GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Promet u maloprodaji potonuo u ožujku u gotovo cijeloj Europi

Promet u maloprodaji potonuo u ožujku u gotovo cijeloj Europi
POTONUĆE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.05.2020 / 15:21
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Promet u maloprodaji Europske unije i eurozone naglo je pao u ožujku zbog mjera kojima su vlade nastojale suzbiti širenje pandemije koronavirusa, pokazalo je u srijedu izvješće europskog statitičkog ureda.

Na razini 27-članog EU-a sezonski prilagođeni obujam prometa u maloprodaji pao je u ožujku 10,4 posto u odnosu na veljaču kada je prema revidiranim podacima Eurostata porastao 0,5 posto.

U eurozoni je potonuo 11,2 posto u odnosu na prethodni mjesec kada je uvećan 0,6 posto. Najviše je i u EU i u eurozoni pala prodaja široke kategorije neprehrambenih proizvoda, za 21,3 odnosno 23,1 posto.

Potonuo je i promet za benzinskim postajama, za 19,3 posto u EU te za 20,8 posto u eurozoni. Porasla je samo prodaja hrane, pića i duhanskih proizvoda, za 4,7 posto u EU te za pet posto u eurozoni.


Među zemljama članicama čijim je podacima Eurostat raspolagao najveći je pad ukupnog obujma prometa u maloprodaji u ožujku zabilježila Bugarska, za 18,1 posto. Slijede Francuska s padom prometa od 17,4 posto i Luksemburg gdje je potonuo 16,4 posto.

U Hrvatskoj je promet u maloprodaji u ožujku pao 8,5 posto u odnosu na veljaču. Pozitivnu stopu rasta prometa bilježila je samo Irska, od samo 0,1 posto.

Snažan pad i na godišnjoj razini

Na godišnjoj je razini kalendarski prilagođeni promet u maloprodaji 27-članog EU-a u ožujku pao 8,2 posto, nakon revidiranog 2,9-postotnog rasta u prijašnjem mjesecu.

U eurozoni je potonuo 9,2 posto, nakon revidiranog 2,5-postotnog povećanja u veljači.

Najviše je u EU na godišnjoj razini pao promet na benzinskim postajama, za 20,1 posto. Gotovo identičan pad zabilježen je i u širokoj kategoriji neprehrambenih proizvoda.

Procjene za eurozonu podudarne su onima za EU, s padom prodaje neprehrambenih proizvoda i motornih goriva za 21,7 odnosno 21,3 posto.

Na oba je područja na godišnjoj je razini u ožujku porasla samo prodaja hrane, pića i duhanskih proizvoda, za 8,1 odnosno 8,3 posto.

Među 27 zemalja članica čijim je podacima Eurostat raspolagao najveći je pad prometa u maloprodaji na godišnjoj razini u ožujku zabilježila Francuska, za 16 posto. Slijede Slovenija s padom prometa za 15,1 posto i Bugarska, gdje je potonuo 14,6 posto.

U Hrvatskoj je obujam prometa u maloprodaji u ožujku na godišnjoj razini pao 5,1 posto, nakon 3,4-postotnog rasta u prethodnom mjesecu.

Rast prometa zabilježen je samo u Mađarskoj, za 3,5 posto, Rumunjskoj, za 3,1 posto, Irskoj, za tri posto, i Estoniji, za 2,9 posto.

Tagovi: maloprodaja, trgovina na malo, prodaja hrane, hrana, trgovina, osobna potrošnja, potrošnja
PROČITAJ I OVO
Ekonomija eurozone pala u listopadu, drugi koronaval pogodio sektor usluga
PAD
Ekonomija eurozone pala u listopadu, drugi koronaval pogodio sektor usluga
BRUXELLES - Gospodarstvo eurozone palo je u listopadu budući da je ubrzani rast u industriji nadjačalo naglo pogoršanje u sektoru usluga u uvjetima drugog vala pandemije koronavirusa, pokazalo je u petak istraživanje londonske kompanije Markit.
Javni dug Srbije premašio 27 milijardi evra
ZADUŽENOST
Javni dug Srbije premašio 27 milijardi evra
BEOGRAD - U 2020. godinu Srbija je ušla sa javnim dugom od 24,3 milijarde evra (oko 53 odsto BDP), dok je zaduženost zemlje trenutno premašila 27 milijardi evra, što je nešto više od 58 odsto bruto domaćeg proizvoda, izjavio je za biznis.rs specijalni savetnik Fiskalnog saveta Srbije Slobodan Minić.
Zabrane putovanja u inozemstvo pomažu ruskoj ekonomiji
EFEKTI
Zabrane putovanja u inozemstvo pomažu ruskoj ekonomiji
MOSKVA - Rusko gospodarstvo moglo bi ove godine profitirati za čak 30 milijardi dolara, jer su građani zbog restriktivnih mjera u pandemiji više trošili rublje u Rusiji nego na putovanjima u inozemstvu, procjenjuju ekonomisti.
Britanija s Japanom potpisala pri post-Brexit trgovinski sporazum
SLOBODNA TRGOVINA
Britanija s Japanom potpisala pri post-Brexit trgovinski sporazum
TOKYO - Japan i Velika Britanija potpisali su u petak u Tokiju sporazum o slobodnoj trgovini, koji će stupiti na snagu krajem trenutnog post-brexit tranzicijskog perioda.
Rovinj: Oštar pad prihoda od poreza na promet nekretnina
OČEKIVANO
Rovinj: Oštar pad prihoda od poreza na promet nekretnina
ROVINJ - Porez na promet nekretnina je u odnosu na prethodnu godinu gotovo prepolovljen, konkretno za gotovo 5,4 milijuna kuna, što je indirektno efekt nesigurnosti i neizvjesnog gospodarskog stanja u kojem su se Hrvatska pa tako i Grad Rovinj našli uslijed pandemije, a smanjena gospodarska aktivnost odrazila se i na slabo ulaganje u nekretnine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE