GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prosječna plaća realno smanjena 0,7 posto na godišnjoj razini, na 7.607 kuna

Prosječna plaća realno smanjena 0,7 posto na godišnjoj razini, na 7.607 kuna
ZARADE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.05.2022 / 12:06
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za ožujak iznosila je 7.607 kuna, što je nominalno više za 6,6 posto, a realno niže za 0,7 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, priopćio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS).

U odnosu na plaću za veljaču ove godine, prosječna neto plaća za ožujak bila je nominalno viša za 2,1 posto, a realno je ostala ista.

Medijalna neto plaća za ožujak 2022. iznosila je 6.352 kune, što znači da je polovica zaposlenih imala manju, a polovica veću plaću od tog iznosa.

Najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za ožujak 2022. isplaćena je u informacijskim uslužnim djelatnostima, u iznosu od 15.360 kuna, a najniža je isplaćena u zaštitnim i istražnim djelatnostima, u iznosu od 4.867 kuna.

Podaci DZS-a pokazuju da je prosječna mjesečna bruto plaća za ožujak ove godine iznosila 10.328 kuna, pri čemu je u odnosu na ožujak 2021. bila nominalno viša za 7,6 posto, a realno za 0,3 posto.

U odnosu na bruto plaću za veljaču 2022. nominalno je bila viša za 2,2 posto, a realno za 0,1 posto.

Kao i kod neto plaća, najviša prosječna mjesečna bruto plaća za ožujak 2022. bila je u informacijskim uslužnim djelatnostima, u iznosu od 23.663 kune, a najniža je isplaćena u zaštitnim i istražnim djelatnostima, u iznosu od 6.278 kuna.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po satu za ožujak ove godine iznosila je 40,96 kuna, što je u odnosu na veljaču niže za 10,7 posto, a u odnosu na isti mjesec lani više za 6,4 posto.

U ožujku su bila prosječno 183 plaćena sata, što je u odnosu na veljaču više za 15,8 posto. Najveći broj plaćenih sati bio je u djelatnosti vodni prijevoz (191), a najmanji broj plaćenih sati bio je u djelatnosti socijalne skrbi bez smještaja (167).

Tagovi: Prosječna plaća za ožujak, prosječna plaća u Hrvatskoj
PROČITAJ I OVO
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAGREB - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE