GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prosječna plaća realno smanjena 0,7 posto na godišnjoj razini, na 7.607 kuna

Prosječna plaća realno smanjena 0,7 posto na godišnjoj razini, na 7.607 kuna
ZARADE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.05.2022 / 12:06
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za ožujak iznosila je 7.607 kuna, što je nominalno više za 6,6 posto, a realno niže za 0,7 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, priopćio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS).

U odnosu na plaću za veljaču ove godine, prosječna neto plaća za ožujak bila je nominalno viša za 2,1 posto, a realno je ostala ista.

Medijalna neto plaća za ožujak 2022. iznosila je 6.352 kune, što znači da je polovica zaposlenih imala manju, a polovica veću plaću od tog iznosa.

Najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za ožujak 2022. isplaćena je u informacijskim uslužnim djelatnostima, u iznosu od 15.360 kuna, a najniža je isplaćena u zaštitnim i istražnim djelatnostima, u iznosu od 4.867 kuna.

Podaci DZS-a pokazuju da je prosječna mjesečna bruto plaća za ožujak ove godine iznosila 10.328 kuna, pri čemu je u odnosu na ožujak 2021. bila nominalno viša za 7,6 posto, a realno za 0,3 posto.

U odnosu na bruto plaću za veljaču 2022. nominalno je bila viša za 2,2 posto, a realno za 0,1 posto.

Kao i kod neto plaća, najviša prosječna mjesečna bruto plaća za ožujak 2022. bila je u informacijskim uslužnim djelatnostima, u iznosu od 23.663 kune, a najniža je isplaćena u zaštitnim i istražnim djelatnostima, u iznosu od 6.278 kuna.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po satu za ožujak ove godine iznosila je 40,96 kuna, što je u odnosu na veljaču niže za 10,7 posto, a u odnosu na isti mjesec lani više za 6,4 posto.

U ožujku su bila prosječno 183 plaćena sata, što je u odnosu na veljaču više za 15,8 posto. Najveći broj plaćenih sati bio je u djelatnosti vodni prijevoz (191), a najmanji broj plaćenih sati bio je u djelatnosti socijalne skrbi bez smještaja (167).

Tagovi: Prosječna plaća za ožujak, prosječna plaća u Hrvatskoj
PROČITAJ I OVO
Promet industrije porastao 1,2 posto na godišnjoj razini
TREND
Promet industrije porastao 1,2 posto na godišnjoj razini
ZAGREB - aUkupni promet industrije bio je u rujnu 1,2 posto veći u odnosu na isti lanjski mjesec, a u odnosu na ovogodišnji kolovoz porastao je za 3,1 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Prva procjena DZS-a: U trećem tromjesečju BDP realno veći za 2,8 posto
RAST
Prva procjena DZS-a: U trećem tromjesečju BDP realno veći za 2,8 posto
ZAGREB - Prva procjena, prema izvornim podacima, pokazuje da je tromjesečna bruto dodana vrijednost (BDV) u trećem tromjesečju 2023. realno veća za 1,7 posto u odnosu na isto tromjesečje 2022.
Lagarde: Ekonomska aktivnost u eurozoni je stagnirala posljednjih mjeseci
STAGNACIJA
Lagarde: Ekonomska aktivnost u eurozoni je stagnirala posljednjih mjeseci
FRANKFURT - Gospodarska aktivnost u eurozoni je stagnirala u posljednjim kvartalima i očekuje se da će ostati slaba do kraja godine, rekla je predsjednica Europske središnje banke (ECB) Christine Lagarde Europskom parlamentu tijekom svog obraćanja u ponedjeljak.
Kineska središnja banka najavljuje potporu domaćoj potražnji
NAJAVE
Kineska središnja banka najavljuje potporu domaćoj potražnji
PEKING - Kineska središnja banka objavila je u ponedjeljak da planira poduprijeti domaću potražnju u razdoblju neuravnoteženog oporavka svjetskog gospodarstva i nestabilnih temelja gospodarske aktivnosti u samoj Kini.
Njemačka vlada dogovorila rebalans proračuna
REBALANS
Njemačka vlada dogovorila rebalans proračuna
BERLIN - Njemačka vlada prihvatila je prijedlog rebalansa proračuna i napravila prvi korak ka odstupanju od takozvane kočnice zaduživanja u ovoj godini. Vladine odluke treba potvrditi Bundestag, što se očekuje prije Božića.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE