GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Proračunski rashodi u izbornoj godini veći za čak 3,3 milijarde eura

Proračunski rashodi u izbornoj godini veći za čak 3,3 milijarde eura
PRORAČUN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.11.2023 / 09:01
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Vlada je na jučerašnjoj sjednici predstavila prijedlog najnoviji u nizu nikad većih državnih proračuna, s ukupnim rashodima planiranim za 2024. na 32,6 milijardi eura.

Proračunske projekcije bile su središnja tema sjednice, a uz uobičajenu prezentaciju planskih veličina osmi je proračun Vlade Andreja Plenkovića popraćen i usporedbama s prvim.

Za prikaz niza proračunskih pozicija s kojima je započeo mandat ove Vlade u odnosu na iznose proračunskih izdvajanja za socijalnu zaštitu, mirovine, plaće, obranu, obrazovanje i druge namjene koji se planiraju za 2024., glavna državna rizničarka Danijela Stepić dobila je i posebne pohvale premijera.

U sjeni proračuna, pak, prošlo je usvajanje paketa izmjena četiriju zakona vezanih uz kapitalizirani mirovinski sustav, u okviru kojih su, osim nekih novosti koje su službeno potvrđene već ranije, prihvaćene i neke koje dosad nisu.

To se prije svega odnosi na plan Vlade da dogodine iz obveznih mirovinskih fondova (A i B kategorije) 5% neto imovine ili približno milijardu eura skrene u alternativni investicijski fond, pri čemu bi fondovima drugog stupa država jamčila povrat iznosa uloženih sredstava. Kao što je Poslovni dnevnik već pisao, to ulaganje predviđeno je kao obveza, a ne opcija, a istodobno se mirovincima za isti udjel NAV-a smanjuje obveza ulaganja u državne obveznice.

Među ostalim, usvajanjem tog paketa zakona konkretizirane su i najave vezane uz omogućavanje isplate dijela mirovinske štednje članova drugog stupa; ta mogućnost ograničena je na 20% akumuliranih sredstava.

Kad je riječ o državnom proračunu, u odnosu na na tekući plan za ovu godinu ukupni rashodi rastu za 3,3 milijarde eura ili čak 11,2%. Toliko povećanje najviše je rezultat povećanja projiciranih izdvanjanja za zaposlene, i to za oko 1,5 milijardi eura, te izdataka za mirovine i mirovinska primanja koji u odnosu na ovogodišnji plan rastu za 1,1 milijardu eura.

Istodobno, na temelju projekcija gospodarskih kretanja, prema kojima se dogodine očekuje realan rast BDP-a od 2,8 posto te usporavanje prosječne stope inflacije na 3,1 posto, i na strani prihoda planira se nemali rast. Na razini središnjeg proračuna očekuje se da će u odnosu na tekući ovogodišnji plan proračun prihodovati tri posto više novca.

Planom su, naime, ukupni prihodi projicirani na 28,5 milijardi eura ili nešto više od 800 milijuna više od predviđenih u ovoj godini. Time se za sam državni proračun predviđa manjak veći od četiri milijarde eura. Istodobno, višak na razini izvanproračunskih korisnika bi, prema Vladinim računicama, dogodine trebao biti za oko 77 mlijuna eura manji nego ove godine.

Tagovi: šroračun, proračunski rashodi, deficit, mirovinski fondovi, obvezni mirovinski fondovi
PROČITAJ I OVO
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
TRENDOVI
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
PEKING - Fiskalni prihodi Kine u prvom su tromjesečju pali za 2,3 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, objavilo je u ponedjeljak tamošnje ministarstvo financija.
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
DUG
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
ZAGREB - Hrvatski javni dug iskazan udjelom u BDP-u bio je i na kraju prosinca 2023. godine znatno niži od prosjeka eurozone i EU, pokazali su u ponedjeljak podaci europskog statističkog ureda
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ZARADE
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ANALIZA - Prema podacima koje je DZS objavio u petak, u veljači je nastavljen realan rast prosječnih mjesečnih isplaćenih bruto i neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama na godišnjoj razini.
Hrvati među nacijama koje najranije idu u mirovinu
MIROVINE
Hrvati među nacijama koje najranije idu u mirovinu
ZAGREB - Prosječni Hrvat u mirovinu ide s nepunih 60 godina, zbog čega su naši novopečeni umirovljenici neki od najmlađih u Europi.
MMF: Kina prestiže G7 kao pokretač globalnog gospodarskog rasta
PREDVIĐANJA
MMF: Kina prestiže G7 kao pokretač globalnog gospodarskog rasta
WASHINGTON - Prema prognozi Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), predviđa se da će Kina biti svjetski gospodarski prvak u sljedećih pet godina, s rastom većim od svih zemalja Grupe sedam (G7) zajedno, izvijestila je China Media Group (CMG), pozivajući se na Bloomberg.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE