GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prosječna plaća kod poduzetnika lani porasla 4,2 posto, na 5.815 kn

Prosječna plaća kod poduzetnika lani porasla 4,2 posto, na 5.815 kn
ZARADE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.08.2020 / 07:55
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Lani je za 969.776 zaposlenih kod 136.260 poduzetnika obračunata prosječna mjesečna neto plaća od 5.815 kuna, što je povećanje od 4,2 posto u odnosu na prethodnu godinu, pokazuje analiza Financijske agencije (Fina).

Analiza Fine odnosi se na poduzetnike obveznike poreza na dobit, bez banaka i osiguravajućih društava, koji su prema Zakonu o računovodstvu obveznici sastavljanja godišnjeg financijskog izvještaja (GFI).

Analiza prosječnih mjesečnih neto obračunatih plaća po područjima djelatnosti tako pokazuje da su poduzetnici u tri djelatnosti, prerađivačkoj industriji, trgovini i građevinarstvu, imali 55 posto ukupno zaposlenih.

Iz Fine napominju da u dvije od tri djelatnosti s najviše zaposlenih, građevinarstvu i trgovini na veliko i malo, zaposleni za svoj rad dobivaju prosječne mjesečne neto plaće manje od prosjeka poduzetnika Hrvatske.

U odnosu na prethodnu godinu, ipak je primjetan pozitivan pomak, jer su u trgovini, u kojoj 28,8 tisuća poduzetnika zapošljava 195,9 tisuća ljudi, plaće porasle za četiri posto u odnosu na 2018. godinu, na 5.596 kuna, dok u građevini, sa 16,2 tisuća poduzetnika i 96,9 tisuća radnika, prosječna plaća bilježi skok od 2,8 posto, na 5.167 kuna.

U prerađivačkoj industriji 14,9 tisuća poduzetnika zapošljava 240,1 tisuću radnika, a prosječna plaća lani je iznosila 5.923 kune, što je na godišnjoj razini rast od 4,6 posto.

Djelatnost pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, to jest ugostiteljstvo i turizam, sa 78,9 tisuća četvrta je po broju zaposlenih, koji rade kod 12,7 tisuća poduzetnika, a prosječna plaća iznosila je 5.064 kune, 3,3 posto više no u 2018. godini, no i dalje također manje od prosjeka neto plaća na razini svih hrvatskih poduzetnika.

Najveće plaće u rudarstvu i vađenju

Najveće plaće lani su ostvarili zaposleni u djelatnosti rudarstva i vađenja, 8.485 kuna, 1,8 posto više u odnosu na 2018. godinu, a u njoj kod 219 poduzetnika radi 3,6 tisuća radnika.

Slijedi djelatnost informacija i komunikacija, gdje je 42,7 tisuća zaposlenih kod 6,8 tisuća poduzetnika lani imalo prosječnu plaću od 8.280 kuna, 3,9 posto više na godišnjoj razini, dok je u djelatnosti opskrbe električnom energijom, plinom, parom i poslovima klimatizacije za 13,9 tisuća radnika zaposlenih kod 803 poduzetnika prosječna plaća bila 7.917 kuna, uz godišnji skok od 2,4 posto.

Kako je izračunato u analizi Fine, prosječne mjesečne neto plaće u rudarstvu i vađenju su tako za 45,9 posto više od prosječne plaće zaposlenih na razini svih poduzetnika u Hrvatskoj, za zaposlene u informacijama i komunikacijama plaće su veće za 42,4 posto, a u djelatnosti opskrbe električnom energijom, plinom, parom i poslovima klimatizacije za 36,1 posto u odnosu na prosječnu plaću na razini svih poduzetnika.

Po prosječnoj visini plaće slijede financijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja, gdje je za 5,9 tisuća zaposlenih kod 488 poduzetnika prosječna plaća iznosila 7.495 kuna, 12,6 posto više u odnosu na 2018. godinu.

U stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima lani je poslovalo 21,5 tisuća poduzetnika sa 62,7 tisuća zaposlenih, a prosječna neto plaća iznosila je 6.554 kune, 15,4 posto više u odnosu na 2018., što je ujedno i najveći porast na godišnjoj razini od svih djelatnosti.

U prijevozu i skladištenju lani je kod 6,7 tisuća poduzetnika bilo zaposleno oko 71 tisuću radnika, a prosječno su bili plaćeni 6.273 kune neto, 2,1 posto više no godinu ranije.

Od ostalih djelatnosti, značajan broj zaposlenih je u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima, njih 46,4 tisuće kod 6,9 tisuća poduzetnika, a tu je zabilježena i jedna od najnižih prosječnih plaća, 4.569 kuna. Za kunu niža je prosječna plaća 7,7 tisuća zaposlenih kod 1,6 tisuća poduzetnika u obrazovanju, dok su pak najniže prosječne neto plaće lani ostvarene u ostalim uslužnim djelatnostima, 4.394 kune.

Tagovi: prosječna plaća, prosječna zarada, Financijska agencija, rudarstvo, građevinski sektor, Državni zavod za statistiku
PROČITAJ I OVO
Ključni Fed-ov pokazatelj inflacije porastao 2,8% u veljači, kao što se i očekivalo
INFLACIJA
Ključni Fed-ov pokazatelj inflacije porastao 2,8% u veljači, kao što se i očekivalo
WASHINGTON - Inflacija je porasla u skladu s očekivanjima u veljači, vjerojatno držeći Federalne rezerve na čekanju prije nego počne razmatrati smanjenje kamatnih stopa, prema mjeri koju središnja banka smatra svojim važnijim barometrom.
Industrijska proizvodnja u veljači oštro pala, treći mjesec zaredom
PAD
Industrijska proizvodnja u veljači oštro pala, treći mjesec zaredom
ZAGREB - Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u veljači pala treći mjesec zaredom na godišnjoj razini, i to za više od 5 posto, znatno oštrije nego prethodnih mjeseci.
Potrošnja u Hrvatskoj u veljači porasla jedanaesti mjesec zaredom
RAST
Potrošnja u Hrvatskoj u veljači porasla jedanaesti mjesec zaredom
ZAGREB - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji porasla 11. mjesec zaredom na godišnjoj razini, i to brže nego mjesec dana prije, što ukazuje na stabilan rast gospodarstva u prvom tromjesečju ove godine.
Što pokazuje usporedba hrvatskih realnih plaća s regijom?
PLAĆE
Što pokazuje usporedba hrvatskih realnih plaća s regijom?
ANALIZA - Prema posljednjim dostupnim podacima WIIW Instituta (The Vienna Institute for International Economic Studies) prosječna bruto plaća u Hrvatskoj iznosila je 1.620 eura u prosincu 2023.
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE