GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Proizvođačke cijene industrije porasle za 5,8 posto

Proizvođačke cijene industrije porasle za 5,8 posto
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.05.2021 / 13:02
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u travnju su na godišnjoj razini porasle za 5,8 posto, dok su u odnosu na ožujak manje za 0,4 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Podsjetimo, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u ožujku su na godišnjoj razini porasle za 3,5 posto, što je bio prvi međugodišnji rast od ožujka prošle godine.

Na domaćem su tržištu proizvođačke cijene u travnju u odnosu na isti mjesec prošle godine porasle za 5,3 posto, a u odnosu na ožujak bile su niže za 0,4 posto.

Na inozemnom tržištu te su cijene u travnju na godišnjoj razini povećane za 6,2 posto, a na mjesečnoj su niže također za 0,4 posto.

Po glavnim industrijskim grupacijama, u travnju su u usporedbi s ožujkom porasle cijene u trajnim proizvodima za široku potrošnju za 2,8 posto i u intermedijarnim proizvodima za 0,7 posto, a pale su u energiji za 2,6 posto i kapitalnim proizvodima za 0,3 posto. U netrajnim proizvodima za široku potrošnju zadržale su stabilnost.

U usporedbi s travnjem 2020. godine najviše su, za 27 posto, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda porasle u energiji, u trajnim proizvodima za široku potrošnju za 4,4 posto, u intermedijarnim proizvodima za 2,8 posto, te u kapitalnim proizvodima za 0,9 posto. S druge strane, pale su u netrajnim proizvodima za široku potrošnju za 1,1 posto.

Prema nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, u travnju su u odnosu na ožujak proizvođačke cijene porasle u intermedijarnim proizvodima za 0,7 posto, u netrajnim proizvodima za široku potrošnju za 0,2 posto, u kapitalnim proizvodima i u trajnim proizvodima za široku potrošnju za 0,1 posto, a pale su u energiji za dva posto.

U usporedbi s travnjem prošle godine, proizvođačke cijene porasle su u energiji za 18,3 posto, u intermedijarnim proizvodima za 2,9 posto, u trajnim proizvodima za široku potrošnju za 0,8 posto i u kapitalnim proizvodima za 0,7 posto. Pale su u netrajnim proizvodima za široku potrošnju za 0,9 posto.

Tagovi: Proizvođačke cijene industrije, hrvatska industrija, prerađivačka industrija
PROČITAJ I OVO
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
OČEKIVANJA
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
MOSKVA - Očekuje se da će rusko gospodarstvo ove godine rasti brže od svih naprednih gospodarstava, prema Međunarodnom monetarnom fondu.
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PROGNOZE
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PODGORICA - Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim je prognozama zadržao procjenu ovogodišnjeg rasta crnogorskog gospodarstva od 3,7 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE