GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Promet industrije u rujnu pao za 4,5 posto na godišnjoj razini

Promet industrije u rujnu pao za 4,5 posto na godišnjoj razini
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.11.2020 / 09:45
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Promet u industriji u rujnu je na godišnjoj razini pao sedmi mjesec zaredom, za 4,5 posto, dok je na mjesečnoj razini porastao za 4,7 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Ukupni sezonski i kalendarski prilagođen promet industrije u Hrvatskoj u rujnu je u prema kolovozu porastao za 4,7 posto.

Prema glavnim industrijskim grupacijama (GIG), u runu je u usporedbi s kolovozom ukupna prodaja kapitalnih proizvoda porasla za 19,9 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 12,4 posto i trajnih proizvoda za široku potrošnju za 3,3 posto.

S druge strane, ukupna prodaja energije manja je za 26 posto, a intermedijarnih proizvoda za 2,4 posto.

Promet u industriji u rujnu u odnosu na kolovoz porastao je na domaćem tržištu za 11,3 posto, a na nedomaćem tržištu za 5,5 posto.

Na godišnjoj razini blaži pad prometa industrije

Na godišnjoj je razini ukupni kalendarski prilagođen promet industrije u rujnu pao za 4,5 posto, pri čemu na domaćem tržištu za 2,4 posto, a na nedomaćem tržištu za 4,4 posto.

U rujnu je tako promet industrije pao po nižoj međugodišnjoj stopi nego u kolovozu, kada je pad iznosio 8,2 posto. U srpnju je pad na godišnjoj razini iznosio 10,9 posto, u lipnju 3,6 posto, u svibnju 16,1 posto, travnju 23,6 posto, a ožujku 6,6 posto.

Prema glavnim industrijskim grupacijama, u rujnu je prema istom istom mjesecu lani promet energije manji za 49,4 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 2,3 posto i Intermedijarnih proizvoda za 0,3 posto.

Istodobno, promet kapitalnih proizvoda je veći za 13,4 posto i trajnih proizvoda za široku potrošnju za 3,2 posto.

Statistički podaci za prvih devet mjeseci ove godine pokazuju da je promet industrije bio za 7,8 posto manji nego u istom lanjskom razdoblju.

Pritom je prodaja na domaćem tržištu bila manja za šest posto, a na inozemnom 10,1 posto.

Tagovi: promet industrije, hrvatska industrija, prerađivačka industrija
PROČITAJ I OVO
IMFC zbog neslaganja nije objavio tradicionalnu konačnu poruku
NESUGLASJE
IMFC zbog neslaganja nije objavio tradicionalnu konačnu poruku
WASHINGTON - Međunarodni monetarni i financijski odbor Međunarodnog monetarnog fonda (IMFC) danas nije postigao konsenzus o tradicionalnoj zajedničkoj poruci ili priopćenju nakon sastanka na kraju proljetnih sastanaka MMF-a i Svjetske banke, već se ograničio na izjava predsjedavajućeg, koji je opisao stanje u svjetskom gospodarstvu.
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE