GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Promet industrije 18,8 posto veći na godišnjoj razini

Promet industrije 18,8 posto veći na godišnjoj razini
SNAŽAN RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.05.2022 / 16:02
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ukupni promet industrije u ožujku ove godine bio je 18,8 posto veći u odnosu na isti lanjski mjesec, a u odnosu na veljaču porastao je za 0,3 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Ukupni kalendarski prilagođen promet industrije u ožujku je u usporedbi s istim mjesecom 2021. godine porastao na domaćem tržištu za 22,9 posto, a na nedomaćem za 13,5 posto.

Prema glavnim industrijskim grupacijama, u ožujku je najviše na godišnjoj razini porasla prodaja trajnih proizvoda za široku potrošnju, za 25,3 posto, intermedijarnih proizvoda za 24,4 posto, kapitalnih proizvoda za 24,2 posto i netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 11,6 posto.

Istodobno je prodaja energije manja za 13,4 posto.

Na godišnjoj je razini promet industrije rastao od početka 2021., s izuzetkom veljače kada je pao za 7,7 posto. U siječnju lani je zabilježen najmanji porast, za 1,7 posto u odnosu na siječanj 2020. godine, dok se od ožujka bilježio dvoznamenkasti rast prometa industrije na godišnjoj razini, a najveći u travnju, za 40,6 posto.

Na mjesečnoj je razini promet industrije u ožujku ove godine, u odnosu na prethodni mjesec, povećan za 0,3 posto, pri čemu je na domaćem tržištu porastao za 5,4 posto, dok je na nedomaćem tržištu pao za 2,5 posto.

U ožujku je u usporedbi s veljačom ukupna prodaja kapitalnih proizvoda porasla za 15,1 posto, intermerijarnih proizvoda za 8,2 posto i netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,2 posto.

Istodobno je ukupna prodaja energije pala za 21,1 posto i trajnih proizvoda za široku potrošnju za devet posto.

Tagovi: promet industrije, hrvatska industrija
PROČITAJ I OVO
Pesimizam među njemačkim izvoznicima
SIGNALI
Pesimizam među njemačkim izvoznicima
FRANKFURT - Sentiment među njemačkim izvoznicima blago se pogoršao u lipnju.
Njemačka vlada radnicima bi mogla predložiti skromniji rast plaća, uz doplatak
PLAĆE
Njemačka vlada radnicima bi mogla predložiti skromniji rast plaća, uz doplatak
BERLIN - Vlada njemačkog kancelara Olafa Scholza razmatra jednokratni neoporeziv dodatak na plaće kako bi nagovorila sindikate da ublaže zahtjeve za njihovim povećanjem, pišu mediji.
Zaposlenost nastavila rasti i u svibnju
TRŽIŠTE RADA
Zaposlenost nastavila rasti i u svibnju
ANALIZA - Prema privremenim podacima DZS-a, nakon rasta u travnju, broj zaposlenih osoba nastavio se i tijekom svibnja kretati uzlaznom putanjom uz mjesečni rast od 1,2% ili 18.969 osoba.
MMF: Uspešno završeno drugo razmatranje ekonomskog programa Srbije
SRBIJA-MMF
MMF: Uspešno završeno drugo razmatranje ekonomskog programa Srbije
BEOGRAD – Odbor izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda doneo je odluku o uspešnom završetku drugog razmatranja rezultata ekonomskog programa Srbije, koji je podržan Instrumentom za koordinaciju politike (The Policy Coordination Instrument – PCI), saopštila je danas Narodna banka Srbije.
Rekordna inflacija u BiH
CIJENE
Rekordna inflacija u BiH
SARAJEVO - Prema podacima Agencije za statistiku BiH inflacija u BiH dostigla je brojku od 14,4 posto, što je najviše u historiji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE