GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Proizvođačke cijene ubrzale rast, ponajviše zbog skupe energije

Proizvođačke cijene ubrzale rast, ponajviše zbog skupe energije
TRENDOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.12.2022 / 09:07
Autor: RBA analize
ANALIZA - Najveći doprinos rastu i dalje generiraju cijene energije koje su nakon četiri mjeseca usporavanja ponovno zabilježile ubrzanje stope rasta na godišnjoj razini (+56,8%, +2,5pb u odnosu na godišnju promjenu u listopadu).

Trend dvoznamenkastih godišnjih stopa rasta nastavlja se i kod Intermedijarnih proizvoda (+10,9%), a traje od početka godine. Dvoznamenkasta stopa rasta ponovno je evidentirana kod Netrajnih proizvoda za široku potrošnju, odnosno ova kategorija ostvarila je rast od 10,3% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Isključimo li cijene energije, proizvođačke cijene porasle su za 10% godišnje (-0,6pb u odnosu na listopad), dok su na mjesečnoj razini zadržale stabilnost.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu ubrzale su rast u studenom na 24,2% godišnje (+0,6pb u odnosu na listopad). Na mjesečnoj razini, također je evidentirano blago ubrzanje rasta, s 0,9% u listopadu na 1% u studenom. Pri tome su cijene energije u odnosu na studeni prošle godine bile više za 60,5%, što je više za 4,3 postotnih bodova u odnosu na godišnju promjenu u listopadu. Stoga je kontinuirano usporavanje rasta cijena energije prekinuto nakon pet uzastopnih mjeseci. Istovremeno su proizvođačke cijene energije bile više za 3% na mjesečnoj razini. Isključujući cijene energije, proizvođačke cijene na domaćem tržištu bile su u studenom više za 11,1% godišnje (-0,7pb u odnosu na listopad), dok su na mjesečnoj razini zadržale stabilnost. Proizvođačke cijene Intermedijarnih proizvoda ostvarile su rast od 10,3% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Posljedično, u razdoblju od siječnja do studenog, prosječna stopa rasta proizvođačkih cijena industrije na domaćem tržištu iznosila je 27% u odnosu na siječanj-studeni prošle godine.

Prema NKD-u, rast proizvođačkih cijena na domaćem tržištu na godišnjoj razini potaknut je ponajviše cijenama u Opskrbi električnom energijom, plinom parom i klimatizaciji (+73,3%), a slijedi Prerađivačka industrija sa stopom rasta od 13,6% na godišnjoj razini. U djelatnostima Rudarstva i vađenja zabilježen je pad proizvođačkih cijena od 9,5% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Unutar Rudarstva i vađenja, pad je posebice izražen u potkategoriji Vađenje sirove nafte i prirodnog plina (-54,4%).

U kategoriji Opskrba vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnosti sanacije okoliša cijene su više za 1,7%, dok unutar prerađivačke industrije, snažnim stopama rasta i dalje prednjači proizvodnja koksa i rafiniranih naftnih proizvoda (+49,2% godišnje), a rast je zabilježen i u gotovo svim ostalim kategorijama NKD-a.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na nedomaćem tržištu u studenom su u odnosu na mjesec ranije bile niže za 0,4%, dok je na godišnjoj razini rast cijena iznosio 8,9%.

Isključujući cijene energije, ukupne proizvođačke cijene na mjesečnoj razini nisu ostvarile rast, dok je na godišnjoj razini zabilježeno usporavanje. S druge strane, primjetno je blago usporavanje cijena Intermedijarnih dobara, no ova kategorija i dalje bilježi dvoznamenkaste godišnje stope rasta. Još uvijek prisutan nedostatak inputa u proizvodnji i viši troškovi energije otežavaju normalizaciju industrijske proizvodnje. Uz usporavanje potražnje u gospodarstvu, poduzećima je sve teže preusmjeriti više troškove proizvodnje na cijene proizvoda namijenjenih krajnjem potrošaču.

Tagovi: proizvođačke cijene, energija, cijene energije
PROČITAJ I OVO
Jelena Tabak: Neoporezivi tretman napojnice pred realizacijom
NAPOJNICE
Jelena Tabak: Neoporezivi tretman napojnice pred realizacijom
ZAGREB - Na današnji dan prije dvije godine se s ministrom financija Zdravkom Marićem otvorila tema o potrebi uvođenja napojnice u sustav fiskalizacije.
Kina će potaknuti ekonomski oporavak
POTICAJI
Kina će potaknuti ekonomski oporavak

PEKING - Kina će konsolidirati i proširiti zamah svog gospodarskog oporavka, ubrzati oporavak potrošnje i stabilizirati vanjsku trgovinu i ulaganja, prema odlukama donesenim na izvršnom sastanku Državnog vijeća kojim je predsjedao premijer Li Keqiang.
Njemačka industrija poziva Scholza da pojača suradnju s Južnom Amerikom
INICIJATIVE
Njemačka industrija poziva Scholza da pojača suradnju s Južnom Amerikom
BERLIN - Kad je u subotu započeo put njemačkog kancelara Olafa Scholza u Južnu Ameriku, domaća poslovna zajednica pozvala ga je da jačanje trgovinskih i investicijskih veza s kontinentom učini prioritetom.
Ifo: Digitalizacija će povećati produktivnost, ali treba vremena
PRODUKTIVNOST
Ifo: Digitalizacija će povećati produktivnost, ali treba vremena
BERLIN - Tehnički napredak postignut digitalizacijom u prvim godinama novog milenija doveo je do rasta produktivnosti u njemačkoj industriji s određenim vremenskim odmakom, napominje njemački Institut za ekonomska istraživanja Ifo.
Primorac: Pripremamo porez na imovinu
POREZI
Primorac: Pripremamo porez na imovinu
ZAGREB - Ministar se u izlaganju osvrnuo i na trošarine na energente te naglasio da postoji prostor za daljnje smanjenje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE