GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prosječna isplaćena neto plaća u ožujku 6.713 kuna

Prosječna isplaćena neto plaća u ožujku 6.713 kuna
ZARADE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.05.2020 / 09:30
Autor: RBA analize
ANALIZA - Državni zavod za statistiku je s podacima o plaćama isplaćenim u veljači objavio i prelazak na novu metodologiju izračuna prosječne plaće.

Tako je prosječna plaća isplaćena u veljači 2020. iskazana prema načelu ekvivalenta punoga radnog vremena, dok su se prije prosječne plaće računale tako da se ukupne isplate podijele s brojem zaposlenih koji su te isplate primili, pri čemu su se iz obuhvata isključivali svi oni koji su ostvarili manje od 80 sati mjesečno. Obzirom da je DZS krajem travnja objavio i revidiranu seriju podataka za 2019. godinu (prema novoj metodologiji) moguća je usporedba podataka iz 2019. s objavljenim podacima za ožujak.

U ožujku su neto i bruto plaće zabilježile nominalni pad na mjesečnoj razini dok je u odnosu na isti mjesec prošle godine zabilježen rast. Prosječna neto plaća u ožujku iznosila je 6.713 kuna, nominalno manje za 1,1%, a realno za 1,3% u odnosu na veljaču. U odnosu na isti mjesec prošle godine, neto plaća po zaposlenome nominalno je bila viša za 1,4% dok je realna promjena iznosila 0,8%.

Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u ožujku iznosila je 9.181 kuna, u nominalnom izrazu niže za 1,0% a u realnom za 1,2% u odnosu na veljaču. Promatrano u odnosu na ožujak prošle godine, prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome nominalno je viša za 1,3%, a realno za 0,7%.

Promatrano prema NKD-u, u ožujku je godišnji rast neto i bruto plaća podržan prije svega višim plaćama u kategorijama Djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi (5,9% neto i 6,7% bruto), Opskrba električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija (5,6% neto i 6,4% bruto) te Javna uprava i obrana; obvezno socijalno osiguranje (4,8% neto i 5,9% bruto) dok su kategorije Djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (-5,5% neto i -6,3% bruto), Ostale uslužne djelatnosti (-5,1% neto i -6,6% bruto) i Trgovina na veliko i na malo; popravak motornih vozila i motocikla (-1,7% neto i -3,0% bruto) zabilježile najsnažniji pad godišnjih neto i bruto plaća.

Najviša prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u ožujku isplaćena je u djelatnosti Zračni prijevoz u iznosu od 11.331 kuna, dok je najniža isplaćena u Djelatnost pripreme i usluživanja hrane i pića u iznosu od 4.166 kuna.

Medijalna neto plaća u ožujku iznosila je 5.656 kuna što znači da je za 50% zaposlenika u pravnim osobama isplaćena neto plaća bila jednaka ili niža od navedene vrijednosti, a za drugu polovicu zaposlenika iznad.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po satu u ožujku zabilježila je iznos od 37,74 kuna, dok je prosječna mjesečna isplaćena bruto plaća po satu bila 51,62 kuna.

Pod utjecajem usporavanja ekonomskih aktivnosti zbog pandemije te posljedičnih nepovoljnih trendova na tržištu rada, u narednim mjesecima očekujemo odražavanje negativnih učinaka i na kretanje bruto i neto plaća.

Tagovi: prosječna plaća u Hrvatskoj, prosječna plaća, Državni zavod za statistiku,
PROČITAJ I OVO
Usvojen Bidenov plan oporavka, većina Amerikanaca dobit će 1.400 dolara
MJERE
Usvojen Bidenov plan oporavka, većina Amerikanaca dobit će 1.400 dolara
WASHINGTON - Senat je u subotu usvojio plan predsjednika Joea Bidena za oporavak od pandemije covida-19 vrijedan 1,9 bilijuna dolara, nakon cjelonoćnog zasjedanja na kojem je među demokratima najviše neslaganja bilo oko pomoći za nezaposlene, a republikanska manjina nije uspjela u pokušajima da progura tridesetak amandmana.
Stiže inflacija, ali ona neće potrajati
RAST CIJENA
Stiže inflacija, ali ona neće potrajati
BERLIN - Već uoči pandemije su se proricali crni dani: slom gospodarstva, besparica i recesija. Zapravo smo prošli dobro - cinici će reći previše dobro, ali tu su i bilijuni dugova. Slijedi li sad inflacija?
Hrvatska do 2030. mora otvoriti 200.000 radnih mjesta
CILJEVI
Hrvatska do 2030. mora otvoriti 200.000 radnih mjesta
ZAGREB - U ovo desetljeće Hrvatska ulazi kao treća najlošija članica EU s udjelom zaposlenosti u odrasloj populaciji od samo 66 posto.
Ograničen domet oporavka industrijske proizvodnje
SKROMNO
Ograničen domet oporavka industrijske proizvodnje
ANALIZA - Nakon povratka pozitivnim vrijednostima na godišnjoj razini u prosincu, industrijska proizvodnja tijekom siječnja nastavila je s godišnjim rastom.
Snažan uzlet zapošljavanja u SAD-u u veljači
TRŽIŠTE RADA
Snažan uzlet zapošljavanja u SAD-u u veljači
WASHINGTON - Američki poslodavci otvorili su u veljači gotovo 380 tisuća novih radnih mjesta, većinom u sektoru ugostiteljstva i aktivnosti u slobodno vrijeme, pokazalo je u petak izvješće ministarstva rada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE