GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Proizvođačke cijene u europskoj industriji naglo porasle u ožujku

Proizvođačke cijene u europskoj industriji naglo porasle u ožujku
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.05.2022 / 19:04
Autor: SEEbiz / H
LUXEMBOURG - Proizvođačke cijene u industriji EU-a porasle su u ožujku najsnažnije otkada je Eurostat počeo objavljivati podatke, odražavajući poskupljenje energenata i sirovina pod utjecajem rata u Ukrajini.

Na razini EU-a proizvođačke cijene industrijskih proizvoda porasle su u ožujku 5,4 posto u odnosu na veljaču kada su uvećane 1,1 posto, utvrdio je Eurostat.

Stopa rasta u ožujku najviša je otkada je europski statistički ured počeo objavljivati podatke u veljači 2000. godine.

U eurozoni uvećane su 5,3 posto, najsnažnije od prošlogodišnjeg listopada.

Najviše je na oba područja ubrzao rast proizvođačkih cijena u energetskom sektoru, odražavajući utjecaj rata u Ukrajini koji je Rusija pokrenula krajem veljače. Zapadne zemlje uvele su Rusiji niz sankcija, blokirajući joj, između ostalog, pristup međunarodnom sustavu plaćanja.

Rusija je važan dobavljač energenata za EU, koji su poskupjeli još krajem prošle godine zbog vala potražnje potaknutom oporavkom gospodarstva od koronakrize.

U takvim su uvjetima proizvođačke cijene u energetskom sektoru EU-a u u ožujku porasle za 11,6 posto u odnosu na veljaču kada su uvećane samo 1,2 posto.

U eurozoni njihov je rast ubrzao s 1,2 na 11,1 posto.

Snažno je na oba područja ubrzao i rast proizvođačkih cijena u sektoru intermedijarnih proizvoda, s 1,6 na oko 2,8 posto.

Kada se isključi energetski sektor, cijene su u EU bile više 2,3 posto a u eurozoni 2,1 posto nego u veljači.

Skok u Irskoj

Daleko najveći rast proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda zabilježila je u ožujku Irska, za 36,1 posto u odnosu na veljaču.

Slijede Grčka i Portugal gdje su uvećane 8,8 odnosno 8,4 posto.

U Hrvatskoj proizvođačke cijene industrijskih proizvoda bile su u ožujku veće za 3,9 posto nego u veljači kada su porasle 1,9 posto. Stopa rasta u ožujku najviša je od listopada prošle godine.

Istu stopu rasta bilježila je i Finska.

Pad proizvođačkih cijena zabilježila je samo Slovačka, za 1,1 posto, dok su na Malti stagnirale.

Skupa energija i sirovine

Na godišnjoj razini proizvođačke cijene u industriji EU-a porasle su u ožujku za 36,5 posto, te za 36,8 posto u industriji eurozone, što su najviše stope njihovog rasta otkada je europski statistički ured počeo objavljivati podatke početkom 2000.

Cijene u energetskom sektoru bile su na oba područja dvostruko veće nego u prošlogodišnjem ožujku.

Dvoznamenkasti rast bilježio je i sektor intermedijarnih dobara, sa skokom cijena za 22,8 posto EU, te za 22,6 posto u eurozoni.

Kada se isključi energetski sektor, proizvođačke cijene u industriji EU-a bile su u ožujku više 14,1 posto a u eurozoni 13,6 posto.

Hrvatska uz Češku

Irska industrija prednjačila je skokom proizvođačkih cijena i na godišnjoj razini, udvostručivši ih u odnosu na prošlogodišnji ožujak, pokazuje izvješće Eurostata.

Slijede Rumunjska i Danska gdje su porasle 67,6 odnosno 62 posto.

U Hrvatskoj proizvođačke cijene industrijskih proizvoda bile su u ožujku za četvrtinu više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, što je njihov najsnažniji rast otkada Eurostat raspolaže podacima. U veljači uvećane su za 21,4 posto.

Istu stopu rasta bilježila je u ožujku i Češka, a blizu su i Finska i Francuska sa stopom rasta proizvođačkih cijena od 23,9 odnosno 26,5 posto.

Jednoznamenkasti rast bilježila je samo Malta, za 7,2 posto, pokazuje Eurostatovo izvješće.

Tagovi: Proizvođačke cijene u europskoj industriji, hrvatska industrija
PROČITAJ I OVO
Druga procjena potvrdila: Inflacija u ožujku porasla 4,1%
CIJENE
Druga procjena potvrdila: Inflacija u ožujku porasla 4,1%
ZAGREB - Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u ožujku i 4,1 posto više u odnosu na isti lanjski mjesec, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).
China economy grew 5.3% in the first quarter, beating expectations
FASTER THAN EXPECTED
China economy grew 5.3% in the first quarter, beating expectations
BEIJING - China’s economy in the first quarter grew faster than expected, official data released Tuesday by China’s National Bureau of Statistics showed.
Kineska ekonomija porasla 5,3% u prvom kvartalu, nadmašivši očekivanja
RAST
Kineska ekonomija porasla 5,3% u prvom kvartalu, nadmašivši očekivanja
PEKING - Kinesko gospodarstvo u prvom je tromjesečju raslo brže nego što se očekivalo, pokazuju službeni podaci koje je u utorak objavio kineski Nacionalni zavod za statistiku.
Hrvatska s najvećim mjesečnim padom industrijske proizvodnje u EU u veljači
PAD
Hrvatska s najvećim mjesečnim padom industrijske proizvodnje u EU u veljači
ZAGREB - Hrvatska je u veljači bilježila najveći pad industrijske proizvodnje u EU na mjesečnoj razini, pokazalo je u ponedjeljak izvješće Eurostata, uz naznake stabilizacije u eurozoni i Uniji.
Svjetska banka: Raste jaz između bogatih i siromašnih zemalja
SVE GORE
Svjetska banka: Raste jaz između bogatih i siromašnih zemalja
WASHINGTON - U više od polovice od 75 najsiromašnijih zemalja svijeta, unatoč njihovom važnom potencijalu u sirovinama i aktivnom mladom stanovništvu, BDP po glavi stanovnika u 2023./2024. raste sporije nego u bogatim zemljama, što povećava nejednakost - objavila je Svjetska banka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE