GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Promet u maloprodaji potonuo u ožujku u gotovo cijeloj Europi

Promet u maloprodaji potonuo u ožujku u gotovo cijeloj Europi
POTONUĆE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.05.2020 / 15:21
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Promet u maloprodaji Europske unije i eurozone naglo je pao u ožujku zbog mjera kojima su vlade nastojale suzbiti širenje pandemije koronavirusa, pokazalo je u srijedu izvješće europskog statitičkog ureda.

Na razini 27-članog EU-a sezonski prilagođeni obujam prometa u maloprodaji pao je u ožujku 10,4 posto u odnosu na veljaču kada je prema revidiranim podacima Eurostata porastao 0,5 posto.

U eurozoni je potonuo 11,2 posto u odnosu na prethodni mjesec kada je uvećan 0,6 posto. Najviše je i u EU i u eurozoni pala prodaja široke kategorije neprehrambenih proizvoda, za 21,3 odnosno 23,1 posto.

Potonuo je i promet za benzinskim postajama, za 19,3 posto u EU te za 20,8 posto u eurozoni. Porasla je samo prodaja hrane, pića i duhanskih proizvoda, za 4,7 posto u EU te za pet posto u eurozoni.


Među zemljama članicama čijim je podacima Eurostat raspolagao najveći je pad ukupnog obujma prometa u maloprodaji u ožujku zabilježila Bugarska, za 18,1 posto. Slijede Francuska s padom prometa od 17,4 posto i Luksemburg gdje je potonuo 16,4 posto.

U Hrvatskoj je promet u maloprodaji u ožujku pao 8,5 posto u odnosu na veljaču. Pozitivnu stopu rasta prometa bilježila je samo Irska, od samo 0,1 posto.

Snažan pad i na godišnjoj razini

Na godišnjoj je razini kalendarski prilagođeni promet u maloprodaji 27-članog EU-a u ožujku pao 8,2 posto, nakon revidiranog 2,9-postotnog rasta u prijašnjem mjesecu.

U eurozoni je potonuo 9,2 posto, nakon revidiranog 2,5-postotnog povećanja u veljači.

Najviše je u EU na godišnjoj razini pao promet na benzinskim postajama, za 20,1 posto. Gotovo identičan pad zabilježen je i u širokoj kategoriji neprehrambenih proizvoda.

Procjene za eurozonu podudarne su onima za EU, s padom prodaje neprehrambenih proizvoda i motornih goriva za 21,7 odnosno 21,3 posto.

Na oba je područja na godišnjoj je razini u ožujku porasla samo prodaja hrane, pića i duhanskih proizvoda, za 8,1 odnosno 8,3 posto.

Među 27 zemalja članica čijim je podacima Eurostat raspolagao najveći je pad prometa u maloprodaji na godišnjoj razini u ožujku zabilježila Francuska, za 16 posto. Slijede Slovenija s padom prometa za 15,1 posto i Bugarska, gdje je potonuo 14,6 posto.

U Hrvatskoj je obujam prometa u maloprodaji u ožujku na godišnjoj razini pao 5,1 posto, nakon 3,4-postotnog rasta u prethodnom mjesecu.

Rast prometa zabilježen je samo u Mađarskoj, za 3,5 posto, Rumunjskoj, za 3,1 posto, Irskoj, za tri posto, i Estoniji, za 2,9 posto.

Tagovi: maloprodaja, trgovina na malo, prodaja hrane, hrana, trgovina, osobna potrošnja, potrošnja
PROČITAJ I OVO
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
IZNENAĐENJE
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
BERLIN - Privatni sektor u Njemačkoj doživio je neočekivani rast ovog mjeseca, koji je bio potaknut solidnim rastom u sektoru usluga.
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
SIGNALI
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u travnju je u odnosu na ožujak poboljšan za tri postotna boda. Njegova je vrijednost najviša od veljače 2022., ali je i dalje tri postotna boda ispod dugogodišnjeg prosjeka, objavio je danas statistički ured.
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
TRENDOVI
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
PEKING - Fiskalni prihodi Kine u prvom su tromjesečju pali za 2,3 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, objavilo je u ponedjeljak tamošnje ministarstvo financija.
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
DUG
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
ZAGREB - Hrvatski javni dug iskazan udjelom u BDP-u bio je i na kraju prosinca 2023. godine znatno niži od prosjeka eurozone i EU, pokazali su u ponedjeljak podaci europskog statističkog ureda
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ZARADE
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ANALIZA - Prema podacima koje je DZS objavio u petak, u veljači je nastavljen realan rast prosječnih mjesečnih isplaćenih bruto i neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama na godišnjoj razini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE