GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Promet industrije porastao na mjesečnoj i godišnjoj razini

Promet industrije porastao na mjesečnoj i godišnjoj razini
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.05.2021 / 07:50
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ukupan promet industrije u ožujku ove godine porastao je 4,9 posto u odnosu na veljaču, a na godišnjoj razini, prema ožujku lani za 11,6 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Po podacima DZS-a, ukupni sezonski i kalendarski prilagođen promet industrije u ožujku je u usporedbi s mjesecom prije porastao za 4,9 posto, pri čemu je na domaćem tržištu viši za 3,4 posto, a na nedomaćem za 10,5 posto.

Najviše je na mjesečnoj razini povećana ukupna prodaja energije, za 31,3 posto. Slijedi prodaja intermedijarnih proizvoda koja je porasla za 14,5 posto, zatim kapitalnih proizvoda za 9,6 posto i trajnih proizvoda za široku potrošnju za 3,8 posto.

Istodobno je ukupna prodaja netrajnih proizvoda za široku potrošnju ostala na istoj razini.

Na godišnjoj je razini ukupni kalendarski prilagođen promet industrije u ožujku ove godine u usporedbi s ožujkom prošle godine porastao za 11,6 posto. Pritom je promet na domaćem tržištu porastao za 5,9 posto, a na inozemnim tržištima za 2,5 posto.

Kalendarski prilagođeni podaci na godišnjoj razini pokazuju da je promet trajnih proizvoda za široku potrošnju veći za 43,1 posto, kapitalnih proizvoda za 25,7 posto te intermedijarnih proizvoda za 25,6 posto.

Istodobno je promet energije manji za 5,3 posto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 2,5 posto.

Tagovi: promet industrije, intermedijarni proizvodi, hrvatska industrija, prerađivačka industrija
PROČITAJ I OVO
Vlada prihvatila alokaciju MMF-ovih posebnih prava vučenja vrijednih 828,2 mln eura
ZELENO SVJETLO
Vlada prihvatila alokaciju MMF-ovih posebnih prava vučenja vrijednih 828,2 mln eura

ZAGREB - Vlada je u četvrtak donijela odluku o prihvaćanju sredstava na osnovi opće alokacije posebnih prava vučenja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), a riječ je o 828,2 milijuna eura, koja se ne mogu koristiti za financiranje obaveza javnog sektora.

Marić osniva 14 novih odjela zbog eura
POTEZI
Marić osniva 14 novih odjela zbog eura
ZAGREB - Pored još nepoznatih efekata koje će na Hrvatsku imati uvođenje eura, zasad je jedino sigurno da će prelazak na zajedničku europsku valutu kao posljedicu imati povećanje broja rukovoditelja na razini Ministarstva financija, a moguće i nova zapošljavanja.
EK predlaže novi sustav povlaštenog pristupa svome tržištu
PRIJEDLOZI
EK predlaže novi sustav povlaštenog pristupa svome tržištu
BRUXELLES - Europska komisija je u srijedu predložila novi Opći sustav povlastica (OSP), kojim želi osigurati da zemlje u razvoju poštuju ekološke standarde i odredbe o ljudskim i radnim pravima.
Poremećaji u opskrbnim lancima koče oporavak njemačke ekonomije
KOČNICA
Poremećaji u opskrbnim lancima koče oporavak njemačke ekonomije
BERLIN - Njemačko gospodarstvo porast će ove godine slabije no što se očekivalo zbog poremećaja u opskrbnim lancima i nestašice čipova i drugih poluproizvoda koji koče oporavak od posljedica pandemije, objavio je u srijedu ekonomski institut Ifo.
Marić: Inflaciju treba shvatiti vrlo ozbiljno
INFLACIJA
Marić: Inflaciju treba shvatiti vrlo ozbiljno
ZAGREB - Inflaciju treba shvatiti vrlo ozbiljno, zbog ispunjavanja kriterija za uvođenje eura, ali i standarda građana, rekao je u srijedu ministar financija Zdravko Marić u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE