GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Promet u europskoj maloprodaji naglo pao u rujnu; u Hrvatskoj izrazitiji rast

Promet u europskoj maloprodaji naglo pao u rujnu; u Hrvatskoj izrazitiji rast
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.11.2020 / 14:41
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Promet u maloprodaji u Europskoj uniji i eurozoni pao je u rujnu najsnažnije od vrhunca prvog vala pandemije koronavirusa dok je Hrvatska bila među zemljama EU-a s izrazitijim rastom, pokazalo je u četvrtak izvješće Eurostata.

Sezonski prilagođeni obujam prometa u maloprodaji EU-a u rujnu je pao za 1,7 posto u odnosu na kolovozu kada je prema revidiranim podacima porastao 3,6 posto.

U eurozoni promet je potonuo dva posto u odnosu na kolovoz kada je prema revidiranim Eurostatovim podacima poskočio 4,2 posto.

Rujanski je pad na oba područja najsnažniji od travnja kada su na snazi bile stroge protupandemijske mjere.

Europljani su u rujnu izrazito smanjili kupovinu tekstila, odjeće i obuće, ali i lijekova, elektroopreme i namještaja a osjetno su manje naručivali i poštom i putem interneta.

Pala je i prodaja hrane, pića i duhanskih proizvoda, i u EU i u eurozoni, pokazuje izvješće europskog statističkog ureda.

Hrvatska uz bok Mađarskoj

Među zemljama čijim je podacima Eurostat raspolagao najviše je u rujnu na mjesečnoj razini u rujnu pao promet u Belgiji, za 7,4 posto. Slijede Francuska i Njemačka s padom prometa od 4,5 odnosno 2,1 posto. U kolovozu te su zemlje bilježile najveći rast prometa.

Najveći rast prometa bilježila je Bugarska, za 2,8 posto. Slijede Portugal i Rumunjska s 1,9 odnosno 1,7 posto, te Slovačka s 1,5 posto.

Hrvatska je u skupini zemalja koje su također bilježile izrazitiji rast prometa u maloprodaji na mjesečnoj razini, zajedno s Mađarskom i Slovačkom.

Sezosnki prilagođen obujam prometa u maloprodaji porastao je u Hrvatskoj u rujnu 1,0 posto u odnosu na kolovoz, kada je smanjen 0,8 posto.

Istu stopu rasta bilježila je i Mađarska dok je u Slovačkoj promet uvećan 1,1 posto.

Podaci za Češku, Grčku, Italiju i Cipar označeni su kao povjerljivi.

Slabiji rast na godišnjoj razini

U odnosu na prošlogodišnji rujan promet u maloprodaji u EU porastao je 2,1 posto, nakon revidiranog 4,1-postotnog rasta u prethodnom mjesecu.

U eurozoni uvećan je 2,2 posto, nakon revidiranog 4,4-postotnog skoka u kolovozu.

Najviše je na oba područja porasla prodaja elektroopreme i namještaja, za 8,9 posto u EU te za 10 posto u eurozoni.

Ponovo je snažno poskočila i prodaja putem interneta i pošte, za petinu u EU odnosno za 17,4 posto u zoni primjene zajedničke europske valute.

Europljani su pak najviše srezali potrošnju za obuću, odjeću i tekstil, za 12,6 posto u EU, te za 13,6 posto u eurozoni.

Pao je i promet na benzinskim postajama, za 4,6 posto u EU i za 3,8 posto u eurozoni.

Snažan oporavak u Irskoj

Među zemljama članicama čijim su podacima u Eurostatu raspolagali najveći je rast prometa na godišnjoj razini bilježila Irska, od 11,5 posto.

Slijede Litva sa 6,2 posto te Latvija i Slovačka s po 5,9 posto.

Hrvatska je uz još pet zemalja EU-a bilježila pad obujma prometa u rujnu u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, i to za 6,1 posto u usporedbi s istim lanjskim mjesecom. U kolovozu potonuo je 6,5 posto.

Daleko najveći pad prometa zabilježen je na Malti, od 12,2 posto. Slijedi Slovenija s padom prometa za 6,9 posto, te Bugarska gdje je potonuo 6,7 posto.

Tagovi: Promet u europskoj maloprodaji, maloprodaja, trgovina na malo, potrošnja
PROČITAJ I OVO
Bank of America: Kina će prestići SAD i postati najveća svjetska ekonomija već 2028.
ANALITIČARI
Bank of America: Kina će prestići SAD i postati najveća svjetska ekonomija već 2028.
NEW YORK - Kina ima dobre šanse udvostručiti veličinu svoje ekonomije do 2035. godine i usput nadmašiti SAD kao najveću svjetsku ekonomiju, rekla je ekonomistica iz Bank of America (BofA) Helen Qiao.
Slovenski proračun u siječnju s deficitom od 432 milijuna eura
DEFICIT
Slovenski proračun u siječnju s deficitom od 432 milijuna eura
LJUBLJANA - Slovenski je proračun u siječnju zabilježio nešto manje od 890 milijuna eura prihoda, što je 1,7 posto manje u odnosu na siječanj prošle godine, a rashodi su porasli za 48 posto, na 1,32 milijarde eura.
Američki Zastupnički dom odobrio covid plan vrijedan 1,9 bilijuna dolara
ZELENO SVJETLO
Američki Zastupnički dom odobrio covid plan vrijedan 1,9 bilijuna dolara
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden izvojevao je prvu zakonodavnu pobjedu kada je rano u subotu Zastupnički dom usvojio njegov paket pomoći za oporavak od pandemije koronavirusa vrijedan 1,9 bilijuna dolara.
Hrvatskoj će trebati barem dvije-tri godine da dostigne razinu iz 2019.
REALNO
Hrvatskoj će trebati barem dvije-tri godine da dostigne razinu iz 2019.
ANALIZA - U ovoj godini početak pozitivnih godišnjih stopa rasta gospodarske aktivnosti očekujemo u drugom tromjesečju, ali bi snažniji zamašnjak trebao biti vidljiviji tek u drugoj polovici godine.
HNB: Pad BDP-a visok, no kretanja nešto povoljnija od ranijih projekcija
OCJENE
HNB: Pad BDP-a visok, no kretanja nešto povoljnija od ranijih projekcija
ZAGREB - Pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prošloj godini za 8,4 posto i dalje je vrlo visok, iako su ostvarena kretanja nešto povoljnija od projekcija Hrvatske narodne banke (HNB) s kraja 2020. godine, ističu iz HNB-a u komentaru najnovijih podataka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE