GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Promet industrije porastao 28,7 posto na godišnjoj razini

Promet industrije porastao 28,7 posto na godišnjoj razini
SNAŽAN RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.09.2022 / 10:53
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ukupni promet industrije bio je u srpnju 28,7 posto veći u odnosu na isti lanjski mjesec, a u odnosu na ovogodišnji lipanj porastao za 0,6 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Ukupni kalendarski prilagođen promet industrije u srpnju je u usporedbi s istim mjesecom 2021. porastao na domaćem tržištu za 31,7 posto, a na nedomaćem za 20,9 posto.

U odnosu na lipanj ove godine, u srpnju je taj promet na domaćem tržištu porastao za 2,8 posto, dok je na nedomaćem tržištu pao za 7,6 posto.

Prema glavnim industrijskim grupacijama, u srpnju je najviše na godišnjoj razini porasla prodaja energije, za 73 posto. Prodaja trajnih proizvoda za široku potrošnju porasla je za 28,4 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 27,8 posto, intermedijarnih proizvoda za 21 posto i kapitalnih proizvoda za 13,4 posto.

Na godišnjoj razini promet industrije rastao je od početka 2021., s izuzetkom veljače kada je pao za 7,7 posto.

U siječnju lani je ostvaren najmanji porast, za 1,7 posto u odnosu na siječanj 2020. godine, dok je od ožujka ostvarivan dvoznamenkasti rast prometa industrije na godišnjoj razini, a najveći u travnju, za 40,6 posto.

U svibnju je taj promet bio 24,3 posto veći nego u istom lanjskom mjesecu, a u lipnju za 27,8 posto veći nego u lipnju lani.

Na mjesečnoj razini, pak, po industrijskim grupacijama u srpnju je u usporedbi sa lipnjem za najvećih 4,9 posto porasla prodaja netrajnih proizvoda za široku potrošnju te trajnih proizvoda za široku potrošnju za 3,3 posto.

Istodobno je ukupna prodaja energije manja za 25,6 posto, kapitalnih proizvoda za 2,1 posto i intermedijarnih proizvoda za 0,8 posto.

Tagovi: promet industrije, hrvatska industrija
PROČITAJ I OVO
IMFC zbog neslaganja nije objavio tradicionalnu konačnu poruku
NESUGLASJE
IMFC zbog neslaganja nije objavio tradicionalnu konačnu poruku
WASHINGTON - Međunarodni monetarni i financijski odbor Međunarodnog monetarnog fonda (IMFC) danas nije postigao konsenzus o tradicionalnoj zajedničkoj poruci ili priopćenju nakon sastanka na kraju proljetnih sastanaka MMF-a i Svjetske banke, već se ograničio na izjava predsjedavajućeg, koji je opisao stanje u svjetskom gospodarstvu.
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE