GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prosječna isplaćena neto plaća u ožujku 6.713 kuna

Prosječna isplaćena neto plaća u ožujku 6.713 kuna
ZARADE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.05.2020 / 09:30
Autor: RBA analize
ANALIZA - Državni zavod za statistiku je s podacima o plaćama isplaćenim u veljači objavio i prelazak na novu metodologiju izračuna prosječne plaće.

Tako je prosječna plaća isplaćena u veljači 2020. iskazana prema načelu ekvivalenta punoga radnog vremena, dok su se prije prosječne plaće računale tako da se ukupne isplate podijele s brojem zaposlenih koji su te isplate primili, pri čemu su se iz obuhvata isključivali svi oni koji su ostvarili manje od 80 sati mjesečno. Obzirom da je DZS krajem travnja objavio i revidiranu seriju podataka za 2019. godinu (prema novoj metodologiji) moguća je usporedba podataka iz 2019. s objavljenim podacima za ožujak.

U ožujku su neto i bruto plaće zabilježile nominalni pad na mjesečnoj razini dok je u odnosu na isti mjesec prošle godine zabilježen rast. Prosječna neto plaća u ožujku iznosila je 6.713 kuna, nominalno manje za 1,1%, a realno za 1,3% u odnosu na veljaču. U odnosu na isti mjesec prošle godine, neto plaća po zaposlenome nominalno je bila viša za 1,4% dok je realna promjena iznosila 0,8%.

Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u ožujku iznosila je 9.181 kuna, u nominalnom izrazu niže za 1,0% a u realnom za 1,2% u odnosu na veljaču. Promatrano u odnosu na ožujak prošle godine, prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome nominalno je viša za 1,3%, a realno za 0,7%.

Promatrano prema NKD-u, u ožujku je godišnji rast neto i bruto plaća podržan prije svega višim plaćama u kategorijama Djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi (5,9% neto i 6,7% bruto), Opskrba električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija (5,6% neto i 6,4% bruto) te Javna uprava i obrana; obvezno socijalno osiguranje (4,8% neto i 5,9% bruto) dok su kategorije Djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (-5,5% neto i -6,3% bruto), Ostale uslužne djelatnosti (-5,1% neto i -6,6% bruto) i Trgovina na veliko i na malo; popravak motornih vozila i motocikla (-1,7% neto i -3,0% bruto) zabilježile najsnažniji pad godišnjih neto i bruto plaća.

Najviša prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u ožujku isplaćena je u djelatnosti Zračni prijevoz u iznosu od 11.331 kuna, dok je najniža isplaćena u Djelatnost pripreme i usluživanja hrane i pića u iznosu od 4.166 kuna.

Medijalna neto plaća u ožujku iznosila je 5.656 kuna što znači da je za 50% zaposlenika u pravnim osobama isplaćena neto plaća bila jednaka ili niža od navedene vrijednosti, a za drugu polovicu zaposlenika iznad.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po satu u ožujku zabilježila je iznos od 37,74 kuna, dok je prosječna mjesečna isplaćena bruto plaća po satu bila 51,62 kuna.

Pod utjecajem usporavanja ekonomskih aktivnosti zbog pandemije te posljedičnih nepovoljnih trendova na tržištu rada, u narednim mjesecima očekujemo odražavanje negativnih učinaka i na kretanje bruto i neto plaća.

Tagovi: prosječna plaća u Hrvatskoj, prosječna plaća, Državni zavod za statistiku,
PROČITAJ I OVO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
AFP se raspisao o sve većem broju stranih radnika u Hrvatskoj
TRŽIŠTE RADA
AFP se raspisao o sve većem broju stranih radnika u Hrvatskoj
ZAGREB - Durga Phuyal se nadala da će početi novi život kad je sletjela u Hrvatsku, ali nepalska migrantica suočila se s teškom borbom da se prilagodi, piše u srijedu francuska novinska agencija Afp.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE