavljen je realan rast prosječnih mjesečnih isplaćenih bruto i neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama na godišnjoj razini.

Prosječna mjesečna neto plaća, s iznosom od 1.191 eura, bila je nominalno viša za 13,9% u odnosu na prosinac prethodne godine. Prosječna bruto plaća po zaposlenome bila je na godišnjoj razini viša za 13,5%, a iznosila je 1.620 eura.

Realan rast prosječne mjesečne bruto plaće na godišnjoj razini traje od početka 2023. godine, a neto plaće od ožujka 2023. Iako je tijekom promatranog razdoblja realan rast gotovo neprekidno ubrzavao, u prosincu je dinamika rasta bruto i neto plaća blago usporila. Prosječna neto plaća viša je realno za 9,0% u odnosu na prosinac 2022. godine (u odnosu na 9,9% godišnje u studenom), dok je bruto plaća realno viša za 8,6% (u odnosu na 12,1% u studenom).

U prosincu je najniža prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama isplaćena u Proizvodnji odjeće, u iznosu od 739 eura. S druge strane, najviša je isplaćena u djelatnosti Proizvodnja koksa i rafiniranih naftnih proizvoda, u iznosu od 1.795 eura.

Medijalna neto plaća iznosila je u prosincu 1.005 eura (+14,9% godišnje i -2,5% mjesečno), što znači da je polovici zaposlenika u pravnim osobama isplaćena neto plaća bila jednaka ili manja od navedene vrijednosti, a drugoj polovici zaposlenika veća. Medijalna bruto plaća iznosila je 1.334 eura.

Na godišnjoj razini, prosječna neto plaća u 2023. godini od 1.148 eura bila je nominalno viša za 13,0%, a realno za 4,6% u usporedbi s 2022. godinom. Prosječna bruto plaća u 2023. iznosila je 1.584 eura te je nominalno bila viša za 14,8% u odnosu na godinu ranije, dok je na realnoj razini bila viša za skromnijih 6,3%.

Rast nominalnih plaća uz usporavanje inflatornih pritisaka pogoduje oporavku realnih raspoloživih dohodaka, što se pozitivno odražava na osobnu potrošnju koja će ostati predvodnik rasta i u ovoj godini. Snažan rast nominalnih plaća tijekom 2023. podršku je nalazio u rastućim zahtjevima za povećanjem plaća u javnim i privatnim poduzećima uslijed gubitka kupovne moći. Takva kretanja podržana su, između ostalog, i snažnom potražnjom za radom uslijed nedostatka radne snage. Kroz rast dohodovnih očekivanja potiče se i potražnja u gospodarstvu te posljedično i rast gospodarstva. S druge strane, kontinuiran rast troškova rada usporava proces dezinflacije u gospodarstvu.

Tagovi: plaće, zarade, neto plaća, inflacija
PROČITAJ I OVO
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
IZNENAĐENJE
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
BERLIN - Privatni sektor u Njemačkoj doživio je neočekivani rast ovog mjeseca, koji je bio potaknut solidnim rastom u sektoru usluga.
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
SIGNALI
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u travnju je u odnosu na ožujak poboljšan za tri postotna boda. Njegova je vrijednost najviša od veljače 2022., ali je i dalje tri postotna boda ispod dugogodišnjeg prosjeka, objavio je danas statistički ured.
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
TRENDOVI
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
PEKING - Fiskalni prihodi Kine u prvom su tromjesečju pali za 2,3 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, objavilo je u ponedjeljak tamošnje ministarstvo financija.
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
DUG
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
ZAGREB - Hrvatski javni dug iskazan udjelom u BDP-u bio je i na kraju prosinca 2023. godine znatno niži od prosjeka eurozone i EU, pokazali su u ponedjeljak podaci europskog statističkog ureda
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ZARADE
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ANALIZA - Prema podacima koje je DZS objavio u petak, u veljači je nastavljen realan rast prosječnih mjesečnih isplaćenih bruto i neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama na godišnjoj razini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE