GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Proizvođačke cijene u Kini naglo rastu zbog visokih troškova sirovina

Proizvođačke cijene u Kini naglo rastu zbog visokih troškova sirovina
TROŠKOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.09.2021 / 14:22
Autor: SEEbiz / H
PEKING - Proizvođačke cijene u Kini porasle su u kolovozu najsnažnije u 13 godina zbog visokih troškova sirovina u razdoblju snažne potražnje za robom koju je potaknulo ublažavanje koronamjera.

Indeks proizvođačkih cijena (PPI) porastao je u kolovozu za 9,5 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, objavio je u četvrtak državni zavod za statistiku (NBS), što je njegov najsnažniji rast od kolovoza 2008.

U srpnju uvećan je devet posto.

Kinesko se gospodarstvo snažno oporavilo od prošlogodišnjeg pada uzrokovanog koronavirusom, ali u posljednje vrijeme gubi zamah zbog opetovanog širenja zaraze covidom 19, visokih cijena sirovina, strožih ograničenja kretanja i kampanje za smanjenje emisije ugljika.

Glavni su pokretači snažnog rasta proizvođačkih cijena u kolovozu bili sektori ugljena, kemikalija i metala, prema priopćenju koje je uz podatke objavio dužnosnik statističkog ureda Dong Lijuan.

Cijene u sektoru vađenja i rafiniranja ugljena poskočile su 57,1 posto u kolovozu u odnosu na godinu ranije.

U utorak cijene ugljena dosegnule su rekordno visoku razinu zbog zabrinutosti za opskrbu nakon što su velike rudarske regije pokrenule novi ciklus sigurnosnih provjera.

Cijene sirovina rastu snažno već nekoliko mjeseci, što je naštetilo rezultatima mnogih proizvođača. Prihodi kompanija usporavaju već peti mjesec zaredom.

Vlada je u nekoliko navrata pokušavala zauzdati skok cijena prodajom robnih rezervi. U lipnju i u srpnju organizirali su prodaju rezervi bakra, aluminija i cinka, ali uspjeh ograničava snažna potražnja za robom paralelno ublažavaju koronamjera.

Tagovi: kineska ekonomija, sirovine, kinesko tržište
PROČITAJ I OVO
IT sektor generira najveći broj novozaposlenih
ZAPOSLENOST
IT sektor generira najveći broj novozaposlenih
ANALIZA - Prema posljednjim podacima DZS-a registrirana stopa nezaposlenosti u srpnju se nastavila kretati silaznom putanjom.
Prosječna neto plaća za srpanj 7.046 kuna
ZARADE
Prosječna neto plaća za srpanj 7.046 kuna
ZAGREB - Prosječna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za srpanj iznosila je 7.046 kuna, što je na godišnjoj razini nominalno više za 4,8 posto, a realno za 1,9 posto, objavio je u ponedjeljak Državni zavod za statistiku (DZS).
Marić: Dosad smo platili šest milijardi kuna veledrogerijama, ali ne vidimo smanjenje dugova
DUG BOLNICA
Marić: Dosad smo platili šest milijardi kuna veledrogerijama, ali ne vidimo smanjenje dugova
ZAGREB - Ministar financija Zdravko Marić komentirao je stanje nacionalne ekonomije. Mišljenja je da novo financijsko izvješće kreditnih agencija najbolje pokazuje situaciju u zemlji.
Plenković: Investicijski rejting potvrda dobre Vladine politike
REAKCIJE
Plenković: Investicijski rejting potvrda dobre Vladine politike
ZAGREB - Premijer Andrej Plenković objavio je u subotu da je potvrda investicijskog rejtinga Hrvatske i procjena gospodarskog rasta u ovoj godini od 6,5 posto, potvrda dobre Vladine politike koja je u razdoblju pandemije očuvala hrvatsku gospodarsku i financijsku stabilnost.
S&P potvrdio rejting Hrvatske i stabilne izglede
REJTING
S&P potvrdio rejting Hrvatske i stabilne izglede
ZAGREB - Agencija Standard & Poor's potvrdila je u petak rejting Hrvatske 'BBB-/A-3', uz stabilne izglede, istaknuvši da je oporavak gospodarstva zahvaljujući turizmu stvorio uvjete za smanjenje javnog duga u ovoj godini s rekordne razine u pandemijskoj 2020.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE