GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Proizvođačke cijene na domaćem tržištu pale peti mjesec zaredom

Proizvođačke cijene na domaćem tržištu pale peti mjesec zaredom
TRENDOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.06.2024 / 08:50
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema posljednjim podacima DZS-a, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u svibnju su zabilježile pad na godišnjoj razini, sedmi u posljednjih osam mjeseci.

U odnosu na isto razdoblje prethodne godine, pad cijena industrijskih proizvoda na domaćem tržištu iznosio je 4,6%, što je najsnažnije smanjenje promatranih cijena od svibnja 2020. Pad na godišnjoj razini tijekom prvog tromjesečja bio je dobrim dijelom rezultat učinka baznog razdoblja kod cijena energije, dok su tijekom travnja i svibnja ukupan pad generirala relativno snažna smanjenja cijena u Energiji na mjesečnoj razini (u svibnju -8,1% mjesečno, -6,4% godišnje). Isključujući cijene energije, promatrane proizvođačke cijene više su za 0,7% u odnosu na svibanj 2023., dok su u odnosu na prethodni mjesec zadržale stabilnost.

Pad u odnosu na isto razdoblje prethodne godine zabilježile su i cijene Intermedijarnih proizvoda i Kapitalnih proizvoda (za 0,1% odnosno 1,5% godišnje). Na mjesečnoj razini cijene intermedijarnih proizvoda porasle su za 0,1%, dok su cijene Kapitalnih proizvoda pale za 0,2%. Nastavak rasta na godišnjoj razini bilježe cijene u Netrajnim i Trajnim dobrima za široku potrošnju (+1,8% odnosno +0,8%). U odnosu na prethodni mjesec pad kod Netrajnih potrošačkih dobara iznosio je 0,1%, kao i u Trajnim proizvodima za široku potrošnju. U odnosu na travanj 2024. proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu zabilježile su pad za 4,1%, kao posljedica nižih cijena energije.

Kao posljedica učinka baznog razdoblja, ali i stabilizacije tekućih kretanja, na godišnjoj su razini cijene intermedijarnih proizvoda zabilježile pad osmi mjesec zaredom. Od listopada 2023. godišnji pad cijena bilježe i Kapitalni proizvodi. Relativna stabilnost cijena dobara bitnih za proces proizvodnje i dostupnost istih bi, uz nepromijenjene uvjete, trebale nastaviti stabilizirati i proizvođačke cijene proizvoda za široku potrošnju, što je već neko vrijeme primjetno na mjesečnim promjenama.

Vrijedi spomenuti da uslijed kolebljivosti mjesečnih promjena tijekom prošle godine (prvenstveno u cijenama energije), bazni učinci će i u nastavku 2024. imati određenu ulogu u godišnjim promjenama proizvođačkih cijena.

Ovdje ne treba zanemariti ni još uvijek prisutne rizike koji bi mogli utjecati i na tekuće promjene cijena. Kolebljivost promatranih cijena i dalje bi mogla prouzrokovati, primjerice, daljnja eskalacija aktualnih sukoba u regijama važnim za opskrbu hranom i energijom. Mogući poremećaji dobavnih lanaca uslijed aktualne ekonomske fragmentacije odnosno nametanje određenih trgovinskih barijera i posljedična nedostupnost ili poskupljenje određenih sirovina i proizvoda mogli bi povećavati troškove proizvodnog sektora, što može zadržavati inflatorne pritiske u pojedinim kategorijama na povišenim razinama.

U odnosu na travanj 2023. proizvođačke cijene ukupno bile su niže u prosjeku za 3,3%, dok su na mjesečnoj razini niže za 2,7%. U skladu je to s nešto skromnijim godišnjim padom cijena industrijskih proizvoda na nedomaćem tržištu koji je iznosio 0,5%, dok je na mjesečnoj razini zabilježen pad za 0,3%.
(Petar Bejuk)

Tagovi: Proizvođačke cijene industrije pale za 1,3 posto na godišnjoj razini
PROČITAJ I OVO
Podignut kreditni rejting Turske
REJTING
Podignut kreditni rejting Turske
ANKARA - Moody's je podigao kreditni rejting Turske, navodeći poboljšano upravljanje, čvršći stav o monetarnoj politici i napredak u pogledu inflacije, zadržavajući pritom izglede zemlje kao "pozitivne".
Samo kod nas: Sindikati brane vladu
LICEMJERJE
Samo kod nas: Sindikati brane vladu
ZAGREB - Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja ocijenio je danas da je oko javnih financija dignuta bezrazložna panika te ustvrdio kako je teza da zbog rasta plaća u javnim i državnim službama sada treba rezati rashode, investicije i projekte netočna i zlonamjerna.
U Njemačkoj u lipnju usporen pad proizvođačkih cijena
USPORAVANJE
U Njemačkoj u lipnju usporen pad proizvođačkih cijena
BERLIN - U Njemačkoj su cijene na razini proizvođača u lipnju pale za 1,6 posto na godišnjoj razini, što je najmanje otkako su počele padati u srpnju prošle godine, objavio je danas njemački statistički ured Destatis.
Prosječna neto plaća na godišnjoj razini porasla za 17 posto
RAST
Prosječna neto plaća na godišnjoj razini porasla za 17 posto
ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za svibanj ove godine iznosila je 1.324 eura, što je u odnosu na isti mjesec lani nominalno više za 16,9 posto, a realno za 13,2 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u petak.
Blago porasla inflacija u Japanu
CIJENE
Blago porasla inflacija u Japanu
TOKYO - Japan je u lipnju zabilježio drugi uzastopni rast inflacije. Potrošačke cijene, bez cijena svježe hrane, u lipnju su na godišnjoj razini porasle za 2,6 posto, nakon rasta od 2,5 posto u svibnju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE